Lourdes Huanca, som är ledare för kvinnoorganisationen FENMUCARINAP, är nu på besök i Sverige för att tala om protesterna i Peru.

Lourdes Huanca, som är ledare för kvinnoorganisationen FENMUCARINAP, är nu på besök i Sverige för att tala om protesterna i Peru.

Bondeledare i Peru: ”Jag är inte rädd för att bli häktad”

De senaste två månaderna i Peru har präglats av stora demonstrationer där uppåt 60 personer dött. Lourdes Huanca, som är ordförande för en kvinnoorganisation, är nu på Sverigebesök och berättar om sin syn på sammandrabbningarna.

Lourdes Huanca står mitt på plattan i Stockholm. Platsen som i åratal varit en knutpunkt där människor samlas för att demonstrera. Kanske är det inte helt opassande att möta Lourdes Huanca just här: i mer än 20 år har hon nämligen varit engagerad i småbrukar- och urfolksrörelsen. Lourdes Huanca som har varit i Europa sedan början på januari.

Planen var egentligen att bara stanna några dagar, men intresset från Europeiska organisationer och hot mot henne i hemlandet Peru har gjort att hon blivit kvar längre.

– Jag är inte rädd för att bli häktad, men organisationerna jag representerar tycker det är bättre om jag stannar och berättar vad som pågår i Peru.

Lourdes Huanca representerar inte bara FENMUCARINAP som är en del av La Via Campensina utan även organisationen Folklig storsamling som bildats under de senaste månadernas kris i Peru. Under sitt besök i Europa har hon bland annat besökt Bryssel, Paris och Geneve för att vittnat om vad som pågår i Peru.

– Jag är här för att berätta för människor om det diktatoriska styret i Peru och söka solidaritet från våra syskon i Europa, berättar Lourdes Huanca. Hon gestikulerar som för att understryka tyngden i det hon berättar med händerna. 

Sitter häktad för kuppförsök

I december förra året avsattes den förre presidenten Pedro Castillo. Läget hade länge varit låst då Pedro Castillos parti Perú Libre inte hade majoritet och hans förslag röstats ned gång på gång av kongressen. Just innan kongressen skulle rösta om att ställa Pedro Castillo inför riksrätt uppgav han att han ville upplösa kongressen. Pedro Castillo sitter nu häktad för kuppförsök och vice presidenten Dina Boluarte har tillträtt i hans ställe.

Enligt Lourdes Huanca är det Pedro Castillo som blivit utsatt för en kupp. 

– Det är för att kunna förnya kontrakten mellan Peru och multinationella företag som bedriver gruvdrift som man avsatt honom. 

I Peru utvinns stora mängder metaller. Bland annat koppar, guld och silver. Inte sällan ligger de stora gruvorna precis intill områden där människor lever i extrem fattigdom säger Lourdes Huanca. OmVärlden har tidigare rapporterat om hur de svenska AP fonderna investerat i det amerikanska gruvbolaget Newmont som anklagats för brott mot mänskliga rättigheter i samband med gruvan Yanachocha.

– Pedro Castillo lyssnade på oss när vi berättade om hur vår jord och hur våra barn förgiftades. Dina Boluarte är inte på folkets sida, hon lyssnar inte på oss småbrukare och urfolk från landsbygden. 

Enligt Lourdes Huanca gjorde Dina Boluarte det tydligt att hon skulle behålla makten efter ett samtal med amerikanska ambassaden. Lourdes Huanca säger att amerikanerna är extra intresserade av att ha kontroll eftersom man hittat Litium i Puno-regionen i sydöstra Peru. En resurs som, enligt Reuters, även fått Sverige att rikta blickarna mot Peru, då detta är en viktig råvara för att ett företag som exempelvis Volvo ska kunna producera eldrivna bilar. 

Anklagas för att vara terrorister

Lourdes Huanca skrattar till åt påståendet att många skulle hävda att Peru är en demokrati. 

– Vi som kämpar och gör motstånd betraktar det som en diktatur eftersom vi möter ett starkt förtryck. Vi möter polis och militär på gatorna som skjuter folk rakt i huvudet och i hjärtat.

Lourdes Huanca berättar hur de grupper hon representerar får höra att de primitiva, förlegade och ointresserade av utveckling. Men det hon vill ha är en utveckling som också respekterar småbrukares och urfolks bakgrund. 

– Man kallar oss för terrorister, banditer och kriminella. Trots att det är vi som skyddar jorden och producerar mat. 

FENMUCARINAP har två pelare i sin organisering av kvinnor berättar Lourdes Huanca. Den första handlar om att stärka kvinnors rättigheter och deras kunskap om sina rättigheter. Hon talar både om rätten till den egna kroppen, och om territoriella rättigheter. Den andra pelaren handlar om matsuveränitet, vilket innebär rätten att spara fröer och odla i enlighet med sin kultur.

Folkbildning är, enligt Lourdes Huancas, centralt för att kunna stå upp för sina rättigheter. Hon räknar upp flera krav riktade till det peruanska styret. De kräver att president Dina Boluarte ska avgå, Pedro Castillo friges, kongressen ska upplösas och en ny konstitution införs. 

– Vi vill ha mer delaktighet och bättre respekt för mänskliga rättigheter och urfolks rättigheter. 

Peru

Peru har drygt 33 miljoner invånare och huvudstaden heter Lima. Peru var det sista landet som blev självständigt i Sydamerik, 1821, och har under lång tid präglats av politisk instabilitet.

Lourdes Huancas är ordförande för FENMUCARINAP som är del av den internationella organisationen La Via Campensina som kämpar för småbrukares rättigheter över hela världen.

Expresidenten Pedro Castillo hörde till det marxistiska partiet Peru Libré  och tillträdde den 19 juli 2021 och avsattes den 7 december 2022. Den nuvarande presidenten Dina Boluarte efterträdde Pedro Castillo. Hon  kommer från Peru Libré men blev i början av 2022 utesluten till följd av att hon stod allt för långt ifrån gruppledaren Vladimir Cerrón, enligt den spanska tidningen El País.

Mer läsning