Go to main navigation
Han tjänar mest

Han tjänar mest.

Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Chefslöner

Stor lönespridning i biståndsbranschen

En chef har drygt 40000 i månadslön. En annan har över 100000. Spridningen på chefslönerna i biståndsbranschen är stor, visar OmVärldens genomgång. Försöken till granskning visade också att hemlighetsmakeriet är stort inom de privata bolag som är verksamma inom biståndet.

Biståndsminister Gunilla Carlsson tjänar 118000 i månaden, vilket placerar henne högt på listan, men långt ifrån allra högst. Till exempel tjänade det statliga bolaget Swedfunds VD 158791 kronor i månaden enligt årsberättelsen för 2011.

Vad den nuvarande vd:n Anders Craft tjänar vill Swedfund inte uppge, utan pressekreteraren hänvisar till årsberättelsen som publiceras i mars. (OmVärlden återkommer till det i senare nummer).

Bland de ideella biståndsorganisationerna toppas löneligan, liksom i tidigare genomgångar, av Röda korset. Generalsekreteraren Ulrika Årehed Kågström har 86 000 kronor i månaden, tätt följd av Rädda barnens chef Elisabeth Dahlin med 83000.

Röda korset har tidigare kritiserats för sitt höga löneläge, men organisationens ordförande Eva von Oelreich menar det är en rimlig ersättning.

– Det som hänt sedan jag blev ordförande är att vi har förtydligat generalsekreterarens ansvar. Det som skiljer oss från andra organisationer som arbetar med bistånd är att vi har en bredare verksamhet, och just den komplexiteten motiverar lönen. Generalsekreteraren är chef över en stor personalstab och ansvar bland annat för en högskola för sjuksköterskeutbildning, en folkhögskola, fem centra för tortyrskadade. Förutom det som handlar om rent biståndsarbete. Det har alltså blivit tyngre för generalsekreteraren utan att det satt några spår i lönen.

Lägst lön bland organisationernas chefer har Martin Ängeby som är generalsekreterare för Silc med 43200 och, liksom tidigare år, Bo Forsberg på Diakonia med 43392.

Men en granskning av det här slaget är också viktig utifrån från det som inte går att redovisa.

När OmVärlden ringde runt var det lätt att få fram uppgifter från myndigheter, departement och medlemsburna organisationer, men väldigt svårt att hitta aktuella uppgifter om löneläget i de privata företag som är verksamma i branschen. Vi har därför inte kunnat ta med detta i jämförelsen. Det är alltså svårt att bedöma hur lön på Swedfund står sig i relation till andra vd-löner, till exempel på de konsultfirmor som arbetar med bistånd.

– Det är djupt problematiskt att det är så illa ställt med offentligheten i de bolag som ju trots allt arbetar med skattepengar. Särskilt som alltmer fokus i biståndet under senare tid lagts på just näringslivets roll, säger OmVärldens redaktionschef Anki Wood.

En privat aktör som uppgav sin lön var Poskodlotteriet. Lotteriet är ett företag som inte arbetar med bistånd, men har på senare år etablerat sig som en maktfaktor genom att dela ut stora summor till aktörer inom biståndsbranschen. Och med sin årslön på drygt 2,4 miljoner skulle vd Niklas Matseke ligga som ohotad etta i löneligan.

Jesper Bengtsson

 

Månadslöner för chefer i biståndsbranschen

Rättelse: I en tidigare version angavs lönen 60 000 kr för Erik Lysén

Vidar Helgesen
Generalsekreterare, Idea: 130920 kr (skattefri lön).

Gunilla Carlsson
Biståndsminister, UD: 118000 kr.

Charlotte Petri Gornitzka
Generaldirektör, Sida: 111500 kr.

Bo Netz
Överdirektör, Sida: 93400 kr.

Sofia Strand
Biståndsministerns statssekreterare, UD: 88700 kr.

Ulrika Årehed Kågström
Generalsekreterare, Röda korset: 86000 kr.

Elisabeth Dahlin
Generalsekreterare, Rädda barnen: 83000 kr.

Johan Kuylenstierna
Vd, Stockholm Environment Institute, 81000 kr.

Anna Ryott
Generalsekreterare, SOS barnbyar: 75000 kr.

Jens Orback
Generalsekreterare, Palmecentret: 66244 kr.

Erik Lysén
Chef för internationella avdelningen, Svenska kyrkan: 64000 kr.

Anna Hägg-Sjöquist
Generalsekreterare, Plan Sverige: 63895 kr.

Christine von Sydow
Generalsekreterare, Action Aid: 58500 kr.

Anneli Rogeman
Vd, Kooperation utan gränser: 57500 kr.

Annica Sohlström
Generalsekreterare, Forum syd, 54400 kr.

Lise Bergh
Generalsekreterare, Amnesty Sverige: 54100 kr.

Bo Forsberg
Generalsekreterare, Diakonia: 43392 kr.

Martin Ängeby
Generalsekreterare, Silc: 43200 kr.

Jesper Bengtsson
Chefredaktör, OmVärlden: 38000 kr (80% tjänst).

Research: Axel Salomonsson och Liza Youhanan