Banita Rout arbetar som kommunpolitiker i delstaten Odisha i Indien. På lokal nivå fördelas de politiska uppdragen jämt mellan män och kvinnor. Men nationellt ligger Indien långt under det globala snittet.

Banita Rout arbetar som kommunpolitiker i delstaten Odisha i Indien. På lokal nivå fördelas de politiska uppdragen jämt mellan män och kvinnor. Men nationellt ligger Indien långt under det globala snittet.

Demokratikarnevalen i Indien: "Som Game of Thrones"

Det blev en jordskredsseger för Narendra Modi i världens största val i Indien.– Det politiska spelet går att jämföra med Game of Thrones, säger Ruchi Yadav, som arbetar med kvinnors politiska deltagande i Indien.

Publicerad:

Hon beskriver det utdragna valet som nu har nått sitt slut som ett slags Disneyland eller en festival som äger rum var femte år, en demokratikarneval.

– Folket blir förförda, säger Ruchi Yadav, programchef för Hungerprojektet i Indien. Den bild som Modi målar upp av Indien – som en global ledare, den tilltalar många och de vill ge honom en chans till.

– Det går också att dra paralleller till tv-serier som Game of Thrones eller House of Cards, säger hon och radar upp olika referenser: det politiska spelet, ledare som målas upp som episka hjältar, pengars makt, den blinda tilltron till de som sitter vid makten och slutligen kampen om tronen.

Med över 300 platser behöll Narendra Modi och Bharatiya Janata Party (BJP) majoritet i Indiens parlament och Modi får förtroendet att som premiärminister sitta kvar i ytterligare fem år.

"Together we grow. Together we prosper. Together we will build a strong and inclusive India. India wins yet again!" skrev Modi på twitter när det var klart att BJP skulle ta majoriteten av platserna.

67 procent av de 900 miljoner röstberättigade indierna röstade.

Nu har de 600 miljonerna rösterna räknats. Narendra Modi och BJP får sitta kvar. Foto: Arun Sambhu Mishra / Shutterstock.com

Säkerhetsfokus vann väljare

Bra och väl finansierat kampanjarbete menar Ruchi Yadav ligger bakom den stora segern. Och ett ökat fokus på säkerhet.

– De som arbetat fram Modis kampanj har gjort ett fantastiskt jobb, och oppositionen var inte stark nog att erbjuda ett alternativ för den stora massan. Det gäller att leverera bästa visionen för framtiden, säger hon.

– Terrordådet i februari fick hela kampanjlandskapet att byta riktning. Från klassiska valfrågor som jobb och utbildning fick den nationella säkerheten ta mycket större plats. Han har blivit en slags messias som ska skydda dig och din tro, säger Ruchi Yadav och uttrycker oro för att Indien har blivit ett splittrat samhälle uppbyggt på rädsla.

Valet har kantats av ytterligare våldsamheter i framförallt Kashmir och en hel del falsk nyhetsrapportering.

– Fake news är här för att stanna, och jag tror det har haft stor påverkan på valresultatet. Men som framtidens civilisation kan vi ju inte fortsätta bara köpa allt nonsens, säger Ruchi Yadav.

Klimatfrågan, som har fått en stor plats i de svenska kampanjerna inför EU-valet, har lyst med sin frånvaro, menar Ruchi Yadav.

– Även om det är något Modi gärna pratar om i internationella sammanhang så är det just mycket prat och lite verkstad. Och i valet var det ingen fråga som majoriteten tycker är viktig.

Vad tror du resultatet betyder för resten av världen?

– Indien är en stor marknad och stabilititet är bra för affärer. Det är defintivt positivt för många företag och Indiens ekonomiska relationer.

– Människorättsorganisationer är nog inte lika positiva. Konflikter i olika delar av Indien har fortsätter, precis som diskriminering på grund av religion och många andra kränkningar av mänskliga rättigheter, säger Ruchi Yadav.

Kvinnor höjer rösten - lokalt

Omkring 60 procent av Indiens röstberättigade kvinnor röstar och i år väntas de gå om män vad gäller röstdeltagande, enligt The Guardian.

– Ja, kvinnor har haft en mer aktiv roll i årets val. Och fler har också röstat mer självständigt, inte bara efter hur familjen röstar, säger Ruchi Yadav.

Men på toppositioner inom politiken är det ett stort glapp. Efter förra valet gick bara 12 procent av platserna i parlamentet till kvinnor. Det globala snittet ligger på drygt 20 procent. Och enbart sju procent av årets valbara kandidater var kvinnor.

– En stor demokrati som Indien där kvinnor har så få platser i parlamentet, hur är det möjligt?

Ruchi Yadav leder Hungerprojektets verksamhet i Indien med särskilt fokus på kvinnors ledarskap och beslutsfattande på lokal nivå. När vi ses i en hotellobby i Stockholm är hon på Sverigebesök för att prata om kvinnors ledarskap kopplat till utveckling och demokrati.

– Om du investerar i kvinnor på politiska positioner kan de fatta mer hållbara beslut än män, menar Ruchi Yadav.

I lokalpolitiken är den kvinnliga representationen större, framförallt på grund av en kvotering – i de lokala byråden ska 33 procent av representanterna vara kvinnor, många delstater har höjt det kravet till 50 procent.

– Om det går där, varför inte i parlamentet?

2008 togs ett lagförslag fram som skulle innebära att minst 33 procent av platserna i parlamentet ska gå till kvinnor. I Rajya Sabha, en av två kammare, röstades förslaget igenom redan 2010 men inte i Lok Sabha – dit det nu har hållits val.

– Det är något vi kommer arbeta hårt med den kommande tiden, att lobba för att lagen klubbas igenom. Jag tror ändå att Modi känner viss press att leverera nu när han får en ny chans. Det är upp till bevis, säger Ruchi Yadav.

Louise Gårdemyr

Mer läsning