Go to main navigation
Jag hoppas att jag i framtiden får möta några av ungdomarna när de gjort en lyckad karriär som fotbollsspelare. Det vore härligt, säger Perpetua "Peppe" Nkwocha.

Perpetua "Peppe" Nkwocha tränar ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan.

Foto: Erland Segerstedt

FEATURE

Världsstjärnan som tränar flyktingbarnen

Fyra VM, tre OS, fyra gånger vald till Afrikas bästa spelare. Perpetua "Peppe" Nkwocha är en av världens största fotbollsspelare. Nu tränar hon ensamkommande flyktingbarn i Skellefteå.

Det är dags för fotbollsträning i bollhallen på Norrvalla i Skellefteå. Tränaren Perpetua "Peppe" Nkwocha, 40 år, blåser i visselpipan och ungdomarna samlas kring henne. Spelarna är ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan.

Peppe beskriver övningen för ungdomarna genom att gestikulera och blanda svenska och engelska. En av ungdomarna, som är bra på engelska, översätter för de andra. Det tar tid att komma igång med övningen, men till sist har alla förstått hur den fungerar.

– De är egentligen mest intresserade av att dela upp lag och spela, konstaterar Peppe.

Började med gatufotboll

Peppe började spela gatufotboll med pojkarna i hembyn i Nigeria när hon var fyra år. Det fortsatte hon med ända tills hon var 18 och möjligheten öppnades att spela organiserad damfotboll. Sedan dess har damfotbollen blivit stor i Nigeria och Peppe är nu en förebild för många unga spelare.

Peppe är också en kändis inom svensk fotboll, som hon kom till 2007 efter en sejour i Kina. Åtta säsonger blev det i Skellefteålaget Sunnanå SK. Fast inför säsongen 2015 valde hon att varva ner genom att bli spelande tränare i division 2-laget Clemensnäs IF.

– Tidigare åkte jag alltid hem till Nigeria efter varje säsong i Sverige. Det här är den första vintern som jag stannar i Skellefteå, berättar hon.

Sedan i september är hon också svensk medborgare och har nu ett delat medborgarskap.

– Jag giller verkligen Skellefteå och Sverige. Det är så tryggt här och jag har fått många goda vänner i Skellefteå.

Utbildningen av flyktingarna ingår i ett samarbete mellan Västerbottens Fotbollförbund, Clemensnäs IF och S:t Örjans församling i Skellefteå. 

Genom projektet, som döpts till ”Fotboll för alla”, hoppas man kunna hjälpa dem med integrationen i samhället. Och så har de alla förutsättningar att bli bra på fotboll. I bagaget har Peppe nämligen fyra VM- och tre OS-turneringar. Hon har fyra gånger blivit vald till Afrikas bästa kvinnliga spelare och i hemlandet Nigeria, som hon gjort 101 landskamper för, vet "alla" vem hon är.

När ungdomarna har avslutat den tekniska övningen övergår de till spel mot två mål. Kvaliteten på spelarna varierar kraftigt. De som nyligen börjat får en hel del snedträffar och skrattar hjärtligt åt sitt fummel medan det också finns spelare som uppvisar ett avancerat spelsinne.

– Vi började i november och för en del av ungdomarna har utvecklingen gått mycket fort. Det finns de som med lätthet skulle kunna ta plats i något lokalt lag. Samtidigt vill jag inte splittra gruppen utan känner att det är bättre att fortsätta så här.

Under träningsmatchen ger Peppe uppmuntrande råd till spelarna och får stora leenden till svar. Det märks att hon har en mycket bra relation med sina adepter. 

Alla känner Peppe

På bänken utanför planen sitter Zarko Rakocevic, före detta elitspelare i basket från det forna Jugoslaven, som själv kom till Skellefteå som flykting under kriget på Balkan. Han tränar ensamkommande flyktingbarn i basket.

– Peppe är fantastiskt duktig på att få ungdomarna att förstå med gester och hon skapar en härlig atmosfär, säger Zarko och tar några bilder på träningen som han sedan lägger upp på Facebook.

Peppes dröm är att bli coach för det nigerianska damlandslaget i fotboll och hon går tränarutbildningar i Sverige för att vässa sin kunskap inom området. Att Peppe trappat ner på spelandet beror främst på att hon haft skadeproblem i ett knä. Hon har nu lämnat rollen som målspottare i kedjan till en roll som back. 

– Fotboll är mitt liv och bollen är min bäste vän.

Om hennes dröm att bli landslagstränare slår in tänker hon ta med sig mycket av det svenska fotbollstänket till Nigeria. I Nigeria är det mest det individuella som gäller, medan man i Sverige i första hand tänker på laget. Att föräldrarna i Sverige är så engagerade i sina barns spelande är också något som imponerar på henne.

Nu är matchen slut och Peppe säger hejdå till alla spelare som hon snart möter igen.

– Vi tränar tre gånger i veckan. Jag hoppas att jag i framtiden får möta några av ungdomarna när de gjort en lyckad karriär som fotbollsspelare. Det vore härligt! avslutar Perpetua "Peppe" Nkwocha.

 

Lars Westerlund