10. Minska ojämlikhet

Mål 10 handlar om vikten av att verka för ett samhälle där ingen lämnas utanför i utvecklingen. Ett jämlikt samhälle minskar risken för konflikter och främjar alla människors möjlighet att delta i och påverka samhällsutvecklingen.

PODD

Avsnitt 153: Fotbolls-VM:s mörka baksida

Fotbolls-VM skulle bli Qatars väg in i finrummet. Men nu pratas det istället om brott mot mänskliga rättigheter och döda migrantarbetare. Byggnads Johan Lindholm, journalisten Martin Schibbye och skribenten Ekim Çaglar talar om sport och politik i senaste avsnittet av OmVärlden podd. 

NYHET

Edelstampristagaren kämpar mot femicid i Mexico

Norma Andrades 17-åriga dotter mördades för 20 år sedan. Då bestämde hon sig för att arbeta mot femicid i Mexico, mord av kvinnor enbart för att de är kvinnor. Nu belönas hon med Edelstampriset. 

Norma Andrade, får Edelstampriset 2022. För hennes kamp att få slut på kvinnomord i Mexico

OPINION – LEDARE

Spionlagen riskerar att sätta strypsnara på svenska medier

Turkiets president låg bakom bombdådet i Istanbul. Svenska soldater mördade ett dussin civila under en FN-insats. Även om detta vore sant är risken att medier i framtiden inte kan rapportera om det, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Larsson. 

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

NYHET

Ny metod för att mäta rasism

Intresset för att mäta rasism har ökat och EU vill samla in uppgifter om medborgares rastillhörighet. Det är olagligt i Sverige men Mångkulturellt centrum har tagit fram en metod för att mäta rasismens effekter.

EU ser ett växande behov av att mäta rasism. Forskare på Mångkulturellt centrum har nu tagit fram en metod för det.

NYHET

Riksrevisionen gav sig själva godkänt – men oklart om deras hjälp minskat korruptionen

I sin resultatrapport anser Riksrevisionen att deras egna arbete i andra länder varit framgångsrikt. Men om det lett till att länderna blivit mindre korrupta går inte att säga. ”Det är tiotusenkronorsfrågan”, säger Matilda Jonung, projektledare på Riksrevisionen.

Bättre kontroller minskar riskren för korruption. Därför har Riksrevisionen bidragit till att höja nivån i flera länder.

INTERVJU

”Om sju år ska aidsepidemin vara under kontroll”

Livet är oförutsägbart. Winnie Byanyima började som flygingenjör, anslöt sig till en gerilla för slåss mot en diktator. Nu försöker hon, som är undergeneralsekreterare för FN, att stoppa spridningen av aids genom att slopa lagar som kriminaliserar prostitution.  

Winnie Byanyima leder UNAIDS vars mål är att aidsepedimin ska vara under kontroll år 2030, men vägen dit är lång.

107 träffar