Go to main navigation

Foto: Andreas Ståhl

Bortglömda rebeller. I 50 år har ett blodigt krig pågått i den indonesiska regionen Västpapua.

Foto: Andreas Ståhl

Blir det strid kommer många i rebellgrupperna bara ha tillgång till spjut eller pil och båge.

Foto: Andreas Ståhl

David och Goliat. Ett fartyg från det australienska gruvföretaget som är verksamt i området glider förbi en pojke från ett närliggande flyktingläger.

Foto: Andreas Ståhl

Rebellgruppen OPM-TPN:s övningsutrustning är mycket enkel.

Foto: Andreas Ståhl

Två kvinnor vandrar i djungeln för att leta mat till dagens middag.

REPORTAGE

Västpapua – det bortglömda självständighetskriget

I över 50 år har ett blodigt krig pågått i den indonesiska regionen Västpapua. Omkring 100 000 människor befaras ha dött och långt fler är fördrivna från sina hem.

OmVärlden har som första svenska tidning fått besöka de västpapuanska rebellernas träningsläger.

Ett sextiotal unga män och kvinnor står på ett dammigt rugbyfält, djupt inne i djungeln på Papua Nya Guinea. Bredvid dem flyter floden Fly River som utgör gränsen mot den indonesiska regionen Västpapua. En man i uniform inspekterar noga ledet av soldater och ser var och en i ögonen med sträng blick. Med en träpinne pekar han på en ung pojke som ser ut att vara knappt tio år gammal. Pojken rätar på ryggen och den uniformerade mannen går granskande vidare längs ledet.

En bit bort står en man i en utsliten fotbollströja och slår nävarna med taktfasta slag mot en träpåle. De rytmiska slagen blandas med det översvallande ljudet från den omgivande vildmarken.

Det som pågår är ett träningspass hos den kanske sämst utrustade rebellgruppen i världen: ”Free Papua Movement”, eller ”Organisasi Papua Merdeka” (OPM). I över 50 år har de utkämpat ett krig för ett självständigt Västpapua mot ockupationsmakten Indonesien. Enligt rebellerna är vi de första västerländska journalisterna som fått tillträde till träningslägret. 

– Om världen visste vad vi går igenom skulle de redan ha hjälpt oss. Västpapua är vårt land men det ockuperades av Indonesien utan att vi hann försvara oss. Omvärlden har tittat bort, och vi har tvingats fly, berättar en gammal man med ett djupt sorgset ansiktsuttryck.

Från djungeln utför rebellgruppens militära gren, OPM-TPN, regelbundna attacker mot polisstationer och den indonesiska armén. Men motståndsrörelsen har länge varit splittrad, dåligt beväpnad och saknar praktiskt taget stöd från omvärlden.

Bernhard Mawen är en av dem som har försökt förena de olika väpnade grupperna till en. Han är 72 år och har styrt OPM-TPN i södra delarna av Västpapuas Meraukeregion. Under 2012 blev han motvilligt avsatt av generalen Goliath Tabuni. Men Mawen själv har aldrig erkänt maktskiftet och ser sig fortfarande som den legitima överbefälhavaren.

I ett försök att dra internationell uppmärksamhet till konflikten i Västpapua tar han emot oss i den lilla djungelby där han har sitt militära träningsläger. 

 

Lennart Hofman