Anständiga arbetsvillkor

Mål 8 handlar om att anständiga arbetsvillkor främjar en hållbar ekonomisk tillväxt och är en positiv kraft för hela planeten. Genom anständiga arbetsvillkor för alla gynnas en hållbar ekonomisk tillväxt som inkluderar hela samhället.

NYHET

Fem bra saker som hände i augusti

Lego ger rekordstöd till flyktingar i Afghanistan, antalet tigrar i Indien ökar och ett nytt säkerhetsavtal i Bangladesh skapar tryggare arbetsplatser för textilarbetare. Det är några av augustis goda nyheter.

Lego slår ett slag för Afghanistans flyktingar

NYHET

Nytt säkerhetsavtal för klädfabrikerna i Bangladesh

Svenska H&M och en rad andra klädföretag har kommit överens med fackföreningar i Bangladesh om ett nytt säkerhetsavtal för textilfabrikerna i landet. Det nya tvååriga avtalet träder i kraft den första september i år.

NYHET

Osäkerhet kring säkerhetsavtal för textilfabriker i Bangladesh

Efter den förödande kollapsen i textilfabriken Rana Plaza i Bangladesh, togs ett avtal fram mellan fackliga organisationer och företag för att förbättra säkerheten i Bangladeshs klädindustri. Den sista augusti löper avtalet ut och än har parterna inte enats om någon förlängning. 

Textilfabriken Rana Plaza kollapsade 2013 i Savar, Bangladesh.

OPINION – KRÖNIKA

”Utmana idén om att den billigaste matkassen är den bästa”

Coronas bittra eftersmak är för några ett förlorat smaksinne, men för stora delar av världen handlar det om ökad fattigdom och större ekonomiska klyftor. I en krönika skriver Hanna Nelson, policyrådgivare på Oxfam Sverige och en av OmVärldens talanger, om en framtid med mat utan bitter eftersmak.

Hanna Nelson, policyrådgivare Oxfam Sverige

NYHET

Ädelstenen som göder Myanmars militärjunta

Militärjuntan i Myanmar tjänar miljardbelopp på utvinningen av jade. Organisationen Global Witness kan nu visa att korruptionen runt den dyrbara mineralen även kan knytas till militärjuntans ledare, general Min Aung Hlaing.

Polis bevakar arbetare vid jadegruva i Myanmar.

NYHET

Allt fler barn i världen arbetar

Antalet barn som arbetar har ökat med 8,4 miljoner de senaste fyra åren. Detta efter 16 år med en stadig minskning av barnarbete i världen, visar en rapport från Internationella arbetarorganisationen ILO.

Barn jobbar på potatisåker i Indien. Andelen barn som jobbar har ökat de senaste åren, särskilt inom jordbruket.

NYHET

Fler än 1 700 anställda i svenskt biståndsprojekt sägs upp

Textilföretaget DBL Ethiopia har beslutat sig för att säga upp all personal på sin fabrik i Mekelle, i Tigray, i norra Etiopien. Fabriken finansieras av svenskt bistånd och används nu som läger för militären.

Ett svenskfinansierat biståndsprojekt för att skapa 4 000 arbetstillfällen i Mekele, i Tigray, i norra Etiopien stoppas av det pågående kriget. 

NYHET

Svenskfinansierad textilfabrik hotas av konflikten i Etiopien

Den svenska utvecklingsfinansiären Swedfund har investerat 60 miljoner kronor i en textilfabrik i Tigray, i norra Etiopien, som riskeras att förstöras i konflikten. Byggnader har redan skadats och alla anställda evakuerats.

DBL Groups textilfabrik i Mekelle öppnade dörrarna för produktion 2018, men fabriken är långt ifrån klart och nu har all verksamhet avstannat på grund av konflikten i Etiopien.

PODD

Avsnitt 109: Modeindustrins smutsiga baksida

Företagen spelar en viktig roll för att uppnå en mer hållbar global utveckling, men tycks ha svårt att ta hållbarhet på allvar. I OmVärlden podd säger Lindex hållbarhetschef, Anna-Karin Dahlberg att bland annat modeindustrin har ”stor påverkan, potentiellt negativ, på miljö och människors liv”.

Covid-19-pandemin har visat under vilka tuffa villkor många arbetare inom textilindustrin i Bangladesh tvingas leva. Allt fler att klädföretagen tar större ansvar. 

NYHET

10 länder som använder slavar i sin produktion

Det finns 46 miljoner människor i världen som tvingas till slaveri och över hälften av världens länder riskerar nu att använda slavarbete i sina produktionskedjor. Här är de tio länder som löper störst risk för modernt slaveri.

46 miljoner människor i världen lever idag under slavliknande förhållanden. Människohandel, tvångsarbete, skuldslaveri och tvångsäktenskap är olika former av så kallat modernt slaveri.

10 träffar