Go to main navigation

De driver förändring

Sonam Goyal jobbar mot sexuella trakasserier vid kåren på Jawaharlal Nehru University. Lenin Kumar var en av dem som drog igång protesterna efter den uppmärksammade gängvåldtäkten i december 2012. Foto: Julia Wiræus.

 

Protester i Indien

En av många demonstrationer mot våld mot kvinnor i Indien som gjorts sedan den uppmärksammade våldtäkten 2012. Foto: Shutterstock.

Våldtäktsfrågan delar Indien

Det har aldrig talats så mycket om våldtäkt i Indien som nu. Samtidigt som en växande proteströrelse fått igenom vissa förändringar skuldbeläggs fortfarande våldtäktsoffren själva, nyligen i en BBC-dokumentär som stoppades från visning. OmVärlden har träffat två av aktivisterna som driver fram förändring.

Universitetet Jawaharlal Nehru i Indiens huvudstad New Dehli har under årtionden varit en knytpunkt för olika former av aktivism. Det var också här som de första spontanprotesterna arrangerades efter en brutal bussvåldtäkt i december 2012.

– Människor var förbannade. Jag har aldrig sett något liknande, varken före eller efter, säger Sonam Goyal, som jobbar mot sexuella trakasserier vid studentkåren vid universitetet.

Samtidigt som offret för våldtäkten kämpade för sitt liv på ett sjukhus i Singapore krävde tusentals indier rätten till sina egna kroppar. Protesterna ledde till en ny våldtäktslagstiftning och att ett ökänt tvåfingertest som kontrollerade offrens oskuld togs bort från bevisföringen.  

– Varenda politiker måste ta ställning till sexuella trakasserier och kvinnors säkerhet nu, så var det inte förut, säger Lenin Kumar som var kårordförande under de massiva protesterna.

Nyligen trädde en av förövarna i den uppmärksammade bussvåldtäkten 2012 fram i brittiska BBC och sa att en anständig kvinna inte är utomhus efter klockan nio på kvällen. I intervjun, som gjordes inifrån ett fängelse, sa förövaren att om offret velat kommit lindrigare undan under övergreppet skulle hon ha varit tyst och inte kämpat emot.

– Jag är inte alls förvånad, säger Sonam Goyal. Det speglar samhällets synsätt där man ofta skuldbelägger våldtäktsoffer. Det är de attityderna vi nu utmanar.

BBC-dokumentären skulle ha visats i flera länder på den internationella kvinnodagen den 8 mars, men har fått kritik för att vara en del av en ”vit räddningsaktion” där västerländska medier ryckt ut för att rädda indiska kvinnor från våldet, utan att se den kamp som pågår på plats. I Indien har dokumentären förbjudits då gärningsmannens uttalande anses stötande.

– Det är ett enormt gap mellan de som anser att kvinnan är en bärare av en familjs heder och de som kämpar emot, säger Sonam Goyal.

Sonam Goyal leder den arbetsgrupp som arbetar mot sexuella trakasserier vid universitetet Jawaharlal Nehru där hon studerar statskunskap. Det är till henne studenterna kommer om de varit utsatta för våld, trakasserier eller övergrepp. Därefter gör hon, tillsammans med studenterna en polisanmälan, då det kan finnas en ovilja att ta emot anmälningar från utsatta kvinnor.

– Antingen ljuger polisen om att de registrerat en anmälan eller så ber de oss komma tillbaka senare, säger Sonam Goyal. Men det kan de straffas för numera.

I Indien är samboskap tabubelagt, även om det blir allt vanligare och våldtäkt inom äktenskapet är fortfarande lagligt. Det gör att övergrepp inom nära relationer sällan kommer fram.

– Vi är väldigt besvikna över att det inte förbjöds när lagen uppdaterades, säger Sonam Goyal.

Under det senaste året har flera aktioner för kvinnors frihet spridit sig över Indien. Som ett direkt svar till hindunationalistiska politiker som anser att könen ska separeras för att förhindra övergrepp startades i november förra året kampanjen Kärlekskyssen (Kiss of love). Detta sedan ogifta kvinnor som haft sällskap av en man nattetid trakasserats av poliser eller män på gatan i delstaten Kerala. Det ledde till en våg av offentligt hånglande.

Den indiska debatten om kvinnors rättigheter har aldrig varit så livlig som nu och sexualitet står i kraftigt fokus. Nyligen ekände Indien ett tredje kön, men återinförde också en 150 år gammal brittisk lag om förbud mot homosexualitet. Detta samtidigt som våldtäktsoffer ofta skuldbeläggs.

– Vi kämpar för allas frihet att uttrycka sin sexualitet och rätten att välja sin partner, säger Sonam Goyal.

Allt fler säger ifrån och allt fler övergrepp uppmärksammas av medier och polisanmäls. Indien har infört snabbrättegångar för våldtäktsfall för att visa att brotten tas på allvar, men samtidigt finns omfattande problem i hanteringen av övergrepp. Männen i den uppmärksammade gängvåldtäkten 2012 har blivit dömda till döden, men före detta kårordförande Lenin Kumar är skeptisk.

– Det sker våldtäkter varje dag, hur många har de tänkt hänga?

Lenin Kumar och Sonam Goyal tillhör en generation där allt fler lever i en helt annan moralisk verklighet än sina föräldrar. De har tillgång till en global populärkultur och alternativa tankesätt. De är en del av en växande rörelse som kräver förändring. Utvecklingen möter ett starkt motstånd. Kvinnor kontrolleras genom trakasserier och övergrepp, men från politiskt håll finns numera en insikt om att man inte längre kan ignorera problemet.

– Alla vet att vi när som helst kan gå ut på gatorna igen, säger Sonam Goyal.

Julia Wiræus