Go to main navigation
Sea Sheperd

Foto: Bruno Ehrs

Sea Sheperd

Foto: Bruno Ehrs

Sea Sheperd

Foto: Bruno Ehrs

Reportage

Innan havet tystnar

Senegal har länge fört en ojämn kamp mot det illegala rovfisket. Landets fiskeriminister tar nu hjälp av den radikala miljögruppen Sea Shepherd för att stoppa de utländska trålare som olovligen tömmer havet på fisk. Inom kort kommer jakten att trappas upp och ske med hjälp av obemannade drönare.

Med gryningen som enda ljuskälla hoppar Rodwan El Ali ner i den lilla följebåten. Vågorna slår mot relingen och stänker upp i hans och förarens ansikten. Men han bekymrar sig inte. Siktet är inställt på fiskeflottan längre bort vid horisonten. Båten styr ut över havet utanför Senegal som länge har varit ett av de mest fiskrika vattnen i världen.

Resten av besättningen är kvar på en gammal ombyggd fiskebåt som numera används av miljöorganisationen Sea Shepherd. Ombord finns sammanlagt tolv personer. Hälften utgörs av Sea Shepherdbesättningen, resten är ett par senegalesiska inspektörer, ett franskt tv-team och OmVärlden.

Fiskebåten guppar sakta fram bland vågorna medan följebåten, som har två kraftiga Yamaha–motorer på akterspegeln, flyger fram. Denna natt vill de kontrollera om de 18 trålare som har synts på radarn i området har fisketillstånd. De flesta trålarna har inte sina identifieringssystem påkopplade vilket har gjort Sea Shepherdbesättningen misstänksam.

Rodwan El Ali, som plöjer genom vågorna i den snabba följebåten, är ingen vanlig miljöaktivist. Han är son till Senegals fiskeriminister, Haidar El Ali. Sedan början av 2014 har Senegals regering tagit hjälp av Sea Shepherd för att få hjälp att patrullera landets 70 mil långa kustlinje. Målet är att sätta stopp för utländska trålare från bland annat EU, Ryssland, Kina och Sydkorea som genom sitt ofta olagliga fiske har överutnyttjat vattnen utanför Västafrika.

– Trålarna tar upp vår fisk och exporterar den. De för ut alla pengar ur Senegal, säger Rodwan El Ali.

Han har en bakgrund som dykinstruktör, har ett stort miljöintresse, och gedigen kunskap om fiske och dess konsekvenser. Därför var det självklart för Sea Shepherd att Rodwan El Ali skulle vara med och bevaka tjuvfisket längst landets kust.

Rodwan El Ali minns hur det för tio år sedan fanns ”mängder med hajar och andra stora fiskar” alldeles intill strandkanten i Dakar.

– I dag måste man åka ut 30 kilometer för att hitta fisk, och fortsätter det så här kommer det inte att finnas något kvar om tio år.

Efter ett par timmar är Rodwan El Ali tillbaka på Sea Shepherds moderfartyg. Han har fotograferat trålarnas nummerplåtar och han visar dem för de två senegalesiska inspektörerna från fiskeriministeriet. De kollar i sin tur om trålaren med benämningen DAK 1114 och de andra båtarna finns med på listorna över dem som har fiskelicens. Samtliga finns med den här gången.

Men så är inte alltid fallet. På sistone har tjuvfiskande trålare, utan licenser, synts allt oftare längst kusten. Särskilt nattetid. Ett exempel är den ryska trålaren Oleg Naydenov som gång på gång fiskat utan licens i västafrikanska vatten. Till slut bordades hon av senegalesisk militär och fördes till Dakars hamn i början av januari. Den ryska trålaren släpptes några veckor senare mot en miljon dollar i borgen, i väntan på rättegång.

Ombord på Sea Shepherd-fartyget är det trångt och gemytligt. Besättningen består av amerikaner, spanjorer, fransmän och britter. De arbetar i skift med att sköta navigering, se till maskinrummet eller laga superb veganmat.

Kampanjledare i Senegal är Lamya Essemlali. Hon har åtta års erfarenhet i Sea Shepherd och har varit med om aktioner i Antarktis, Medelhavet och på Färöarna. För två år sedan träffade hon Senegals miljöminister Haidar El Ali.

 

Johan Augustin