PODD
Avsnitt 155: Kampen om Afrika
Ryssland söker politiskt stöd. Kina är på jakt efter råvaror och en lång relation, vilket även EU och USA är. Afrikas geopolitiska betydelse växer, konstaterar gästerna i det senaste avsnittet av OmVärlden podd.

NYHET
Mothistorier tar plats på filmduken
Färre går på bio globalt, men Saudiarabien går emot strömmen. I dagarna pågår Tempo Filmfestival i Stockholm, och online, där världen får ta plats på filmduken. I en skakig omvärld får mothistorier ta allt större plats.

OPINION – DEBATT
Digitalisering – hopp och hot för feminismen
I år fokuserar FN:s kvinnokommission på digitalisering och jämställdhet. Detta är ett område som både kan vara ett hopp och ett hot för feminismen, skriver UN Women Sveriges verksamhetschef Ulrika Grandin och styrelseledamoten Paulina Modlitba.

NYHET
FN-praktikanter protesterade
Oavlönade praktikanter utnyttjas av företag och internationella organisationer. I veckan genomförde FN-praktikanter en proteststrejk mot dåliga arbetsvillkor.

OPINION – LEDARE
”Regeringens tystnad om Agenda 2030 är talande”
Oftast är de intressantaste orden de som aldrig uttalas. Att regeringen nu talar om frihandelsavtal men inte nämner Agenda 2030 i sin första utrikespolitiska deklaration ger en fingervisning åt vart politiken är på väg, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Larsson.

NYHET
Demokratirapport: ”EU måste bli mer ödmjukt”
Populismen växer och EU-länder som Ungern och Polen blir alltmer auktoritära. När EU sedan predikar demokrati i omvärlden uppfattas det lätt som dubbelmoral, slår en ny rapport fast.

NYHET
I fattigdomens spår – fler vill hyra ut sina livmödrar till barnlösa par
Surrogatmödraskap är en växande miljardindustri. Antalet kvinnor som ser det som en lösning på sin egen, och familjens, fattigdom ökar. I flera länder i Latinamerika annonserar unga kvinnor om att de är beredda att ”hyra ut” sin livmoder.

NYHET
Fem bra saker som hände i januari
Mexiko inför en anti-röklagsstiftning, ebolautbrottet i Uganda är äntligen över och Chile stoppar gruvbygge för att rädda pingviner, valar och delfiner. Det är några av januaris goda nyheter.

NYHET
Tre frihetskämpar får dela på Olof Palmepriset
Människorättsförsvarare från Ukraina, Iran och Turkiet uppmärksammas och prisas då 2023 års Olof Palmepris delas ut i Konserthuset i Stockholm den 1 februari.

NYHET
Liberalerna gläds åt sänkt bistånd till Palestina
”Hundratals miljoner ska inte gå till den genomkorrupta palestinska maktapparaten” menar Liberalernas Fredrik Malm som hyllar det nu sänkta biståndet. Men i själva verket är det, enligt uppgifter till OmVärlden, endast 7,4 miljoner kronor som går till den palestinska myndigheten.
