I en ny dokumentärfilm om den syriska hbtq-rörelsen vill filmens regissör Belal Haidar lyfta berättelser om förbjuden kärlek och gemenskap.

I en ny dokumentärfilm om den syriska hbtq-rörelsen vill filmens regissör Belal Haidar lyfta berättelser om förbjuden kärlek och gemenskap.

Hemligheterna som måste berättas – gay i krigets Syrien

I en ny dokumentär om Syriens hbtq-rörelse får vi möta personer som kämpar mot lagar, dödshot och krig – och som flyr landet för att kunna vara sig själva.

Publicerad:

– Vi ville lyfta berättelser som tidigare inte blivit hörda, säger Belal Haidar, regissör och dokumentärfilmare, som lämnade sitt hemland Syrien när kriget bröt ut.

Belal Haidar arbetade med tv och film i redan Syrien men när kriget kom flydde han till Förenade Arabemiraten och arbetar bland annat som dokumentärfilmare. Foto: One MS Productions

När idén om en dokumentär om Syriens hbtq-rörelse föddes var det stora problemet att hitta personer som kände att de öppet kunde prata om sin sexuella identitet, berättar Belal Haidar.

– Rädslan för att bli avslöjad är stor, vi behövde lägga mycket tid på att bygga förtroende, säger han.

Det är olagligt att vara homosexuell i Syrien med straff på upp till tre års fängelse. Utöver lagstiftning är stigmatisering ett stort hinder. Och när kriget kom blev homosexuella måltavlor även för exempelvis terrorgruppen islamska staten.

I filmen, The Third Gender – Love Was Born in Hell, har alla medverkande utom en pseudonymer och merparten väljer att inte visa sitt ansikte. Några bor kvar i Syrien men många har flytt landet.

För de flesta i den syriska hbtq-rörelsen är deras sexuella identitet en fråga om liv och död, berättar Belal Haidar. Foto: One MS Productions

Till exempel får vi möta Quisai i Beriut, Libanon.

– Hans bror åkte från Syrien till Beirut för att döda honom, säger Belal Haidar och tillägger:

– Men han skrev nyligen och berättade att han fått asyl i Kanada.

Via sociala medier kunde Bilal få kontakt med människor i den syriska hbtq-röresen, både de som är kvar i Syrien och de som börjat nya liv någon annanstans. Det är också via sociala medier många ur rörelsen har möjlighet att känna frihet och gemenskap.

I verkligheten tvingas många leva dubbelliv.

– En av de homosexuella män vi träffade är gift med en kvinna och har två barn som en slags fasad. Han skulle vilja leva öppet som homosexuell men vågar inte, säger Belal Haidar.

I filmen medverkar också läkare, en advokat och religiösa företrädare med sina perspektiv.

– Tänk dig att möta en läkare som menar att homosexualitet är en sjukdom som går att bota, säger Belal Haidar.

På Syrian Doc Days i Stockholm är det nu världspremiär för dokumentärfilmen som är först med att spela in på plats i Syrien.

– Syrien behöver den här filmen. Många i Syrien vet inte ens att det finns en syrisk hbtq-rörelse. Hur är det att leva sitt liv i hemlighet? Berättelserna måste ut, säger Belal Haidar.

Louise Gårdemyr

Mer läsning