Go to main navigation
NGO Monitor Israel Palestina Svenskt bistånd granskning

Gerald Steinberg är NGO Monitors grundare och ledare.

OMVÄRLDEN GRANSKAR DEL 4

Personerna bakom anklagelserna mot biståndet i Palestina

NGO Monitor är inte en fristående organisation, som de själva påstår, utan ingår i ett omfattande nätverk av nationalistiska bosättare, utltranationalistiska grupper och högerpolitiker.

– Det är inte så tydligt uppifrån och ner. Jag är tveksam till att tala om en övergripande plan, en konspiration. Men ett namn som hela tiden dyker upp är George Soros

När Gerald Steinberg nämner Soros namn möts han av ett igenkännande skratt från åhörarna på Middle East Forums evenemang den 14 juni 2011 i New York.

Professor Gerald Steinberg hade inlett sitt anförande med att beklaga att han inte fått tillfälle att tacka forumets grundare och ordförande Daniel Pipes för inbjudan, eftersom han vid tillfället råkade befinna sig i Jerusalem.

– Men jag vill tacka Middle East Forum, som jag på olika sätt varit knuten till i fler år än jag ids räkna. Det arbete vi gör har så mycket gemensamt.

Forumets grundare Daniel Pipes har anklagats för att vara en islamofob. Den framlidna författaren och ofta hårda kritikern av islam Christoffer Hitchens har sagt att "Pipes är så uppslukad av ogillande att han inte kan uppskatta goda nyheter från den muslimska världen även när de kommer. Och, detta gör honom farlig och opålitlig".

Om den isrelisk-palestinska konflikten har Pipes sagt att "palestinierna är ett bedrövligt folk, och förtjänar att vara det", samt att ett slut på konflikten "förutsätter att palestinierna genomlider ett bittert nederlags skärseld, med dess åtföljande förlust, förödelse och hopplöshet. Det finns inga genvägar".

– Det arbete vi gör har så mycket gemensamt, sa professor Steinberg.

Granskar "så kallade människorättsorganisationer"

Varför är det intressant? Gerald Steinberg är chef för NGO Monitor, förment fristående och opolitisk. Dess självpåtagna uppgift är att objektivt granska israeliska och palestinska "så kallade" människorättsorganisationer. Granskningen leder ofelbart fram till att de i själva verket är politiska organisationer med en extremt israelfientlig om inte antisemitisk agenda.

Så, när Steinberg säger att "det är ingen konspiration, men …", är det dessa organisationer han talar om. Inte om sin egen organisation, och det nätverk av nationalreligiösa bosättare, ultranationalister och politiker på yttersta högerkanten, där den ingår. Inte heller om de populistiska, främlingsfientliga krafter i Europa som de lierar sig med.

Och precis som när det gäller de organisationer som Gerald Steinberg har vigt sitt liv åt att misstänkliggöra, är det "namn som hela tiden dyker upp".

Steinberg talar gärna om hur det började för 16 år sedan. Hur de inledde sin David och Goliat-kamp mot "NGO-industrin", med dess outsinliga resurser och totala brist på insyn. Att det var "i källaren" till tankesmedjan Jerusalem Centre for Public Affairs, JCPA.

Vad han glömmer att påpeka är att NGO Monitor kom till med hjälp av – förutom donationer från amerikanska miljardärer – den förre FN-ambassadören Dore Gold, chef för JCPA. Gold var vid det tillfället rådgivare till Israels premiärminister Ariel Sharon. Sedan nittiotalet har han i olika omgångar varit rådgivare också till Benjamin Netanyahu, både i hans egenskap av premiärminister i två omgångar och som ledare för oppositionen. Sitt sista offentliga jobb hade Gold som statssekreterare vid utrikesministeriet.

Gold är om någon en fast punkt i den nationalreligiösa högerns svåröverskådliga nätverk och har också haft en hand med i olika joint ventures mellan regeringen och amerikanska miljardärer som vill delta i propagandakriget.

"Inget konstig att högerfolk driver högerfrågor"

En annan ambassadör inblandad i NGO Monitors förlossning, var Alan Baker, som då var rättschef i det israeliska utrikesministeriet och nu sitter med i NGO Monitors juridiska råd. Baker är en av de ledande förespråkarna för den juridiska skola som hävdar att Israel inte "ockuperar" Västbanken och Gaza.

När Steinberg inför sina likasinnade på Daniel Pipes neokonservativa tankesmedja talade om "att stå upp emot makthavarna", var det dock inte om ambassadörerna Gold och Baker han talade. Inte heller om ambassadören John Bolton, president Trumps nationella säkerhetsrådgivare, som är rådgivare också till NGO Monitor. Bolton har bland annat uttryckt att "varje tvåstatslösning baserad på den Palestinska Myndigheten är dödfödd", ett påstående som Steinberg inte verkar ha något att invända mot.

– Jag talar helst om tvåstats-formeln, inte tvåstats-lösningen. Den är ingen lösning. När Trump och Netanyahu möttes talade ingen av dem om två stater, konstaterade Steinberg med uppenbart gillande under ett estradsamtal med Elliot Abrams. Också Abrams, som var säkerhetsrådgivare åt president George W. Bush ingår i NGO Monitors International Advisory Board.

– Högerfolk går ihop för att driva högerfrågor. Inget konstigt med det, säger Jessica Montell när OmVärlden möter henne på hennes kontor i östra Jerusalem. Därifrån leder hon HaMoked, en organisation som ger rättslig hjälp till palestinier vars rättigheter kränkts av den israeliska ockupationsmakten.

– De går ihop i organisationer, som andra högermänniskor finansierar. De går med i högerpartier. Och, när partierna är framgångsrika, dyker de upp som ministrar eller sakkunniga i en högerregering. Det är deras mänskliga rättighet.

Så, att Gerald Steinberg arbetat som rådgivare till israeliska regeringar och högerpolitiker, tycker hon inte är så konstigt.** Det är ju den miljö han kommer från.

– Men det gör det ju, naturligtvis, lite patetiskt att höra honom tala om att "stå upp mot makthavarna".

HaMoked är en organisation som både NGO Monitor och dess systerorganisation Im Tirtzu har utsatt för en närgången kritisk granskning.

Saknar öppenhet

Fast det är något som Jessica Montell är van vid. Under 14 år ledde hon B’tselem, som förmodligen är NGO Monitors hatobjekt nummer ett. Under snart 30 år har organisationen publicerat hundratals rapporter om dödsskjutningar, tortyr, expropriering av mark, diskriminering, fängslanden, husrivningar och våld utfört av judiska bosättare och av den israeliska armén.

Inte heller Sarit Michaeli, internationell talesperson för B’tselem, vill tala i termer av en konspiration. Att folk på yttersta högerkanten lierar sig med andra på samma kant, är inget konstigt.

– Samma sak på vår planhalva: människorätts-, eller vänsterhalvan om du vill. Det är en liten plats, där du hela tiden stöter på samma människor fast engagerade i olika saker.

– Det är inte det som är problemet. Problemet är att NGO Monitor seglar under falsk flagg. Att de inte är öppna med att det är på yttersta högerkanten de spelar, säger Sarit Michaeli.

Mats Gezelius

Mats Gezelius är bosatt i Jerusalem. Han har under många år verkat som frilansjournalist i Mellanöstern och rapporterat bland annat till Hufvudstadsbladet, Svenska Dagbladet och Aftonbladet.

 

* Rubriken till denna artikel har ändrats för att undvika
missuppfattningar som drar uppmärksamhet från artikelns innehåll.

 

** Texten har uppdaterats med information om Steinbergs konsultarbete.