Go to main navigation
Ylva Bergman

Starka manliga ledare är poppis i världen just nu men, men det finns också starka motkrafter. Missa inte OmVärldens nya app och historiska poddar som ger ett djupare perspektiv på världshändelserna.

Foto: Johanna Hanno

LEDARE

Låt världen komma till dig – och få en annan bild av historien

Starka män vill forma världen. Men hur rädda ska vi vara? Nu lanserar OmVärlden en app och satsar på välproducerade, historiska poddar. Allt för att ge våra läsare en bredare och djupare förståelse av globala skeenden, skriver chefredaktör Ylva Bergman.

Putin, Erdogan, Trump, Orban, Netanayhu, Ortega, Kim Jong-Un. Det är några av maktens män som nu drar strålkastarljusen åt sig. Deras budskap är snarlika, nationen och dess säkerhet i första hand. Mannen står överst, sen kommer resten, alla ska gå åt samma håll.

Men är det rätt väg? Det pågår samtidigt en massa saker i andra riktningar runt om i världen. I USA fortsätter unga människor att engagera sig mot skolskjutningarna, kräva förändring och mobilisera massivt över landet.

På Irland röstade nyligen en överväldigande majoritet för kvinnors rätt att bestämma över sin kropp. Politikernas rädsla för att stöta sig med den katolska kyrkan betraktades av många som en orsak till att den hårda abortlagen kunde finnas kvar så länge. I en valundersökning av The Irish Time angav 87 procent av de mellan 18-24 att de skulle rösta ner lagen.

I Zimbabwe laddar satirgrupper inför sommarens val, något som OmVärlden kommer att rapportera om. I Kenya har änkorna börjat höja sina röster.

Det är inte bara de som är unga till ålder som vill ha förändring, utan även de årsrika med unga sinnen inom sig, kräver en öppen och mer rättvis värld.

På SVT visas nu den hyllade TV-serien, “The Handmaid´s Tail”, som beskriver en religiös moralstat där de få fertila kvinnor som finns kvar används som avelsdjur. I snabba tillbakablickar skymtar den tidigare globala och månghövdade världen som inte förmått ta itu med sina problem.

I dag ser vi en planet som blir allt mer obeboelig av uppvärmning och miljögifter. Rädsla för terror och invandring får många att sluta sig inåt, istället för att samverka över gränserna.

Det är också rädslan som är livsluften för dagens starka ledare. Det är självfallet naivt att ta för lätt på den utveckling som nu sker. Författaren Naomi Klein har beskrivit Vita Huset som miljardärsklubb där kvinnohatare tagit över.

I The Times skriver författaren Ian Bremmen att eran av den starke ledaren är här. Ledaren som inte tvekar inför att ändra reglerna för det politiska spelet om så behövs, som ägnar sig åt propaganda och populism.

Så när det romantiska skimret nu skingras kring hur datorer och informationsteknologin skulle rädda världen, kan man konstatera att det snarare blev ett nytt opium för folket, som kan knarka Netflix-serier och ständigt bli underhållna, och de starka ledarna i Kina, Ryssland och Iran kan styra över vad invånarna får se, och få ut sina budskap till massorna.

I en serie specialpoddar har vi, tillsammans med produktionsbolaget Ljudbang, tittat närmare på de skeenden som påverkar historien och där Sverige och biståndet haft en roll. I “kampen för fred i Colombia” berättas om arbetet för fred och hur kvinnor fick nog av att inte bli hörda, och om Sveriges roll, med bland andra Anders Kompass och Elisabet Hellsten.

I “Apartheid och hemliga biståndsagenter” berättar före detta UD tjänstemannen Birgitta Karlström- Dorph om hur hon i hemlighet arbetade med att stödja oppositionen inne i Sydafrika. Vi hör Nelson Mandela och får en bild av det starka engagemang som då fanns runt om i världen.

Det är spännande, dramatiska historier som breddar förståelsen för utvecklingssamarbete över tid, men också om hur politiska prioriteringar påverkar. Och det berättar om en tid då ingen trodde förändring var möjlig – varken i Sydafrika eller Colombia.

Missa inte det, och tipsa oss gärna om historier du skulle vilja få höra.

Glöm inte ladda ner OmVärldens nya app, och låt omvärldens historier och perspektiv komma direkt till din mobiltelefon.

Ylva Bergman