2. Ingen hunger

Mål 2 handlar om att staters skyldighet att ge sina medborgare tillgång till tillräcklig och näringsrik mat, bland annat genom att främja ett hållbart jordbruk med modern teknik och rättvisa distributionssystem.

INTERVJU

”En person dör i hunger var 40:e sekund”

Afrikas horn står inför en svältkatastrof. Över 36 miljoner människor riskerar svält och fyra miljoner barn under fem är akut undernärda.  ”Jag är här för att folk svälter ihjäl och varje liv spelar roll”, säger Susan Otieno, landschef på ActionAid i Kenya. 

"Den största bördan ligger på kvinnor, men män vet inte det. Kvinnor stannar hemma och skyddar barnen, medan männen går till byn och äter Khat. De kommer sent på kväl-len och går tillbaka till byn på morgonen, så bördan ligger på mamman. Män vet inte om deras fruar har lyckats få lite mat, om barnen gick i skolan eller om boskapen mår bra. Allt detta är på henne." Amina i Somaliland som här hämtar vatten.

PODD

Avsnitt 149: Röster från Bokmässan

Det har varit ett händelserikt år inom biståndet. OmVärlden Podd träffade och tog tempen på profiler och organisationer på Bokmässan i Göteborg. Oron är påtaglig.

Sydafrika var ett tema under årets Bokmässa där många biståndsprofiler samlades.

NYHET

EBA-rapport: Jordbruk är lågt prioriterat i svenskt bistånd

Endast tre procent av Sveriges samlade bistånd går till jordbruksutveckling i låginkomstländer. ”Det har skett andra prioriteringar över tid och frågan är om trenden gått för långt”, säger Ivar Virgin, på Stockholm Environment Institute, en av rapportförfattarna.

Cirka tre procent av Sveriges bistånd går till jordbruksutveckling. Alldeles för lågt anser bland annat We Effect. Aulelia Leonidas i Tanzania livnär sig på jordbruk.

OPINION – DEBATT

”SD och M vill slakta biståndet – och notan ska betalas av de fattigaste”

Sverigedemokraterna och Moderaterna vill slakta biståndet för att finansiera skattesänkningar. Notan ska betalas av världens fattiga, hävdar Sara Kukka Salam och Jesper Enerot på Socialdemokrater för tro och solidaritet i en debattartikel.

Sara Kukka Salam och Jesper Enerot från Socialdemokrater för tro och solidaritet kritiserar Sverigedemokraternas och Moderaternas förslag att spara på biståndet.

NYHET

Valet 2022: ”Ointresse för globala frågor i valrörelsen”

Kunskap finns men däremot inget intresse att lyfta frågorna om bistånd i valdebatten. Den bilden ger flera biståndsorganisationer. I vår sista artikel i serien om valet lyfter vi hur partierna svarat i enkäter som branschen gjort.

Det är jämt mellan blocken inför riksdagsvalet och den framtida biståndspolitiken kan komma att avgöras i regeringsförhandlingar. Flera biståndsorganisationer har gjort enkäter om hur partierna ser på biståndspolitiken.

NYHET

Halv miljard i bistånd till Ukraina – nu är detaljerna klara

I regeringens senaste stödpaket till Ukraina ingår ett bistånd på en halv miljard kronor. Pengarna ska gå till att köpa vete från Ukraina och transportera det till länder där svältkatastrof hotar.

Ett skepp i ukrainska hamnstaden Odessa lastade vete förra året. Efter Rysslands attack i februari i år har veteexporten begränsats kraftigt samtidigt som svältkatastrofer hotar många länder. Sverige ska nu köpa in 30 000 ton vete, meddelar regeringen.

OPINION – LEDARE

Politikerna duckar för de planetära ödesfrågorna i valrörelsen

Ett val stundar och runt om i världen ser vi extrem torka, svältkatastrofer och konflikter. Men de planetära ödesfrågorna lyser med sin frånvaro i valrörelsen. När vi borde vända vår blick utåt gör politiken tvärtom och fokuserar inåt, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Larsson. 

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

OPINION – DEBATT

”För många afrikaner är jordbruket en deltidssyssla"

Synsättet på effektivitet och avkastning i jordbruket skiljer sig från hur vi tänker i Sverige. För många afrikaner är det ofta en deltidsyssla och man är därför inte helhjärtade jordbrukare, skriver experterna Göran Hydén och Inge Gerremo i en kommentar till OmVärldens podd i ämnet.      

Inge Gerremo och Göran Hydén anser insatser för att få effektivare lantbruk i Afrika måste utvecklas med bönderna på plats.

NYHET

150 miljoner fler kvinnor än män går hungriga

Det finns ett samband mellan ojämställdhet och hunger. En ny studie visar att kvinnor upplever högre osäkerhet kring sin nästa måltid än män, trots att kvinnor står för matlagningen och inköpen till hushållet. Ju mer ojämställt ett land är desto hungrigare går kvinnor.

65 träffar