Go to main navigation
Ylva Bergman, porträttbild

Ylva Bergman, ny chefredaktör för OmVärlden.

Foto: Julia Björne

LEDARE

Nytt år – ny redaktion!

I sin första ledare som ny chefredaktör för OmVärlden tackar Ylva Bergman den avgående redaktionen, tar över stafettpinnen och blickar framåt.  

Det är med stolthet och ödmjukhet vi nu tar över OmVärlden. Utvecklingsfrågorna är viktigare än någonsin – det svenska biståndet genomgår stora förändringar och Sveriges politik för global utveckling både beundras och utmanar många. Just nu är vi många som frågar oss hur avräkningarna till flyktingmottagandet kommer att påverka biståndsaktörernas arbete.

Som land har vi länge stått för en human flyktingpolitik och en stor biståndsvilja. Kanske har vi velat vara lite som Astrid Lindgren en gång beskrev Pippi Långstrump; “Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll”?

Men hur starka och snälla orkar vi vara i en allt mer krävande omvärld? Globalt är vi kanske mer sammansvetsade än någonsin, via sociala medier, resor och handel. Men samtidigt som allt fler barn överlever spädbarnsåren, Ebola motades i grind och fler flickor går i skolan – så ökar klyftorna.

I veckan presenterade biståndsorganisationen Oxfam sin rapport om hur gapet mellan rika och fattiga fortsätter att öka. Idag äger en procent av världens rikaste mer än resten av världen tillsammans. Oxfam pekar också på kopplingen mellan pengar och makt. Det krävs politiskt mod för att utmana rika företag, att förmå rika – personer och företag –  att betala skatt och bidra till en gemensam bättre värld. I OmVärlden kommer du att kunna läsa mer om det här och om andra frågor som rör de växande klyftorna och dess konsekvenser.

Nu i veckan möts världens makthavare på World Economic Forum i Davos, ibland kallat ett mingelparty för världens rikaste och mest inflytelserika vita män. Av deltagarna är bara 17 procent kvinnor, och flest deltagare kommer från Europa och USA. Temat i år är “Den fjärde industriella revolutionen”, men vi kan nog räkna med att flyktingsituationen och den ekonomiska kris som är under uppsegling är frågor som kan få stort utrymme. Det händer mycket på den globala arenan i vår: FN:s kvinnokommission äger rum i mars, och i maj genomförs ett toppmöte om humanitära frågor. OmVärlden rapporterar från dessa händelser, och självklart fortsätter vi att följa utvecklingen i Syrien och andra konfliktområden.

När vi nu med kort varsel tar över Omvärlden vill vi uppmana till mer debatt på hemsidan, skicka gärna in förslag! Vi rivstartar redan idag med att bjuda in till ett samtal med den prisade israeliske journalisten Gideon Levy om hur det är att rapportera från Mellanöstern. Evenemanget äger rum i Stockholm.

Till sist vill jag tacka den avgående redaktionen och chefredaktören Erik Halkjaer för ett mycket gott arbete med att ha tagit OmVärlden in i den digitala eran och för att ha utvecklat tidningens olika kanaler. Nu tar vi över stafettpinnen, och senare i år kommer vi att ta nästa spännande steg i den digitala utvecklingen av OmVärlden.

Nu kör vi! 

Ylva Bergman och redaktionen för OmVärlden