Go to main navigation
Khwoeng Tum

Khwoeng Tum, tillsammans med sina barn. Hon och hennes familj har flyttat närmare det område som avverkas för att stoppa skövlingen.

Foto: Nina Schmieder

REPORTAGE

Khwoeng Tums kamp mot skogsföretaget

När ett kambodjanskt storföretag började skövla skogen i byn där Khwoeng Tum bor tog hon saken i egna händer. Hon och familjen flyttade närmare skogsmaskinerna och skövlingen för att kunna stoppa dem.

När ett kambodjanskt storföretag började skövla skogen i byn Khwoeng Tum bor tog hon saken i egna händer. Hon och familjen flyttade närmare skogsmaskinerna och skövlingen för att kunna stoppa dem.

Ett par barn visar vägen till Khwoeng Tums nybyggda skjul långt inne i skogen. Här bor hon med sin man och de tre yngsta barnen. De lever av skogen genom att sälja honung, kåda, plocka vilda grönsaker och jaga vildsvin, grodor och fiska småfisk.

Fyra familjer från byn har flyttat efter Khwoeng Tum till avverkningsområdet. Hon är en stark drivkraft i byn och har bland annat organiserat dem i grupper, som turas om att patrullera i skogen.

- Jag måste tala för oss och försvara framtiden för våra barn. Jag har lärt mig mycket genom utbildningar och samarbetet med biståndsorganisationerna under åren. För tio år sedan hade jag inte vågat prata som jag gör nu, men nu vet jag mer om våra rättigheter.

- Jag har skällt på guvernören så många gånger. Han säger att vi borde vara glada för att han ordnar vägar i skogen och planerar för elektricitet i våra byar. Men det är inte det vi behöver, vi vill bara ha vår skog kvar, säger hon.

Angripna av skogsföretagets arbetare

Några av hennes grannar blev nyligen nedslagna av anställda från skogsföretaget. De ringde polisen, men polisen anklagade dem istället för att ha attackerat skogsföretagets arbetare

- Och vår bychef gjorde inget han heller, vi tror att han är mutad av de lokala myndigheterna.

Skogsavverkningen är farlig på många sätt. Khwoengs svåger dog för en månad sedan efter att ha blivit klämd under ett fallande träd. Nu är Khwoengs syster ensam med två små barn att försörja.

- Han ville egentligen inte alls jobba för skogsföretaget, de förstör ju vår skog.

I brist på andra inkomster ser många av bunongfolkets invånare ingen annan utväg än att ta dagsverken för skogsföretagen. Ett dagsverke ger 5 dollar.

- Min pappa sa alltid att vad du än gör, så jobba inte för någon annan. Vi bunonger vill klara oss själva. Min högsta önskan är att företaget försvinner och att min familj kan bo kvar i skogen och att vi kan ha råd med några kor och buffalos i framtiden.

Text och foto: Nina Schmieder