Go to main navigation
Mashinda Mtei dagen han släpps fri mot borgen. Mashinda är en av IT-teknikerna som utreds för brott mot IT-lagen.

Lashinda Mtei, i mitten, dagen han släpptes fri mot borgen. Mashinda är en av IT-teknikerna som utreds för brott mot IT-lagen.

Foto: Petter Bolme

reportage

Kritiska röster hotas i Tanzania

Tre månader efter presidentvalet hotas it-experter från oppositionen och oberoende valobservatörer att dömas till fängelse. Deras brott: publicering av falska valresultat.

Den 25e oktober valdes John Magufuli från det dominerande maktpartiet CCM till Tanzanias president. Det officiella valresultatet gav CCM:s kandidat John Magufuli 8,8 miljoner röster, mot oppositionens sex miljoner. Oppositionen hävdar att dessa siffror inte stämmer utan att det egentligen var de som vann presidentvalet.

Magufuli, som är Tanzanias femte president, har sedan han tillträdde i höstas överraskat många genom sitt agerande mot korruption, mot slöseri av statliga pengar och sina initiativ för att öka skatteintäkterna. På Twitter har #WhatWouldMagufuliDo spridits runtom i världen som en hyllning till Tanzanias nya president.

Men det finns frågetecken. Framför allt gäller dessa hur regimen ställer sig till demokrati och mänskliga rättigheter.

It-tekniker häktade

Innan valresultatet officiellt tillkännagavs stormade polisen fyra olika lokaler runtom i Dar es Salaam. Drygt 200 it-tekniker häktades. Hundratals datorer, datautrustning och mängder av mobiltelefoner beslagtogs. De häktades misstänkta för att ha samlat in och publicerat falska valresultat. Att sprida falsk information på nätet är ett brott enligt den nya it-lagstiftningen som antogs första september 2015. 

Innan lagen antogs kritiserades den just för att den skulle kunna användas för att häkta och kväsa oppositionella. En paragraf gör det olagligt att publicera information som är falsk. En annan paragraf gör det olagligt att få material som kan vara stötande för en annan person, eller nakenbilder. 

– När vi vaknade på morgonen efter valet hade polisen omringat vårt hotell. De stormade sen in och häktade samtliga som befann sig på hotellet. Även de som inte hade något med valet att göra, berättar Anissah Rubanyanga, en 41-årig fyrabarnsmamma, som var ansvarig för att sätta upp och organisera nära 200 data- och teletekniker som hade till uppgift att samla in valresultat från hela landet. 

Anissah och 190 andra frivilliga kördes i polisbussar till polisstation där de sen förhördes. I vanliga fall är hon anställd på Helios Towers, ett företag som äger och servar mobilmaster för telekombolag. Bland deras kunder ingår det svenskägda mobilföretaget Tigo. 

Efter mer än en vecka i fängelse släpptesmot borgen. Men hon hade kunnat vara kvar än idag. Åklagaren hävdar att de misstänkta ”utgör en fara för nationen”. Domaren avslog dock åklagarens begäran.

Anissah Rubanyanga

Tre av de misstänkta, en kenyan, en angolan och en sydkorean, hävdar att de inte har något med valet att göra utan bara råkade bo på samma hotell som oppositionen använde. En av dessa, en sydkorean, släpptes inte förrän i slutet av december.

Tre dagar efter räden mot oppositionspartiet och samma dag som regeringspartiet CCM höll ett möte för att fira Magufulis seger, stormade polisen organisationen Legal and Human Rights Center (LHRC), som stötts av Sverige ända sen starten. Från deras lokaler koordinerades cirka 2100 valobservatörerna runtom i landet.

Polisen tvingade sig in, häktade 36 personer (samtliga släpptes senare mot borgen) . Utredningen pågår och till dess att den är klar är all utrustning beslagtagen. 

– Alla våra observatörer var registrerade hos valkommissionen. Det här är en häxjakt! Det är ett brott mot våra grundläggande rättigheter. Och syftet med aktionen är att så rädsla hos befolkningen, säger Imelda Urrio, tillförordnad chef för LHRC.

– Sverige har uttryckt oro för arresteringar av personal på civilsamhällesorganisationen Legal & Human Rights Centre. Tanzanias regering har uppmanats att säkerställa att implementeringen av lagstiftningen kring cyberbrottslighet inte leder till att de mänskliga rättigheterna begränsas, särskilt gällande yttrande- och mötesfriheterna, säger Sveriges ambassadör Katarina Rangnitt.

Den nya presidenten har ett mycket stort stöd bland befolkningen i stort. Men efterspelet från valet förra året och it-lagstiftningen hänger som mörka moln över Magufuli.. USA har frusit in anslag värt fyra miljarder kronor.

Nyval i Zanzibar?

Oppositionens presidentkandidat utropade sig till segrare i Zanzibars lokala val. Det var enligt deras egna siffror matematiskt omöjligt för dem att förlora. De flesta observatörer höll med, oppositionen skulle vinna Zanzibar.

Dagen efter meddelade plötsligt ordföranden för valkommissionen i Zanzibar, (knuten till CCM), att han skulle ogiltigförklara valet och genomföra nyval. Motivet var valfusk. Oppositionen var rasande och hotade med att bojkotta ett nyval och demonstrera mot beslutet.

Förhandlingar mellan oppositionen och företrädare för regeringspartiet i Zanzibar pågår. Men ingen lösning har nåtts och allt tyder på att CCM kommer att utlysa nyval, trots att oppositionen sagt att de inte kommer att gå med på ett nyval. Många är oroliga för att protester kan komma lamslå semesterparadiset Zanzibar. 

Tidning stängs ner

Den 15 januari i år, stängde regeringen ner tidningen Mawio på grund av den hade publicerat artiklar om att våld hotar Zanzibar om det styrande partiet CCM tvingar fram ett nyval. 

Två redaktörer från Mawio är misstänkta för uppvigling. Båda är för tillfället fria mot borgen men måste anmäla sig varje morgon till polisen i Dar es Salaam. Mawio är den första tidning den nya administrationen stängt ner. Den tidigare administrationen stängde ner ett antal tidningar, bland annat veckotidningen East African som nu har tillåtits cirkulera.

Petter Bolme