Go to main navigation
”Samhället förstår oss ännu inte fullt ut. Vi måste visa vilka vi är. Vi är nepaleser”, säger Bhumika.

Foto: Jonas Gratzer

”Samhället förstår oss ännu inte fullt ut. Vi måste visa vilka vi är. Vi är nepaleser”, säger Bhumika.

”Samhället förstår oss ännu inte fullt ut. Vi måste visa vilka vi är. Vi är nepaleser”, säger Bhumika.

Foto: Jonas Gratzer

”Samhället förstår oss ännu inte fullt ut. Vi måste visa vilka vi är. Vi är nepaleser”, säger Bhumika.

”Samhället förstår oss ännu inte fullt ut. Vi måste visa vilka vi är. Vi är nepaleser”, säger Bhumika.

Foto: Jonas Gratzer

”Samhället förstår oss ännu inte fullt ut. Vi måste visa vilka vi är. Vi är nepaleser”, säger Bhumika.

Nepal räknar med transpersoner

2008 slog Nepals högsta domstol fast att homosexuella ska få gifta sig och erkände även en tredje köns-identitet. När Nepals statistikbyrå i sommar startar sin folkräkning kommer transpersoner att räknas som ett eget, tredje kön.

Det går inte att missa 23-åriga Bhumika Shresta på den dammiga cricketplanen i centrala Kathmandu. Det nepalesiska parlamentets första transperson är klädd i en närmast självlysande sari. Det svarta håret är förgyllt med ljusa slingor, handslaget är fast.

– Du kan kalla mig Bhumika, att inte säga han eller hon brukar vara det svåraste för reportrar som träffar mig, men mitt namn duger gott. Lär dig det så blir det inga problem.

Bredvid planen har gräddan av Kathmandus politikerelit samlats för att uppmärksamma arbetet mot aids i Nepal och se en vänskapsmatch. Inbjudna är skådespelare, ambassadörer och parlamentariker. Mycket har hänt sedan Bhumika föddes som pojke i Kailash, en stad i utkanterna av huvudstaden Kathmandu. Under uppväxten försökte lärarna få henne att gå som en man och tala som en karl. Att homosexualitet inte existerade i Nepal enligt den officiella retoriken hindrade inte en aktiv förföljelse. Personer som avvek stöttes ut från sina familjer, blev relegerade från skolor och sparkades från sina arbeten.

Lärarna gav till slut upp och bestämde sig för att Bhumikas graciösa stil kom från kärleken till dansen. I tonåren blev Bhumika nyfiken på om det fanns likasinnade i Nepal och sökte sig 2003 till den då nybildade organisationen Blue Diamond.

Svaret på frågan blev inte bara ja, utan början på en av de mest framgångsrika rörelserna för hbtq-personers rättigheter i Sydasien.

– Jag hade aldrig som barn drömt om att bli politiker, men verkligheten ville annorlunda.

På kort tid har människorna i Nepal blivit mer intressanta än Mount Everest och myterna. Plötsligt var inte det mytomspunna Shangri-La-landet något för enbart bergsklättrare med dödslängtan eller övervintrade hippies.
Tredje kön? Könsneutrala äktenskap? I Himalaya? Mediernas strålkastarljus har dansat över Kathmandudalen.

Allting började när Nepals högsta domstol, efter påtryckningar från Blue Diamond, hösten 2008 fastställde att landets regering skulle lägga fram lagar som erkände en tredje könsidentitet – bortom man och kvinna. I beskedet från domstolen stod även att all lagstiftning som innebär diskriminering av hbtq-personer skulle avskaffas. Regeringen uppmanades dessutom att ta fram en könsneutral äktenskapslagstiftning.

– Jag trodde först inte att det var sant. Domslutet var både slutpunkten på en lång kamp och startskottet för en ny, men just då glömde jag bort alla problem och kände bara lycka, minns Bhumika Shresta.

Efter domen har hon jobbat både i parlamentet och utanför för att lagen ska bli verklighet. Mycket av kraften läggs på att medvetandegöra sina landsmän. Varje år arrangeras Miss Third Gender, landets motsvarighet till den svenska Miss Transsexual-uttagningen. 2007 vann Bhumika Shresta själv tävlingen.

– Miss Third Gender-tävlingen är viktig eftersom det nepalesiska samhället ännu inte fullt ut förstår oss, de tror att det är onaturligt, att vi saknar kapacitet och är influerade av västerländsk kultur. Men vi måste visa vilka vi är. Att vi är nepaleser.

Förutom radioprogram och tv-inspelningar planerar Bhumika Shresta framöver tillsammans med Blue Diamond Society att förvandla Nepal till ett hbtq-mecka. En resebyrå med inriktning på hbtq-turister har startats och bland paketresorna finns möjligheten att gifta sig på Mount Everest. Men trots all uppmärksamhet har Bhumika ännu inte ansökt om sin nya legitimation. På id-kortet heter hon fortfarande Kallash Shresta, ett mansnamn som snart är historia.

– Jag väntar till den nya konstitutionen är på plats, då kommer jag ansöka om en ny identitet, säger Bhumika Shresta.

Den politiska turbulensen i Nepal – som på kort tid gått från inbördeskrig och monarki, till fred och republik – har gjort att processen dragit ut på tiden. Under arbetet med att skriva en ny konstitution för landet har styckena om rättigheter för hbtq-personer och ett tredje officiellt kön fått stöd av en bred majoritet.

– I kommittén för minoriteters rättigheter har alla partier enats om bra skrivningar som inkluderar hbtq-rättigheter, dessutom har medborgerliga rättigheter garanterats för det tredje könet, förklarar Bhumika Shresta.

Den nya konstitutionen är försenad till i höst, men i sommar kommer Nepal att räkna sin befolkning och det tredje könet att debutera i statistiken. Förändringens vindar blåser på världens tak.

Text: Martin Schibbye
Foto: Jonas Gratzer

 

Bankkonto som "Other"

En privat bank, ”Everest Bank” har gått i bräschen och gjort det formellt möjligt för personer med en tredje könsidentitet att öppna bankkonton genom att kryssa i rutan ”Other”.

Miss Third Gender

I slutet av augusti 2010 hölls festivalen ”Gay Pride Nepal” där hundratals deltagare ledda av landets hbtq-rörelse The Blue Diamond Society och parlamentsledamoten Sunil Pant firade de positiva reformer i landet som gjort Nepal till ett av världens mest liberala i hbtq-frågor. Under festligheterna utsågs 2010 års vinnare av titeln Mr & Miss Third Gender.