Go to main navigation
Ylva Bergman

Ylva Bergman.

Foto: Johanna Hanno

LEDARE

Libyen: Slaveriet måste stoppas

Slavauktionen i Libyen upprör en hel värld och på lördag anordnas manifestationer runt om i Sverige. Men slaveriet pågår i en mycket större skala och är långt ifrån avskaffat, skriver Ylva Bergman, chefredaktör OmVärlden.

Såld – för 400 dollar. Framför CNN:s dolda kamera auktionerades migranterna ut.

Filmen från slavmarknaden i Libyen har chockerat en värld. Men vittnesmålen har funnits länge. Den internationella migrationsorganisationen (IOM) varnade redan i våras om att flyktingar säljs som slavar.

I augusti skrev OmVärlden om migranters upplevelser i Libyen, där nästan alla kvinnor berättade att de utsatts för sexuellt våld och två av tre hade bevittnat mord.

Vi har också publicerat den prisbelönte mexikanske fotografen Narciso Contreras foton från boken Libya: A Human Marketplace som följt migranter i Libyen.

Bilderna visar desperata människor som behandlas som boskap, precis som i CNN:s reportage.

I Libyen finns ingen fungerande stat och på vissa håll tros regeringen, milisen och människosmugglare samarbeta och migranterna hamnar i milisens händer.

Runt om i landet finns interneringsläger för migranter. UNHCR uppskattar att det finns cirka 30 interneringsläger i landet som drivs av regeringen. Men även här utsätts migranter för våld och sexuella övergrepp. Utöver regeringens interneringsläger, finns det också hemliga center för flyktingar, kanske var det på ett sådant som slavmarknaden, som CNN rapporterat om, pågick.

Idag skriver Aftonbladets ledarsida att EU:s restriktiva flyktingpolitik har bidragit till slavhandeln och att EU:s hårda linje mot flyktingar har under en längre tid fått kritik. Inte minst från biståndsorganisationer, som varit emot att biståndspengar går till att få flyktingar att stanna i länder utanför EU.

Just nu är EU på väg att anta ett nytt gemensamt asylsystem som ska göra det svårare för flyktingar att få permanent upphållstillstånd, något som Rädda Barnen och andra organisationer protesterar mot.

Idag samarbetar EU med Libyen för att stoppa människosmugglingen över Medelhavet.

Totalt har Libyen fått 90 miljoner Euro av EU sedan april 2017.

Pengar som ska gå till att stärka mänskliga rättigheter för migranter, stärka gränsbevakningen samt öka kustbevakningens kapacitetet. Programmet sker i samarbete med landets egna myndigheter och organisationer.

EU samarbetar också med IOM (Internationella migrationsorganisationen) och UNHCR (FN:s flyktingorgan) som återkommande rapporterat om omänskliga förhållande för migranterna.

Det som nu sker i Libyen med slavmarknader är ett brott mot mänskligheten säger FN:s generalsekreterare Anónio Guterres. Den internationella brottmålsdomstolen ICC har efterlyst Cdr Mahmoud Al-Werfalli, en general som har nära koppling till Khalifa Hafta som sägs styra östra Libyen, och som nu misstänks för krigsbrott, där systematiska våldtäkter mot män varit en metod.

Men det är inte bara västafrikanska migranter som säljs och utnyttjas som slavar i Libyen. Närmare 46 miljoner människor uppskattas idag att leva i modernt slaveri. Många är skuldslavar och tvingas arbeta av en skuld som kanske inte ens finns. En del arbetar som hembiträden, andra är barn som slavar i gruvor i Kongo-Kinshasa för metallen kobolt, som sitter i din mobiltelefon. De plockar bomull och bär tegelstenar. Även tvångsgifte räknas som slaveri.

Atiqha Shadid Khan, från Bonded Labor Liberation Front Society (BLLFS) i Pakistan, är en av många som arbetar med att frigöra slavar och hjälpa dem till en ny tillvaro. 

Lyssa på henne i vår podd: ”Att äga en människa”

Hon berättar hur svårt det är bryta kedjan av modernt slaveri, att de feodala furstarna har kopplingar långt upp i parlamentet och om hur svårt det är att förändra detta system, när makten också tjänar på det.

Hon säger att tvingas till slaveri bryter ned en människa fullständigt.

– De kan inte ens sitta bredvid oss, så här som du och jag, säger Atiqua, och visar hur de vant sig vid att krypa ihop i ett hörn av rummet eller sitta på huk, bredvid sin ägare.

I västländska historieböcker läser vi om slaveriets avskaffande, att det är en stor milstolpe i demokratins historia. Men vi är inte lika snabba på att se hur sammanflätat slaveri är med diverse produkter vi skamlöst skryter om, uppgraderar eller tuggar i oss.  

På lördag anordnas demonstrationer över hela landet mot slavhandeln i Libyen. Här hittar du deras facebookevenemang:

Stockholm
Göteborg
Malmö
Uppsala
Västerås
Örebro
Linköping
Jönköping

Ylva Bergman