12. Hållbar produktion och konsumtion

Mål 12 handlar om att en omställning till en hållbar konsumtion och produktion av varor är en nödvändighet för att minska människans negativa påverkan på klimat, miljö och människors hälsa.

NYHET

Kaffet tappar då färre köper rättvisemärkt

Med allt högre kostnader för livsmedel har marknaden för Fairtrade och ekologiska varor minskat under 2022. Den trenden lär fortsätta även i år. 

Försäljningen av rättvisemärkt kaffe har minskat

NYHET

AP-fonderna polisanmäls för projekt i Moçambique

Svenska pensionspengar investeras på ett sätt som skadar människor och miljö. Det hävdar ett tiotal organisationer inom civilsamhället som polisanmäler AP-fonderna.

Svenska pensionspengar gick till tre stora fossilgasprojekt i Cabo Delgado i norra Moçambique. Nu polisanmäls AP-fonderna av ett tiotal organisationer som hävdar projekten kan leda till omfattande miljöförstöring, våldseskalering och tvångsförflyttningar.

NYHET

Nästan 350 organisationer åtar sig att sänka sina utsläpp

Genom en klimatstadga åtar sig nästan 350 biståndsorganisationer runt om i världen att stärka sitt miljö- och klimatarbete och snabbt sänka sina egna utsläpp av växthusgaser.

Flera biståndsorganisationer förbinder sig att minska sina utsläpp. Bland annat ser de över sina flygresor.

OPINION – LEDARE

”Regeringens tystnad om Agenda 2030 är talande”

Oftast är de intressantaste orden de som aldrig uttalas. Att regeringen nu talar om frihandelsavtal men inte nämner Agenda 2030 i sin första utrikespolitiska deklaration ger en fingervisning åt vart politiken är på väg, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Larsson. 

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

OPINION – DEBATT

”Marockos gröna satsningar görs på ockuperad mark"

Marocko satsar stort på sol- och vindkraft men flera av dessa gröna investeringar görs nu i det ockuperade Västsahara, skriver Lena Thunberg, redaktör för Tidskriften Västsahara.

Lena Thunberg är redaktör på Tidskriften Västsahara.

OPINION – DEBATT

”Regeringens biståndspolitik bryter mot Parisavtalet”

Regeringens biståndspolitik bryter mot fyra viktiga internationella överenskommelser, bland annat Parisavtalet och Agenda 2030. Nu krävs en snabb kurskorrigering, skriver klimatdebattören Mattias Goldmann, grundare av 2030-sekretariatet.

Debattören Mattias Goldmann hävdar att regeringens nya biståndspolitik bryter mot fyra viktiga internationella överenskommelser.

NYHET

Fortsatt positiv syn på bistånd – men negativ syn på världen

Svenska folket tycker fortfarande att det är viktigt att ge bistånd, men trenden de senaste åren är att biståndsviljan minskar. Samtidigt har många svenskar en överdrivet negativ bild av världen och luddiga föreställningar om hur Sverige jobbar med bistånd, visar en enkät. 

Sidas generaldirektör Carin Jämtin framför skyltar om de globala målen. Kring hälften av de tillfrågade visste vad Agenda 2030 var.

INTERVJU

Swedfund investerar i klimatet – men inte i kärnkraft

Nya jobb i utvecklingsländer och förnybar energi står i fokus. Men får bistånd gå till kärnkraft och hur hanteras korruptionsfrågor? Vi träffade Maria Håkansson som är vd på Swedfund, svenska statens utvecklingsfinansiär. 

Maria Håkansson, vd på Swedfund.

OPINION – DEBATT

”Låt ungdomar vara med att fatta beslut på klimatmöten”

Gamla makthavare är för passiva inför klimatförändringarna. Nu vädjar sex av Röda Korsets ungdomsförbund inför FN klimatkonferens att det ska införas ungdomsrepresentanter som får vara med att fatta beslut på framtida möten.

Klimatmötet COP 27 hålls två veckor i november 2022.

61 träffar