Go to main navigation
Ylva Bergman

Ylva Bergman, chefredaktör, tipsar om OmVärldens senaste granskning och om partiintervjuerna inför valet.

Foto: Johanna Hanno

LEDARE

Sanning, lögn och medveten påverkan

Snart är det val och OmVärlden har granskat hur partierna ser på global utveckling, och hur biståndet till Palestina hamnat i skottgluggen. Missa inte det, skriver Ylva Bergman, chefredaktör.

Den nionde september går Sverige till val. Många är för oroliga utgången, för inblandning av utländska trollfabriker och det hårda tonläget. För första gången skickar nu Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa, OSSE, två observatörer som ska se till att valet går rätt till i Sverige.

Att främmande makt kan ha intressen av att lägga sig det svenska valet har konstaterats av Säpo, som tidigare i år varnade för utländsk påverkan och uppmanade till källkritik. 

Inför valet har OmVärlden tagit reda på hur partierna ser på global utveckling och vilka frågor de vill prioritera, eller är kritiska mot.

Här kan du läsa alla valartiklar.

Palestinabiståndet i en eko-kammare av anklagelser

En av de främsta stridsfrågorna är biståndet till Palestina, och tongångarna är bitvis hårda. Men kritiken är inte ny. Under en längre tid har debattörer och politiker hävdat att bistånd går till organisationer som är anti-israeliska, anti-semitiska och att det stödjer terrorgrupper. Många av dessa anklagelser kommer från en källa, NGO Monitor, eller från organisationer som liknar denna. Och de har fått stor spridning. De dyker upp i debattartiklar, som frågor från politiker runt om i Europa och som krav på regeringar. OmVärlden har nu tittat närmare på anklagelserna som fått stor spridning.

Vi har tagit del av inkomna frågor till Sida, UD, gått igenom mediernas debattartiklar under 2017, talat med diplomater, politiker och ett flertal organisationer. 

Granskningen visar hur en organisation som NGO Monitor har fått stort genomslag runt om i Europa och fått politiker att kräva indraget bistånd till Palestina. Organisationen avfärdar i sina rapporter respekterade människorättsorganisationer och använder okritiskt officiella israeliska källor, som då ses som mer trovärdiga. Hela organisationer misstänkliggörs genom att  ledande personer motiv, bakgrund och släktband ifrågasätts.

Det påminner till sitt upplägg och innehåll om hur den ryska propagandan är utformad, beskriven inte minst i Patrik Oksanens nyutkomna bok Skarpa skärvor.

Att blanda sanning och lögn är ett välkänt propagandatrick och förstärks av informationsflödet och filterbubblor.  Vårt alltmer snabba, flyktiga läsande, där vi fladdrar förbi upprörande rubriker, klickar för att läsa i några sekunder utan att gå till botten med frågan, gör också att halvsanningar kan hamna högre på Google än artiklar som mer sanningsenligt försöker beskriva en komplex verklighet. Dessa påstående hamnar sedan i en eko-kammare där de repeteras om och om igen blir till ”sanningar”. På detta sätt skapas narrativet att Sverige skickar pengar till terrorister, istället för att Sverige stödjer de som verkar för mänskliga rättigheter.

Ett narrativ som också gynnar de krafter som vill underminera demokratin.

Missa inte OmVärldens granskning om bakgrunden till kritiken, hur högern tog över i Israel och hur israeliska, internationella och palestinska människorättsorganisationer svartmålas.

Ylva Bergman