Go to main navigation
Ylva Bergman

I en allt mer polariserad värld har biståndet också blivit mer politiserat – men läsare som på djupet vill förstå globala skeende blir trots det bara fler och fler.

Foto: Johanna Hanno

Stort intresse för globala frågor - OmVärlden når allt fler läsare

OmVärlden når allt fler läsare. I en tid när många kritiserar bistånd och polarisering ökar mellan länder och människor är det glädjande att se hur våra läsare hela tiden blir fler, skriver Ylva Bergman, chefredaktör.

 

Biståndet är korrupt och Sverige är ett naivt land som kastar bort pengar på skurkar och despoter.

Eller: Sverige är en viktig röst i en allt mer polariserad omvärld, där demokratier monteras ned och auktoritära ledare är på frammarsch. Sverige har en historia av att stå upp för de svagaste.

Dessutom, är det kanske så att människan är korrupt i alla länder – så även i Sverige.

Den senaste tiden har biståndet hamnat allt mer i skottgluggen. Internationellt har biståndet länge använts som ett politiskt slagträ för att mata den egna hemmaopinionen. I USA är det den kristna högern som ska blidkas genom att begränsa kvinnors rätt till sin kropp i de fattigaste av länder. Auktoritära ledare som vill begränsa enskilda organisationers kritik av sitt styre kan försöka stoppa externa biståndspengar, eller så kan nationaliska ledare vilja ta biståndspengar för att stoppa migranter och bygga ett starkare försvar längs EU:s gränser.

Vid ett besök på Malta, vid Frontex gränskontroll i augusti 2017, utbrast den då österrikiske utrikesministern, Sebastian Kurz, (nu avgående förbundskansler i väntan på nyval):
”Den här NGO-galenskapen måste sluta, och syftade på organisationer som arbetade med flyktingar på Malta, skriver Christina Tragler på ertsestiftugn.

Kurz lär också ha pressat EU att ta i med hårdhandskarna mot flyktingarna och i flera EU-länder har personer som arbetat med att bistå flyktingar ställts inför rätta. Det senaste fallet som uppmärksammats gäller den tyska sjökaptenen Carola Rackete, som trotsade ett förbud att lägga till med sitt fartyg Sea-Watch i italienska Lampedusa. Ombord fanns 40 migranter.

Att vara för bistånd ses av en del som att vara vänster på den politiska skalan. Men samtidigt är det också något som olika religiösa förbund, kristna, muslimska, eller andra religioner, länge ägnat sig åt: att bistå de mest behövande. Så uppstod också Röda korset en gång, där schweizaren Henri Dunant ville lindra den fasansfulla nöd han såg i sviterna av slaget vid Solferino i Italien 1859.

Svenskar säger sig inte vara intresserad av bistånd i valundersökningar. I Aftonbladets undersökning hamnade från längst ned i prioritering.

Men på OmVärlden ser vi ett ständigt ökat intresse för globala utvecklingsfrågor, antalet besökare – direkt till sajten – ökar hela tiden.

Vi kan inte tolka det som annat än ett ökat intresse för globala frågor, och för en mer komplex bild av utvecklingsarbetet än vad som kommer fram i andra medier.

I augusti månad noterar vi över 46 000 användare. Under våren delades våra artiklar mer än 58 500 gånger direkt från vår sajt.

Det är vi jättestolta över!

Vi har länge strävat efter att få läsare direkt till vår sajt. Att inte vara beroende av sociala medier. Även om vi också ökar i sociala medier, som är viktigt för att sprida materialet, så ska det inte vara förutsättningen för medier att nå sina läsare.

OmVärlden, liksom många andra medier, måste ständigt förhålla sig till den nyckfullhet som präglat dessa plattformar de senaste åren. Under EU valet stoppade exempelvis Facebook OmVärldens artiklar om en kartläggning av de viktigaste framtidsfrågorna för biståndet i EU.

Vi var inte ensamma om det. Även Dagens nyheters filmer om EU stoppades.

Facebook var förstås rädda för att bli anklagade för otillbörig påverkan vid val och hade infört rigorösa kontroller.

Men trots att vi verifierade oss enligt konstens alla regler, så var det som slå huvudet mot en vägg. Ingen förklaring till att våra artiklar inte godkändes och EU-materialet inte kunde pushas ut – förrän efteråt.

Förmodligen hanterades allt av en välprogrammerad artificiell intelligens.

Synd, tyckte vi som hade två en gedigna kartläggningar gjorda av de duktiga journalister, Charlotta Asplund Catot och Sigrid Melchior.

Men desto bättre att allt fler läsare då går direkt till vår egen plattform.

Trots det allt högre tonlägen mot biståndet så verkar det finnas ett genuint intresse för global utveckling och vad som kan göras för att skapa en mer rättvis och jämlik värld.

Och det kanske inte är varken att vara vänster eller höger –  utan något högst mänskligt?

Läs mer om våra EU-granskningar här

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev eller ladda ner vår app.

Trevlig läsning!