Go to main navigation
Ylva Bergman

OmVärlden och FuF:s seminarium "Bota din världsångest" på Almedalen drog stor publik, skriver Ylva Bergman, OmVärldens chefredaktör.

Foto: Johanna Hanno

LEDARE

"Kärlek, systerskap och engagemang trotsade världsångesten"

Världsångest, solidaritet och drömmen om det perfekta livet. Ylva Bergman, chefredaktör för OmVärlden skriver om vikten av att ha en egen röst, och längtan efter att bota sin världsångest.

Vi har varit i Almedalen och försökt bota vår världsångest med Förening för utvecklingsfrågor, Bob Hansson, Marit Bergman och Emil Jensen. Vi har minglat med biståndsbranschen och medieprofiler.
Men vi har också gått våra egna stigar. När medierna svettades runt DJ battle hängde vi med det palestinska band Intaj som spelade stenhård mix mellan Jimi Hendrix inspirerade solon, reggae, ska och orientaliska influenser. De har en unik röst och bryter mot stereotypen om hur vi ofta förväntar oss ett palestinsk band.

De finns många runt om i världen som försöker bryta normer, hitta sin egen röst och uttrycka sig.

Men det är inte lätt – trycket har hårdnat i världen för de som sticker ut.

Förra veckan dömdes den vietnamesiska bloggaren Nguyen Ngoc Nhu Quynh, känd under pseudonymen Mother Mushroom till tio års fängelse, anklagad för att ha spridit propaganda.

I Turkiet arresterades Amnesty Internationals chef Idil Eser och nio andra personer och utreds nu för ”medlemskap i en väpnad terrororganisation”. En av de gripna är en svensk medborgare.

Det är bara ett axplock av det som händer i världen just nu.

”Skulle du varit lika modig och frispråkig om du var egyptisk journalist”, frågade jag Sveriges Radios utrikeskorrespondent Cecilia Uddén under vårt samtal på Almedalen.

Det trodde hon inte att hon skulle ha vågat.

Jag vet inte heller om jag skulle våga; det finns så mycket att förlora. Men jag vet att jag skulle längtat efter att fått ha en egen röst. Att få säga vad man tycker.

Läget är tufft läget just nu i Egypten för journalister och människorättsorganisationer.

Sedan 70-talet har fler länder fått fria val och demokratier, men samtidigt har friheten minskat globalt i mer än 11 år, enligt Freedom House. Allt fler länder slår ner på mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Partier med auktoritär ideologi stöds i dag av var femte europeisk väljare, enligt Timbros index över auktoritär populism 2016.

Polens auktoritära nationalism sägs vara en förebild för Donald Trump.

I det läget blir allt viktigare för biståndet att stödja de organisationer som idag verkar i en svår kontext och för att värna yttrandefrihet.

Att Rädda Barnen nu internationellt valt att skriva på USA:s villkorade bistånd där organisationer som arbetar med politisk påverkan mot strikta abortlagar, är oroväckande. Risken är att en av biståndets allra svåraste frågor; flickors rätt till sin egen kropp, nu förlorar en viktig röst, och att ännu fler flickor kommer att dö i sviterna av en osäker abort.

Så hur botar vi vår världsångest på ett individuellt plan? Våra seminarier på Almedalen drog stor publik, så vi är många som känner av det politiska läget i världen. I seminarierna framhölls vikten av att se snällheten, systerskapet (i vidare bemärkelse) och allt det engagemang som faktiskt finns runt om oss. Att se alla de människor som engagerar sig för ensamkommande flyktingbarn, i fotbollslagen, och frivilligorganisationer.

Bob Hansson avslutade våra seminarier med en dikt om att motsatsen till ångest är kärlek, och att vi kanske måste börja se varandra och säga hej och mena det, och se hur mycket snällhet vi kan sprida?

Så fick han alla i publiken att kramas och energin som då uppstod lyfte hela rummet.

När vi nu landar på våra semestrar, och gamla bråk kanske väller fram i sommarmyllan, eller när vi läser om Trump, Putin och Macrons maktkamp om det tuffaste handslaget, eller att stå längst fram på fotot från G-20 mötet, eller när vi längtar efter att bli perfekta, simma mellan öar och sedan jogga upp till vårt perfekta hus, och vår perfekta partner, så kanske vi bara ska stanna upp lite grann, engagera oss lite mer i varandra och våga vara generösa – och varför inte – solidariska?

Med det tar OmVärlden sommaruppehåll och är tillbaka i mitten av augusti.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev, som är gratis, och fortsätt att engagera dig i världen, och varför inte – din granne?

Trevlig sommar!