Go to main navigation
Ylva Bergman

Foto: Johanna Hanno

ledare

Vi måste sluta blunda för det moderna slaveriet

När Iqbal Masi var nio år satt han fastkedjad vid en mattväv. Miljontals människor lever fortfarande i slaveri, trots att många inbillar sig att slaveriet förpassats till historiens skräphög. Vi måste sluta blunda för vårt eget ansvar, skriver Ylva Bergman.

En grå novemberdag i Norrköping träffade jag Iqbal Masih från Pakistan. Snömodden kletade mot fönstret utanför och belysningen på det enkla cafét var skarp.

Iqbal berättade hur han kedjats fast vid mattväven som barnslav. Hur rädd han varit. Nu, när han var fri, ville han bli advokat, och kämpa för att befria fler slavar. Iqbal var bara elva år. Men hans ögon var som en 100-årings.

Jag grät på väg tillbaka till redaktionen. Men torkade tårarna och skrev, som många andra journalister världen över, om hans kamp. Han blev kändis och lovad utbildning i USA.

Ett år senare, 1995, sköts Iqbal Masi ihjäl. Bill Clinton, Richard Gere och Peter Gabriel är några som backat hans minne.

Det var Bonded Labour Liberation Front (BLLF) som frigav Iqbal den gången. Nu träffar jag åter några av dem. De kommer till redaktionen i Gamla stan, och även denna gång snöar det. BLLF är för i Sverige för att informera om sitt arbete mot slaveri och stöd till utsatta.

För OmVärlden Podd berättar Atiqa Shadid Khan om hur svårt det är bryta kedjan av modernt slaveri, att de feodala furstarna har kopplingar långt upp i parlamentet och hur svårt det är att förändra när makten också tjänar på det. Pari, som egentligen heter något annat, säger att det ändå går framåt och att mycket blivit bättre.

Att tvingas till slaveri bryter ned en människa.

– De kan inte ens sitta bredvid oss, så här som du och jag. De är vana att krypa ihop i ett hörn av rummet eller sitta på huk, bredvid sin ägare, säger hon.

I år är det 40 år sedan TV-serien Rötter visades i USA. Den är baserad på en bok av Alex Haley och handlar om hur en ung pojke kidnappas från Västafrika och forslas till USA för att säljas som slav. Genomslaget som serien fick var enormt, och förändrad hur landet förstod den afro-amerikanska historien, berättar BBC i ett jubileumsprogram.

Leslie Uggams spelade karaktären Kizzy och minns hur svår inspelningen var på ett personligt plan.

– En av de värsta scenerna var när de piskade Kunta Kinte och tvingade honom att ge upp sitt namn – och kalla sig Toby, säger hon.

I dag finns det 46 miljoner människor i världen som tvingas till slaveri och över hälften av världens länder riskerar att använda slavarbete i sina produktionskedjor.

På en internationell konferens för några år sedan träffade jag en elegant lobbyist. Vi kom att prata om hans hemland.

– Du vet mina släktingar är feodalfurstar som har livegna, ja slavar, på sina ägor, sa han plötsligt.

– Vad säger du åt dem? frågade jag.

– Det har alltid varit så. De lyssnar inte på mig, svarade han med ett snett leende på väg mot nästa seminarium om mänskliga rättigheter.

Men det är inte bara den elegante lobbyisten och feodalfurstar i patriarkala länder som indirekt tjänar på vår förmåga att omänskliggöra andra.

Sexköpare blundar för barnen de utnyttjar, politiker blundar för vems röster de får, och vi andra köper gärna ännu en billig tröja eller matta.

Ylva Bergman