Go to main navigation
Ylva Bergman

Ylva Bergman

Foto: Johanna Hanno

YLVA BERGMAN

Vågar världens ledare vara människor?

Hur länge fungerar det att bygga murar, försvåra transporter eller bara blunda? Och vad gör det med oss som människor? Tänk om vi istället kunde se den ekonomiska boost som flyktingar kan bidra med i sina nya hemländer. På måndag börjar FN:s humanitära toppmöte. Ylva Bergman är chefredaktör, och under veckan kommer OmVärlden att publicera ett antal artiklar på temat.

Filippo Grandi, FN:s flyktingkommissarie, säger till BBC att 60 miljoner människor på flykt gör problemet globalt, och att mindre än en procent av 20 miljoner har fått nya hemländer. Den siffran säger en del. Så var är alla?

Några har tagit sig från Sudan till östra delarna av Centralafrikanska republiken, andra svettas i hettan i Negevöknen i Israel, dit de kan ha gått från Eritrea, Kongo-Kinshasa eller Sudan, genom Sinai, om de inte drabbats av kidnappare.

Från Somalia har många flytt till Kenya och hamnat i världens största flyktingläger, Dadaab. Nu vill regeringen stänga det tjugo år gamla lägret, lika stort som New Orleans. Kenyas regering säger att lägret döljer islamister från al-Shabaab, ansvariga för flera terrorattacker i landet. Men här finns också flyktingar från Sudan och Etiopien. Vart ska de 350 000 registrerade, men troligen närmare en halv miljon, flyktingarna ta vägen?

Många syriska flyktingar finns i Libanon, Jordanien eller i uppsamlingsläger i Grekland och Turkiet. Några enstaka har tagit sig till Karibien och östra Asien, till och med Kina. Men där är de inte välkomna. Inte heller Australien accepterar flyktingar som tar sig dit på egen hand via människosmugglare. Då riskerar de att hamnar i ökända off-shore läger på Julön, eller i Stillhavsnationen Nauru, eller på Papua Nya Guinea, som högsta domstolen nu krävt ska stängas.

Däremot tog landet nyligen stolt emot 12 000 syrier. Liksom Kanada, där medias nya älskling, president Justin Trudeau, välkomnade nyanlända inför blixtrande kameror.

Vem blir nästa lyckliga flykting att skaka hans hand?

Antalet flyktingar, migranter och desperata som tog sig till EU fördubblades under 2015. De flesta kom från Syrien, Irak, och Afghanistan. Men EU:s flyktingavtal med Turkiet har minskat strömmen av flyende människor.

FN:s medlemsstater har under en längre tid diskuterat och granskat olika rapporter och scenarier för den ökande vågen av migranter, människor som flyr undan krig och orättvisor, och framtida klimatflyktingar, som väntas öka trycket ytterligare. Den 23 maj samlas FN i Istanbul för att visa handlingskraft.

Men makten över världens tillgångar, snedfördelning av resurser, där vissa grupper gynnats till förmån för andra, löser man inte med temporära satsningar eller genom att kräva asylansökningar i särskild ordning.

Människor kommer alltid fly om nöden gör dem tvungna.

FN-mötet måste därför bli en vändpunkt för det internationella samfundet och länderna måste enas kring det samarbete som krävs. Frågan är om världen har politiker som vill ta det ledarskapet? Som kan säga: vi är alla människor. Det här kan drabba oss alla: krig, miljökatastrofer, en repressiv regim som får makten. Världens ledare behöver, istället för att tänka på röstfiske, våga tänka nytt, och komma på nya sätt för en global värld, som vi måste lära oss att dela.

I Libanon har en miljon flyktingar satt en stor ekonomisk press på landet. Men samtidigt menar Massimiliano Calí, senior rådgivare vid Världsbanken, att flyktingarna också kan ses bidra till samhällsekonomin på ett positivt sätt, genom pengar de för med sig, pengar som skickas till dem från släktingar utomlands, och arbeten som de utför. Liknande effekter har man funnit i Burundi och Uganda, säger han till BBC.

Engagemanget för flyktingfrågan är stort – men egenintresset är troligen större.

Vad skulle hända om EU föreslog någon slags "skatt" för alla EU-medborgare, skulle det inte löna sig i längden? Så som man gjorde vid återföreningen av Östtyskland till Västtyskland?

Skulle det bli ramaskri från de enprocent som redan äger de mesta av världens tillgångar? Donald Trump ropar på murar, Ungern och Bulgarien har redan stängsel. Vi ser dem på vår mobil, där enkelt och smidigt förpackade budskap, som stämmer överens med det vi gillar, fladdrar förbi.

 

Ylva Bergman