Go to main navigation
Soldater ur Folkets mobiliseringsarmé: en av de miliser som tagit upp kampen mot IS. Den består bland annat av turkmener som ifrågasätter Sveriges stöd till kurdiska peshmerga.

Foto: Urban Hamid

Soldater ur Folkets mobiliseringsarmé: en av de miliser som tagit upp kampen mot IS. Den består bland annat av turkmener som ifrågasätter Sveriges stöd till kurdiska peshmerga.

Den restaurang som utsattes för ett självmordsbombattantant ett par hundra meter från en intervju som genomfördes till det här reportaget. 10 människor dog och 27 skadades.

Foto: Urban Hamid

Den restaurang som utsattes för ett självmordsbombattantant ett par hundra meter från en intervju som genomfördes till det här reportaget. 10 människor dog och 27 skadades.

Mohammad Omar Kazanchi, turkmen från Kirkuk, bosatt i Bagdad och arbetar som universitetslärare i bioteknologi och författare.

Foto: Urban Hamid

Mohammad Omar Kazanchi, turkmen från Kirkuk, bosatt i Bagdad och arbetar som universitetslärare i bioteknologi och författare.

REPORTAGE

Irakiska minoriteter kritiserar svensk Irakinsats

I förra veckan gav riksdagen klartecken för att skicka svenska soldater till de norra delarna av Irak. Till att börja med 35 soldater, senare ytterligare 75, som ska träna de kurdiska peshmerga-styrkorna i irakiska Kurdistan. Men insatsen får kritik av representanter för andra minoritetsgrupper i området.

Solen håller precis på att gå ner när det bara några hundra meter från oss hörs en kraftig explosion. Doktor Mohammed Omar Kazanchi ler och påpekar att det var långt från där vi sitter. Det är ändå en påminnelse om att Islamiska Staten (IS) bara befinner sig 10-11 mil utanför Iraks huvudstad Bagdad.

Mohammed Omar Kazanchi är turkmen från Kirkuk, bosatt i Bagdad och arbetar som universitetslärare i bioteknologi och författare. Han är också tidigare ordförande i Turkmeniska broderskapets klubb i Irak. Vi möts i det fashionabla området Al-mansour på baksidan av ett litet köpcentrum.

— Det är bara för att politikerna i Europa ska kunna säga att de hjälper Irak som de skickar soldater till Kurdistan. Det är bara reklam för dem, inget annat, säger Kazanchi.

Dr. Kazanchi är orolig att det internationella militära stödet till den regionala kurdiska regeringen i irakiska Kurdistan (KRG) kan rubba maktbalansen i landet. Han föreslår istället att stödet borde gå till centralregeringen i Bagdad, som sen kan fördela stödet.

Sverige i dragkamp om staden Kirkuk

Den tidigare turkmeniska ordföranden menar också att det finns en risk att Sverige hamnar mitt i en maktkamp om den oljerika och omtvistade staden Kirkuk. I synnerhet den dagen IS besegrats. Sedan Baathregimens fall 2003 har det rått en dragkamp mellan kurder å ena sidan och turkmener å den andra om staden. Gång efter annan har en folkomröstning om vem som ska kontrollera Kirkuk skjutits upp.

I juni förra året hettade det till när kurdiska peshmerga gick in i Kirkuk. KRG påstår att de inte hade något val efter att irakisk militär övergivit staden. Men Kazanchi hävdar att de irakiska soldaterna kördes ut därifrån.

— Peshmerga sa till och med åt de irakiska trupperna att lämna Kirkuk. Nu kontrollerar de staden och kan säga att eftersom de var de enda som försvarade den så tillhör den kurderna, säger Kazanchi.

Mikhael Benjamin, chef för Nineveh Research Center i Dohuk, är assyrier och arbetar med minoritetsfrågor. Trots att han har deltagit i en konferens hela dagen, går han med på en intervju sent på kvällen. Den bästa lösningen för minoriteterna skulle, enligt honom, vara en skyddszon som de skulle få administrera själva.

– Nineveslätten utgör en slags buffert i konflikten mellan kurder och araber. Vi har alltid varit offer, förklarar Benjamin.

Benjamin ser inget större problem med att KRG får stöd av västmakter såsom Sverige, så länge det internationella samfundet håller ett öga på KRG.

— Det är viktigt att det ställs krav på att KRG måste respektera minoriteternas intressen och rättigheter. Det finns ju problem sedan 1991. Men det är också viktigt att stötta centralmakten i Bagdad. Ibland verkar det som väst inte har den stora bilden klart för sig, säger Benjamin.

"Behöver mer än rådgivning och träning"

Saudoun Fayli är chef för PR-avdelningen hos det kurdiska partiet Kurdistans Patriotiska Union (PUK). När han möter upp i Bagdad förklarar han att partiet naturligtvis är tacksamt för all hjälp som går till KRG.

— Men vi behöver mer än rådgivning och träning. Vi behöver ekonomiskt, politiskt och militärt stöd från väst. Och vi är den enda vännen som väst har i regionen, säger Fayli.

Han fnyser åt Kazanchis påstående att peshmerga skulle ha tvingat irakiska militären att lämna Kirkuk.

— De får välja. Vill de kontrolleras av oss eller IS? Det är bara att välja, säger Fayli.

När IS besegrats kan Irak mycket väl delas i tre delar, en kurdisk, en sunnitisk och en shiitisk, varav Sverige nu stödjer en part. Det råder även splittringar bland kurderna. Den shiitiska milisen har gjort sig skyldig till övergrepp mot den sunnitiska befolkningen. Den politiska kontext som Sverige ger sig in i militärt nu kan snabbt förändras.

Explosionen i textens inledning visade sig vara en självmordsbombare som sprängde sig själv i luften utanför en populär restaurang. Enligt nyhetsbyrån Reuters dödades 10 personer och 27 skadades.

Text: Urban Hamid