Go to main navigation
Ylva Bergman

Foto: Johanna Hanno

LEDARE

Världens framtid avgörs i städerna

Det är kanske kreativiteten och visionerna som kan lyfta slummen och förena många av världens invånare? Det skriver Ylva Bergman om att världens framtid avgörs i städerna. 

”Det är mycket pengar som kommer in i Kibera nu, men vi får det inte bättre”. Det säger journalisten Boy Dallas, som bor och verkar i Nairobis slumkvarter, Kibera, i dokumentärfilmen ”For Kibera”.

Kibera sägs vara ett av världens största slumområden. Antalet invånare som bor här uppskattas till 200.000 av Kenyas”slum-dwellers”, och här bor folk från olika länder och stammar. Få äger sina bostäder och arbetslösheten är hög.

I filmen hänger kiberaborna på gatorna och lyssnar på radion, några måste flytta. Men vart? Ingen vet. Vart tar man vägen när man inget har?

Lite längre bort har det byggts fina höghus med badrum och ringklockor på dörrarna. De är bygga för dem i slummen, men få tror att de kommer få plats.

”De här fina husen var aldrig tänkta för oss”, säger en man i filmen, med hopplöshet i rösten.

I Kenya bor cirka 56 procent av stadsbefolkningen i slummen. Att utrota fattigdom och skapa hållbara, inkluderande städer är nu en del av den globala agenda som världen enats om, och regeringen i Kenya har också startat flera projekt. Bland annat har en uppgradering av husen skett, och en del av slumborna har kunnat flytta in i höghusen. Kycklingfarmer och ekologiska odlingar har dragits ingång.

Tyvärr har ineffektivitet och korruption präglat flera insatser.

”Det finns maktstrukturer som inte vill se förändring, Det sägs att det är mer lönsamt att investera i plåtskjul i slummen i Kibera än vad det är att bygga nytt. På sju månader har du tillbaka dina investeringar om du satsar på plåtskjul.”.

Det säger Thomas Melin, arkitekt och programansvarig för urban utveckling på Sida, i OmVärldens podd om framtidens städer.

Korruption finns alltid där pengar går att tjäna. Byggbranschen är ett klassiskt exempel så även i Sverige, nu senast med skandalerna kring Statens fastighetsverk.

Men det är i städerna som världens framtid kommer avgöras. Det är städer som står för det mesta av utsläppen av växthusgaser, men det är också här som det nu kokar av kreativitet och lust till förändring. Det kommer att skapas nya hållbara lösningar och här kan biståndet vara en positiv hävstång.

För det är inte bara passiva, deprimerade fattiga som bor i slummen. Här bor morgondagens journalister, som Boy Dallas, som gräver där han står. Det målas och skapas musik och design, och unga drar igång tidningar, engagerar sig i ekologisk odling, eller som Abdullahi Ibrahim, som vill starta en juice-business, så snart elektricitet och vatten fungerar. En stor kraftanläggning byggs just nu i Kibera som ska förvandla sopor till elektricitet.

Idag lever mer än hälften av världens befolkning i städer, år 2060 beräknas andelen öka till två tredjedelar. Ansträgningarna att förbättra villkoren för alla dessa människor har resulterat i konkreta framsteg. Mellan år 2000 and 2014 fick mer än 320 miljoner människor i slummen bättre hus, sanitet och renare vatten.

Men samtidigt flyttade allt fler människor in. År 2015 bodde 100 miljoner fler människor i slumområden än år 2000.

Vår förmåga att enas om visioner och politik kommer avgöra hur klimat och välstånd utvecklas. Framtidens städer måste bli hållbara och inkluderande, så varför inte ta ett rejält kliv framåt, och låta kreativiteten flöda? Våga tänka nytt och strunta i gamla miljonprogramstankar och gnistrande pelare med presidentens namn på.

Planeten kräver att vi ändrar vårt sätt att leva, och kanske kan visioner om sköna och mer rättvisa städer binda oss samman – istället för att öka splittringen?

Ylva Bergman