Go to main navigation
FUF Almedalen

Foto: Emma Milder

Några av de 23 medlemmarna i FUF:s Almedalsgäng samlade på FUF:s kontor i Stockholm. Tillsammans kommer de att bevaka biståndsdebatten under almedalsveckan genom referat, intervjuer, poddar och tweets.

FUF Almedalen

Foto: Emma Milder

Sofie Habram. Ålder: 28. Bor: Stockholm. Gör: Precis kommit hem från Uruguay där hon praktiserade på organisationen REDES och jobbade på deras radio Real world radio. Hon har fortsatt att producera podcasts åt dem. Med i FUFs styrgrupp inför Almedalen.

FUF Almedalen

Foto: Emma Milder

Malin Stjernström. Ålder: 27. Bor: Stockholm. Gör: Har läst pol. kand i statsvetenskap, har jobbat som forskningsassistent på IDEAs enhet som jobbar med demokrati och utveckling och söker nu jobb. Med i FUFs styrgrupp inför Almedalen.

FUF Almedalen

Foto: Emma Milder

Maria Persson. Ålder: 29. Bor: Stockholm. Gör: Tog en pol. kand examen i statsvetenskap i januari, har precis avslutat ett korttidskontrakt på Sida och söker nu jobb. Med i FUFs styrgrupp inför Almedalen.

FUF Almedalen

Foto: Emma Milder

Maria Persson, Sofie Habram och Maria Stjernholm.

ALMEDALEN

De ger dig biståndsdebatten i Almedalen på ett silverfat

Tack vare 23 ideellt engagerade medlemmar från Föreningen för utvecklingsfrågor (FUF) kan du följa den utvecklingspolitiska debatten i Almedalen från hängmattan. OmVärlden mötte några av dem på FUF:s bakgård i Vasastan, Stockholm.

Redan innan Almedalsveckan börjat finns alla seminarier och evenemang som har med utvecklingspolitik och utvecklingsfrågor att göra samlade på biståndsdebatten.se. Här finns också en egen flik för Almedalen där FUF:s korrar på plats kommer publicera sina tweets, seminariereferat, intervjuer och poddar.

De som åker ner till Visby för FUF:s räkning är i stor utsträckning universitets- och högskolestudenter med stort intresse för utvecklingsfrågor. Med sig har de också kunskaper i juridik, statsvetenskap och journalistik.

Som en del av förberedelserna har en styrgrupp på sex personer under våren som gått tagit kontakt med de biståndsorganisationer som kommer vara på plats i Almedalen. Genom besök på organisationerna har de kartlagt vilka frågor som kommer att lyftas och vilka seminarier som ska hållas.

För finansieringen står Sida, som betalar resor och boende. I övrigt utgår ett litet bidrag för mat, men annars ingen annan ersättning.

Varför avsätter du en vecka för att bevaka biståndsdebatten i Almedalen?

– Det är ett intresse jag har, dels för debatten och dels för att jag tycker den är viktig och intressant att följa. Men det är inte helt okritiskt som jag är där på plats, Sveriges politiska elit är ju samlade, säger Sofie Habram.

– Jag har ett intresse för globala utvecklingsfrågor, utvecklingssamarbete och kommunikationsarbete. Det känns som man gör något meningsfullt genom att lyfta dessa frågor så fler människor får upp ögonen för det, säger Malin Stjernström.

– Utvecklingsfrågor är inte det första som skrivs om i media och då känns det som man faktiskt kan bidra med någonting genom att föra fram frågorna. Sedan är det ett intresse och engagemang jag har för ämnet, säger Maria Persson.

Varför är det viktigt att följa biståndsdebatten i Almedalen?

– För mig är det ett personligt politiskt intresse som jag har av utvecklingsfrågor och Sveriges roll i världen. Anledningen till att följa debatten i just Almedalen är för att den är koncentrerad där, säger Sofie Habram.

– Det är bra att paneldeltagarna på seminarierna under Almedalsveckan vet att det twittras och skrivs referat, att det de säger kommer bestå och inte enbart höras av seminariets besökare. Vilket kan lyfta debatten till en annan nivå, säger Malin Stjernström.

– Det är en möjlighet att få reda på vilka frågor stora organisationer och aktörer profilerar inom själva debatten. Jag håller även med om att debatten koncentreras där vilket gör det lite enklare att få grepp om den, säger Maria Persson.

Text: Felicia Karlsson