Fredliga och inkluderande samhällen

Mål 16 handlar om att de länder som är drabbade av krig och utdragna konflikter också är de länder som har svårast att lyfta sin befolkning ur fattigdom. Att stärka rättsstatsprincipen och främja mänskliga rättigheter är nyckeln till fredliga, inkluderande och hållbara samhällen.

NYHET

Krav på att människorättskämpar i Belarus släpps fria

Frige genast sju människorättsaktivister som sitter i belarusiska fängelser. Det kravet ställer 23 människorättsorganisationer ett år efter att medlemmarna i Viasna började fängslas. 

Alex Bialiatski, en av de fängslade i människorättsorganisationen Viasna.

NYHET

Fyra miljöförsvarare mördas varje vecka

Miljöorganisationen Global Witness släpper en rapport som visar rekordhöga siffror av dödligt våld mot personer som försvarar sin mark, sitt vatten och övriga naturresurser. ”Priset för att begå dessa mord är inte så högt”, säger Pia Stavås Meier, regionchef i Latinamerika för We effect.

NYHET

”Talibanerna har vänt upp och ner på våra liv”

Shkula Zadran, tidigare afghansk ungdomsrepresentant i FN ser ingen ljus framtid för kvinnor i Afghanistan. Hennes liv är i fara och nu gömmer hon sig hemma och vågar inte gå ut. OmVärlden har samtalat med henne. 

INTERVJU

Myanmars skuggminister: ”Nu slåss vi tillsammans”

Militärens grymma maktövertagande i Myanmar blir en möjlighet för etniska minoriteter och majoritetsbefolkningen att enas, tror skuggminister Lian Sakhong som nu bor i Sverige. "Nu arbetar vi på en ny konstitution", säger han till OmVärlden.

NYHET

"De kommer att börja jaga journalister"

Den afghanska journalisten Najib Sharifi lämnade sin arbetsplats hals över huvud när talibanerna tog makten. När OmVärlden träffar honom två veckor senare, i Köpenhamn, har han fortfarande svårt att förstå vad som hände.

Taliban hindrar journalister i Mazar-e-Sharif från att bevaka kvinnor som protesterar mot den nya regimen.

NYHET

Skuggregering i Myanmar förklarar krig mot militärjuntan

Skuggregeringen i det kuppdrabbade Myanmar förklarar krig mot militärjuntan och uppmanar etniska grupper att ansluta sig. Lokala medier varnar för att strider nu är att vänta, men Myanmarkännaren Jenny Hedström tonar ner det hela.

Det väpnade motståndet mot militärjuntan i Myanmar växer.

NYHET

Etiopien är farligast i världen för hjälparbetare

Hittills i år har 23 hjälparbetare dödats i Etiopien. I inget annat land i världen är det lika farligt att vara biståndsarbetare, säger FN. Morden sker i den konfliktdrabbade norra regionen Tigray.

Unicef leverar nödhjälp till Läkare utan gränser och Röda Korset i Tigray, i Etiopien.

NYHET

Rwanda anklagas för att fabricera bevis mot folkmordshjälte

Den 20 september faller domen mot Paul Rusesabagina, som 1994 räddade fler än 1 200 människor undan folkmordet i Rwanda. Han anklagas bland annat för terrorbrott, men ska själv ha isolerats, utsatts för tortyr och nekats juridiskt ombud, enligt familjen.

Den tidigare hotelldirektören Paul Rusesabagina sitter gripen i Rwanda, anklagad för terrorbrott, men troligen vill president Paul Kagame tysta honom. 

NYHET

Öppnar för förändring av Sveriges militära insats i Mali

I skuggan av talibanernas maktövertagande i Afghanistan, efter bland annat 20 år av svenskt militärt engagemang, har insatsen i Mali hamnat i blickfånget. Socialdemokraterna öppnar för en förändring av Sveriges militära närvaro i landet. 

Svenska FN-soldater på Camp Nobel utanför Timbuktu, i Mali

NYHET

Svårt bedriva biståndsarbete i Myanmar

Sedan militärkuppen den 1 februari har fler än 1 000 civila dödats och hårt förtryck har fått gatuprotesterna att stanna av. Militärens grepp om Myanmar är en utmaning för givare, enligt Frederik Frisell, Sveriges biståndsråd i huvudstaden Yangon. 

84 träffar