Rhoda Aoko Otiero har startat företag med fokus på återbruk i Nairobi.

Rhoda Aoko Otiero har startat företag med fokus på återbruk i Nairobi.

Andras skräp skapar jobb – ”först var det skamligt”

Hon växte upp vid ett stort sopberg utanför Nairobi och har samlat skräp sedan barnsben. I dag driver 33-åriga Rhoda Aoko Otiero företag och är med och räddar både människor och miljö.

Publicerad:

Fattigdom, prostitution och kriminalitet – vardagen är tuff för många av de som bor vid sopberget Dandora utanför Nairobi. Där växte även Rhoda Aoko Otiero, i dag 33, upp. Att plocka skräp och sedan sälja vidare var ett sätt att få en inkomst.

– Det fanns många utmaningar då, det var svårt med sanitet bland annat – ibland gick vi till sopberget och letade efter gamla bindor som andra hade slängt, berättar Rhoda Aoko Otiero som genom projektet "Miljö som business", ett samarbete mellan Hand in Hand och Håll Sverige Rent, fått träning i entreprenörskap, hållbarhet och miljö- och avfallsfrågor.

Nu driver hon företaget och självhjälpsgruppen Uwezo Wema (”Positive Ability”) och försöker få till en hållbar verksamhet – ekonomiskt, miljömässigt och socialt. Gruppen består i dag av 15 kvinnor och sex män, flera med en bakgrund i prostitution eller brottslighet, som tillsammans ser skräp som en resurs. De tillverkar allt från handväskor och sandaler till underkläder och vaser. Målgruppen är både lokala låginkomsttagare som behöver prisvärda rena underkläder och turisterna som är intresserade av att stötta ett småskaligt ekologiskt företag.

Hög arbetslöshet bland unga och hotet från klimatförändringarna gör många länder i Afrika, däribland Kenya, sårbara.

– Ett av målen är att stärka ungas självförtroende genom att skapa jobb, säger Rhoda Aoko Otiero och hoppas på att kunna utveckla produktionen och öka antalet anställda.

I dag är det drygt 20 personer som arbetar för Uwezo Wema och tillverkar allt från sandaler till underkläder. Rhoda Aoko Otiero vill framöver utöka produktionen och anställa fler. Foto: Hand in Hand

Samtidigt som arbetslösheten är hög får många kenyaner också det bättre – och när folk får det bättre skapas mer avfall. För att tackla Kenyas skräpkris tar Uwezo Wema bland annat till vara på tygspill från en lokal marknad som blir till nya underkläder och gummit från gamla däck som omvandlas till sandaler. Rhoda Aoko Otiero berättar att det finns många brister i avfallshanteringen i slummen.

– Alla vill tjäna pengar men ingen vill ta hand om miljön. Kanske för att det i dag finns många utmaningar när det kommer till att jobba hållbart men jag är optimistisk till att fler kommer förstå hur viktigt det är, säger hon.

– Först var det skamligt att jobba med skräp som resurs. Men när allt fler blir medvetna om behovet av att ta hand om vår miljö så har fler blivit positiva inställda till det vi gör.

Hon berättar också om gruppens planer på att nå ut till skolor och ungdomar med information om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

– En stor nyhet under hösten i Kenya var när en tonårstjej tog livet av sig efter att ha blivit utskämd av en lärare när hon haft mens, säger Rhoda Aoko Otiero.

– Trakasserier är vanligt för oss som växer upp i den urbana slummen, som barn är man lämnad till att ta hand om sig själv. Prostitution och tonårsgraviditeter är vanligt här – jag vill hjälpa unga tjejer att komma från den onda cirkeln, fortsätter hon.

Louise Gårdemyr

Mer läsning

Vaccinering mot covid-19 i USA.

Avsnitt 125: Vaccin till alla

Trots stora vetenskapliga framgångar med att få fram vaccin mot covid-19 råder en kraftig global snedfördelning mellan vilka som får vaccinet. Gäster i OmVärldens sommarpodd är Stefan Swartling Peterson, professor i global hälsa, och Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.