Go to main navigation
Pakistansk flicka

Pakistansk flicka

Foto: Linda Forsell

Skydd och rättigheter

Så här berättar några av kvinnorna

I Pakistan finns ingen officiell statistik kring våld mot kvinnor. De uppgifter som används kommer från kvinnogrupper och bygger på information de samlat in från medier, sjukhus och människorättsorganisationer.

Arzoo:

– Min mamma kidnappades och försvann när jag var sju år. Det var sorgligt, men hon ägde ett hus som jag har ärvt. Nu, när jag vill skilja mig från min man som har slagit och våldtagit mig, har huset blivit det viktigaste. Min man vägrar att gå med på skilsmässa, men egentligen vill han bara behålla huset. Så fort skilsmässan är klar ska jag sälja och flytta utomlands med min nye fästman, som är min kusin. Barnen kommer att stanna hos pappan. Så är det här.

Munazza:

– Min man slog mig under 17 års äktenskap.
När jag lyckades fly berättade min äldste son för sin pappa var vi var och han kom och hämtade oss. Jag tvingades bo hos hans bror och svägerska.

När de också började slå mig gav jag upp och åkte hit. Jag ska skaffa ett jobb och försörja mina barn.

Nasreen, 18 år:

– Jag har gått i internatskola hela mitt liv och vill bli lärare. När jag kom hem till byn på lovet sade mamma att jag skulle gifta mig – med min 12-årige kusin som inte ens kan skriva sitt eget namn!

Jag sade nej. Jag ville hellre gifta mig med en annan, men då blev min morbror jättearg. Ingen i vår familj har någonsin gift sig mot familjens vilja. Han skulle få skämmas i byn. Morbrors dotter varnade mig – ”de tänker döda dig” – och jag tog första bussen som gick från byn. De har dödat flickor förr, så jag vet att det är allvar.

Sheema, 18 år:

– Min mamma är inte snäll. Jag var 14 år när jag tvingades börja som call girl hos en av hennes väninnor. Min syster arbetar också där. Jag har gjort allt när det handlar om sex. Vill inte tala om det. Jag vill gå i skola för det har jag aldrig gjort. Jag är rädd att någon ska hitta mig. Jag ber till Allah fem gånger per dag att han ska förlåta mig, för jag vet hur fel jag gjort.