Go to main navigation
Porträttbild på Afrah Nasser.

Afrah Nasser

Foto: Elmeri Kauko

krönika

"Har Sveriges tystnad med vapenförsäljning att göra?"

Förra året tog Sveriges regering ställning mot Saudiarabiens fruktansvärda människorättskränkningar ­– så varför denna tystnad idag? Varför en sådan tystnad kring Saudiarabiens ansvar för lidandet i Jemen? Det frågar sig den jemenitiska bloggaren Afrah Nasser.

Svenska medier kritiserar ofta Sveriges strävan att hålla sig väl med Saudiarabien, en diktatur helt utan politisk frihet och ett land som grovt kränker de mänskliga rättigheterna. Men det är dags att uppdatera perspektiven lite: saudiernas brott mot de mänskliga rättigheterna har slagit alla rekord och överskridit alla gränser.

Svenskarna måste också fördöma Saudiarabiens krigsbrott i Jemen; och framförallt måste ni ifrågasätta det faktum att svensktillverkade vapen säljs till Saudiarabien – och troligen används i krigsbrott.

Inför Stefan Löfvens besök i Saudiarabien twittrade Wikileaks att "den svenska topp-vapenhandlaren Marcus Wallenberg 'slog följe' med statsminister Löfven till Saudiarabien".

 

Saudiarabien var fram tills förra året en av svensk vapenindustris stora kunder, och trots att det militära samarbetet då avslutades så innebär det inte ett totalstopp för vapenhandeln. Så sent som för ett par veckor sedan fick Saab, där Marcus Wallenberg är styrelseordförande, tillstånd att exportera luftradarsystemet Global Eye till Förenade Arabemiraten, ett av de tio länder som ingår i den saudi-ledda koalitionen som flygbombar civila mål i Jemen.

Den saudi-ledda koalitionens ingripande i Jemen, som inleddes i mars 2015, var enbart möjlig på grund av den stora vapenimport som koalitionens medlemmar kunnat göra, främst från länder som USA, Frankrike och Storbritannien, men alltså även med svensk inblandning.

Mellan 2011 och 2015 ökade Saudiarabiens vapenimport med 275 procent jämfört med perioden 2006-2010. Landet ligger nu på plats tre i världen vad gäller militära utgifter.

”För mig blev Sveriges likgiltighet uppenbar när en begravning attackerades.”


I kriget i Jemen har hittills minst 10 000 människor dödats, och FN rapporterade att den saudi-ledda koalitionen är ansvarig för de flesta civila offer. Människorättsorganisationer som Human Rights Watch och Amnesty International har dokumenterat dussintals olagliga flyganfall som koalitionen gjort, varav en del kan komma att betraktas som krigsbrott. Skolor, sjukhus, bröllop och begravningar har varit några av de civila mål som koalitionen inte undantagit från sina flygattacker.

Samtidigt höjs nu rösterna för att länder måste sluta sälja vapen till Saudiarabien. Uppropen som görs av många organisationer vänder sig också mot Sverige, som hittills inte gjort mycket för att fördöma Saudiarabiens attacker i Jemen. För mig blev Sveriges likgiltighet uppenbar när en begravning attackerades i Sana'a i början av oktober, där 140 människor dödades och över 500 skadades i ett flyganfall av den saudi-ledda koalitionen.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström har inte gjort något fördömande uttalande, och överhuvudtaget så har den svenska regeringen varit enormt tysta kring det som pågår i Jemen. Annars är de ofta väldigt snabba på att fördöma terroristattacker på andra håll.

Förra året tog Sveriges regering ställning mot Saudiarabiens fruktansvärda människorättskränkningar ­– så varför denna tystnad idag? Vad har förändrats? Varför en sådan tystnad kring Saudiarabiens ansvar för lidandet i Jemen?

Kan det helt enkelt vara så att Sveriges tystnad handlar om Sveriges vapenförsäljning till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten..?

Det känns inte heller som en slump att Sveriges återupplivning av de saudisk-svenska banden kommer i samband med att Sverige förbereder sig för sin plats i FN:s säkerhetsråd i början av nästa år. Sverige verkar helt enkelt tycka att det är värt att kompromissa och hålla sig väl med saudierna för att vinna deras stöd i säkerhetsrådet.

”Vad har förändrats? Varför denna tystnad idag?”

Med platsen i säkerhetsrådet får Sverige en allt viktigare roll för fred i Jemen - vi måste respektera internationella lagar och utöva ansträngningar för att säkerställa fred; bådadera är saker som Saudiarabien bryter mot i kriget i Jemen.

Sveriges likgiltighet inför det lidande som pågår i Jemen, underminerar Sveriges framtida roll att skapa fred. Om Sveriges regering inte fördömer den saudi-ledda koaliationens bombningar av civila mål i Jemen nu – när kommer ni då att göra det? 

Det är dags att uppdatera det problematiska i att Sverige håller sig väl med ett land, och inte fördömer när det begår allvarliga krigsförbrytelser. Vi borde alla uppmana Sveriges regering att stoppa all typ av vapenförsäljning till Saudiarabien. Om vi inte gör det riskerar historien till slut att döma oss. 

 

Översättning och bearbetning: Ania Janerud