"Vi kallas för skurkar och har blivit Bolsonaros stora fiende på landsbygden. De har börjat klassa våra aktioner som terrorism" säger Fransisco Antonio Pereira från de jordlösas rörelse (MST) i Brasilien.

"Vi kallas för skurkar och har blivit Bolsonaros stora fiende på landsbygden. De har börjat klassa våra aktioner som terrorism" säger Fransisco Antonio Pereira från de jordlösas rörelse (MST) i Brasilien.

Brasilien: ”Om inte människor agerar kommer naturen explodera”

För den som arbetar för rättvisa och miljön i Brasilien har hoten blivit fler. Efter drygt ett år med Bolsonaro som president och en sommar full av bränder är läget allvarligt. – Vi tystas, fängslas och mördas, säger Fransisco Antonio Pereira från de jordlösas rörelse (MST).

Publicerad:

Från att förra hösten stå klar som värd för FN:s klimattoppmöte till att vända klimatarbetet ryggen. Brasilien har länge varit ett av världens farligaste länder för människorättsförsvarare och miljökämpar men sedan Jair Bolsonaro valdes som president för drygt ett år sedan har situationen för civilsamhället försämrats.

"Vi har blivit Bolsonaros stora fiende"

En procent av Brasiliens befolkning äger 50 procent av den odlingsbara jorden. Det gör Brasilien till ett av världens mest ojämlika länder. Länge har befolkningen varit lovade en nationell jordreform som ännu inte infriats. Organisationen Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra (MST) – de jordlösas rörelse – arbetar för att få igenom jordreformen.

– Med dagens konservativa högerregering så är den möjligheten helt paralyserad, säger Fransisco Antonio Pereira som varit aktiv i MST i över 20 år.

Förutom att driva kampen för en jordreform arbetar MST också med jämställdhet och social rättvisa.

– Vi kallas för skurkar och har blivit Bolsonaros stora fiende på landsbygden. Vi kämpar för ett mer rättvist samhälle, mot kapitalismen, för att mer hållbart jordbruk och hur vi kan leva i samspel med naturen – det är värderingar som högern inte kan ställa sig bakom. De har också börjat klassa våra aktioner som terrorism, säger Fransisco Antonio Pereira och berättar om medlemmar som fängslats och om fler hotbilder:

– Våldet syns på flera olika sätt. Frontfigurer mördas. Marginaliserade grupper förföljs. Vi hotas med stämningar och blir tystade, säger Fransisco Antonio Pereira som tycker det mest ondskefulla är hur regeringen stryper resurser för en bra socialpolitik.

Ett av MST:s sätt att skynda på jordreformen är att ockupera mark som storbönder inte använder, när de sedan får laglig rätt till marken bygger de bosättningar. 400 000 familjer lever under MST i dag men flera miljoner människor saknar tillgång till odlingsbar mark. Fransisco Antonio Pereira arbetar i dag med den politiska organiseringen för bosättningarna.

Men det senaste året har MST tvingats förändra hur de arbetar.

– Vårt sätt att agera har varit att ockupera land som tillhör stora markägare. Men den extrema högerpolitiken gör det svårare, fler områden är beväpnade – om vi skulle försöka ockupera ny mark skulle det bli ett blodbad, säger Fransisco Antonio Pereira.

"Nya regeringen har öppnat upp för fler bränder"

En av sommarens stora mediauppbåd var de många bränderna i Amazonas. Dessutom har rapporter kommit om att skogsavverkningen och användningen av bekämpningsmedel ökar. Brasilianska forskare med koppling till FN:s klimatpanel IPCC beskriver Amazonas tillstånd som en sjuk kropp där hjärtat inte längre orkar pumpa blod till hela organismen.

– Bränder har alltid förekommit, även under andra presidenter. Men tidigare har det varit mer kontrollerat från miljödepartementets sida men Bolsonaro tog bort sådana kontrollinstanser vilket har öppnat upp för fler bränder, säger Fransisco Antonio Pereira.

– Det blev stort i internationell press men brasiliansk media var länge tysta, de stödjer regeringens politik. Det var först när Sao Paolo blev mörkt av röken som det började rapporteras även här, men bara om det som syns – alltså bränderna – inte om folket som drabbas, fortsätter han.

En anledning till att bränderna ökar är att det finns stort intresse från internationella investerare och företag att få tillgång till mark och få mer plats för till exempel soja och nötkreatur. Något som bland annat fick svenska matkedjor att börja tänka om kring att importera varor från Brasilien.

"Vi hoppas att fler börjar vakna"

Trots alla motgångar ser Fransisco Antonio Pereira också att fler grupper kommer samman, att folkrörelsen har blivit starkare och trycker tillbaka mot den konservativa vågen.

– Man kan inte kämpa ensam. Antingen så går man ihop eller så kommer regeringen förgöra oss. Just nu är demokratin stulen från oss men folket börjar ta till gatan. Vi hoppas att fler börjar vakna. Protesterna som sker i andra latinamerikanska länder kommer att hända här förr eller senare. Det ligger och bubblar just nu, säger han.

Rörelser som MST har också visat att det går att driva ett hållbart jordbruk, något som Fransisco hoppas ger effekt.

– Människan kan inte fortsätta utnyttja marken så aggressivt. Om vi inte agerar kommer naturen att explodera.

Louise Gårdemyr

Mer läsning