Go to main navigation
Ylva Bergman

Kommer vuxenvärlden ta det ledarskap som krävs för att vända klimatkrisen, undrar Ylva Bergman.

Foto: Johanna Hanno

LEDARE

Världen sluter upp bakom Greta – gör du?

Är världens vuxna beredda att på allvar sluta upp bakom klimatstrejken, som tros bli den största klimatmanifestation världen sett? Mindre än tio år har vi på oss om inte möjligheten att stoppa klimatförändringarna ska glida mänskligheten ur händerna, skriver chefredaktör Ylva Bergman.

Fredagens stora klimatstrejk världen över kan samla fler människor än någonsin tidigare i en gemensam manifestation för klimatet ­­– och nu måste världens vuxna steppa upp och visa att de står bakom de ungas oro för framtiden.

Greta Thunberg och Fridays for Future har bett vuxenvärlden ställa upp, men att inte kapa klimategagemanget för egen vinning med logotyper och banderoller. Demonstrationen den 27 september 2019 blir också slutet på den vecka för klimatet ”Global week for Future”, som inleddes den 20 september inför FN:s klimattoppmöte.

Många medier rapporterar allt flitigare om klimatet. Om det tidigare var förpassat till vetenskapsredaktioner är klimatet och miljön nu förstasidesstoff.

OmVärldens uppdrag är att bevaka globala utvecklingsfrågor och klimatfrågan skär igenom alla utvecklingsfrågor. Fattiga flickors skolgång, mänskliga rättigheter, företagens vilja att investera i låglöneländer, regeringars vilja att kräva in skatter, med mera, kommer knappast gå framåt om orkaner, bränder och översvämningar härjar, om människor drivs på flykt och rika låser in sig bakom murar.

OmVärlden har återkommande rapporterat om hur klimatet hänger samman med Agenda 2030, de 17 globala mål som världens enats om för att skapa en mer rättvis, hållbar och jämlik värld.

Fortsätter temperaturen stiga som forskare dessvärre förutser kommer våra förutsättningar för överlevnad förändras. I veckan kom också IPCC:s senaste delrapport om världshaven som visar att läget är värre än vi velat tro – isarna smälter snabbare än vad forskarna tidigare trott och det påverkar allas liv.

De vetenskapliga bevisen har under många år pekat på detta, men världen har inte varit mogen att ta in det. Märkligt nog. Trots att allt funnits där, rakt framför våra ögon. Oljefläckarna, plasten, teknikskrotet, de förgiftade vattendragen.

Kanske har vi nu nått en vändpunkt.

Jag har själv vistats längre perioder på platser där miljöförstörelsen inte gått att undvika. Varje år sjunker Döda havet med en meter, inflödet från Jordanfloden minskar när 95 procent av vattnet leds bort till länderna omkring floden.

Jag har försökt bada på en strand i Nigerias huvudstad Lagos full av plast, redan på 80-talet.

Jag har sett smoggen lägga sig som ett lock över Beirut och mött människor som fått hälsoproblem.

Jag har träffat en oljebetare som hamstrade konserver för att han var övertygad om att katastrofen skulle komma, och som själv i sitt arbete sett konsekvenserna av läckt olja i floddeltan i Västafrika.

Men vem minns svenska skandaler? Som giftskandalen kring BT kemi och Teckomatorp i Skåne där folk blev sjuka efter att tunnor med gift grävts ned och rostat sönder, saneringen fortsatte ända fram tills nyligen, i över 40 år.

Därför gäller det, som Greta Thunberg säger, att sluta upp bakom vetenskapen, de fakta som finns, och inte fastna i argument om det som är falskt eller sant. I veckan skrev 171 forskare att det politiska ledarskapet i världen är otillräckligt för att vända utvecklingen.

Företag, som SSAB, ska ställa om till fossilfri stålproduktion till 2045, kanske tidigare, och många företag vill bidra. Men räcker det?

Den tidigare mer lösningsorienterade professorn Johan Rockström är allt mer pessimistisk, han säger att vi har tio år på oss att vända skutan och kräver omedelbart stopp av alla nya investeringar i kol, olja och naturgas, en planetär skatteväxling och att finanssektorn blir fossilfri och hållbar, för att nämna några av förslagen. Är vi vuxna beredda att offra vår egen bekvämlighet, eller räknar vi cyniskt med att dö innan det blir riktigt allvarligt?   

De globala frågorna hänger samman och svenskt och internationellt bistånd bidrar för att driva på omställningen till förnybar energi. Sverige har exempelvis ökat sitt bidrag till den gröna klimatfonden.

Men utan en vuxen uppslutning kring Greta Thunbergs krav och tuffa politiska beslut går vi tyvärr mot en mörk framtid. Och just nu har världen flera tongivande ledare, som Trump och Bolsonaro, som eldar på mot avgrunden.

OmVärlden tvekar inte inför att beskriva den verkligheten, vi blundar inte inför de fakta som finns, på fredag rapporterar vi från olika delar av världen och sänder live från strejken i Stockholm. Följ oss då.

Ylva Bergman