Go to main navigation
NGO Monitor Israel Palestina Svenskt bistånd granskning

Propagandakriget pågår även digitalt. Tusentals frivilliga arbetar med att försvara Israels image.

OMVÄRLDEN GRANSKAR

Nätkrigarna försvarar Israel

Tusentals studenter i Israel är aktiva i en digital kampanj för att förbättra landets image och försvara det mot vad de uppfattar som illvillig kritik från omvärlden.

De flesta deltar i propagandakriget utan ersättning, med välvilligt stöd från Interdisciplinary Centre, IDC, i Herzliya, en privat akademisk institution som samlar studenter från hela världen. Enligt en artikel i den israeliska webtidningen Ynet startades den digitala propagandakampanjen av en student vid IDC under Israels militära operation ”Pillar of Defence” i Gaza 2012.  Han samlade hundratals av sina studiekamrater för att bemöta den våg av kritik som kriget utlöste i sociala medier.

I samband med nästa israeliska angrepp på Gaza 2014 återupptog han verksamheten, och fick nu också stöd av Israeli-American Council, IAC. Då startades det civila propagandaprojektet Act.il som nu arbetar varje dag med att försvara Israel i sociala medier. Projektet har sitt högkvarter på IDC i Herzliya, och judiska grupper i USA har också startat nya centra i Boston, New Jersey och Philadelphia.

Vill ta bort kritiska inlägg

Högkvarteret i IDC sköts av 30 studenter som en form av praktik, och därtill deltar tusentals andra frivilliga i arbetet. Verksamheten är välorganiserad, nya aktivister får utbildning, både i Israel och utomlands. Sedan arbetar de antingen med att skapa innehåll i form av text och videofilmer, eller ute på fältet med att samla information och idéer till kampanjer.

I högkvarteret finns tre avdelningar, en som skapar proisraeliskt innehåll på 35 olika språk, en som svarar på digitala angrepp och en som letar upp fientligt inställda websidor.

Sedan ett år finns också en app som kan rekrytera frivilliga över hela världen att delta i försvaret av Israels image. Tusentals användare runtom i världen skickar olika slags stödmeddelanden var tredje minut, enligt Ynet. Både den israeliska försvarsmakten och säkerhetstjänsten bidrar med information till propagandakriget.

Med hjälp av appen har nätaktivisterna lyckats få de stora nätoperatörerna att ta bort mängder av Israelkritiska inlägg och videofilmer. Klagomål från enstaka personer ger sällan någon effekt, men om hundratals personer framför kritik är det svårt för till exempel facebook att bortse från det – de väljer då att ta bort de utpekade inläggen.

Propagandakriget får inget ekonomiskt stöd från den israeliska regeringen – de som deltar gör det som privatpersoner, som vill försvara Israel mot delegitimisering och angrepp från BDS-rörelsen. Men enligt tidningen Ynet finns ett samband då Israels Strategic Affairs and Information Ministry samarbetar med propagandacentret på IDC.

Lotta Shüllerqvist