Go to main navigation
Utanför Syriens konsulat i Istanbul, Turkiet, protesterar demonstranter.

Foto: AP Photo/Shaam News Network

Utanför Syriens konsulat i Istanbul, Turkiet, protesterar demonstranter.

Syrien

Viskningen som blev ett avgrundsvrål

När celldörren metalliskt slog igen och bjälken reglades utifrån gick isande kårar längs min rygg, den stekheta lilla cellen till trots. Jag slogs av den obevekliga insikten om att jag faktiskt satt i källaren i ett syriskt polishäkte i stadsdelen Kafr Sousseh i Damaskus, inlåst och anklagad för ett vansinnigt brott som kunde rendera ett mycket långt fängelsestraff. Jag hade ingen aning om när – eller om – jag skulle friges.

Utanför cellen, häktet och polisstationen fortsatte den politiska situationen i Syrien att snabbt förvärras.

Sedan mars månad hade ett försiktigt motstånd formerats, inspirerat av upproren i de andra arabländerna. I Syrien hade det börjat med små demonstrationer, bestående av ett tiotal människor som samlats utanför inrikesministeriet innan de en kvart senare greps och uppslukades av säkerhetstjänsten. Eller så samlades de på ett torg i någon liten by med egenhändigt skrivna plakat, långt ifrån någon som kunde kabla ut deras protest till omvärlden.

Hela reportaget från Syrien kan du läsa i OmVärlden papperstidning #7. Teckna en prenumeration här eller köp den på Pressbyrån från och med den 1 november 2011.

Hanin Shakrah