Isabella Lövin och Ulrika Modéer har utsetts till biståndsdebattens mäktigaste 2017.

Isabella Lövin och Ulrika Modéer har utsetts till biståndsdebattens mäktigaste 2017.

Isabella Lövin och Ulrika Modéer är maktparet som inte bråkar: ”Vi har spänstiga diskussioner”

De är radarparet som envist driver frågorna de brinner för. Biståndsminister Isabella Lövin och statssekreterare Ulrika Modéer delar en gemensam vision.

Det har varit ett dystert år för många kvinnor. #metooskandalen skakar om Sverige och världen, även om hoppet nu står till att tystnadskulturer ska falla runt om i världen så försöker maktfullkomliga män att provocera fram kärnvapenkrig och konflikter .

När det gäller global utvecklingspolitik står dock två kvinnor stadigt i blåsten. Båda är övertygade om att världen måste jobba tillsammans och se helheten, för att planten ska räddas och solidariska samhällen skapas. De är biståndsdebattens mäktigaste 2017.

Grattis till förstaplatsen, hur känns det?

– Roligt, jag är ju trots allt minister. Att få första platsen med Ulrika Modéer, som har en fantastisk kapacitet, är ett bra val, säger Isabella Lövin.

– Det är fantastiskt kul att jobba ihop, och tillsammans går vi från ord till handling, säger Ulrika Modéer.

Ja, ni verkar vara ett lyckosamt radarpar – vem bestämmer vad?

– Haha! Jo, statssekreteraren är ju som VD:n i företaget och sköter den dagliga ruljangsen. Ministern är styrelsens ordförande och ansiktet utåt. Vi har en tät dialog, men har vi olika åsikter så är det jag som bestämmer, som har det yttersta ansvaret, säger Isabella Lövin.

Bråkar ni?

­– Nej, vi har idéutbyten, men också diskussioner om hur vi ska komma fram och då matchar våra olika erfarenheter väldigt bra. Isabella har erfarenhet från EU och engagemanget för miljön, medan jag kommer från mänskliga rättigheter och demokratihållet, säger Ulrika Modéer.

– Vi har en likartad syn på arbetet och har kul tillsammans, så vi behöver inte diskutera så mycket, säger Isabella Lövin.

Vad händer när ni inte kommer överens?

– Vi har spänstiga diskussioner, inte så långrandiga. Vi är snabbtänkta, tar in argument om de är välgrundade och kan resonera oss fram till saker, säger Ulrika Modéer.

Vilka har varit de viktigaste frågorna för biståndet 2017?

– Trumps gag-rule damp ner som en bomb i vår värld, där kvinnors hälsa och rättigheter är så fundamentala för att kunna lyfta människor ur fattigdom. USA:s tillbakadragande ur klimatavtalet och avslutande av klimatfinansieringen är också stora händelser, säger Isabella Lövin.

– De humanitära appellerna har inte fått täckning och vi ser ett antal ökande och utdragna konflikter i världen. Behoven är fyra gånger större än vad vi kan täcka. Det minskade demokratiska utrymmet och SHRH är viktiga frågor. Den amerikanska poltiken har slagit rätt in i vad som är svenska feministiska prioriteringar, säger Ulrika Modéer.

Vad krävs för att bli ett bra team med makt?

– En tydlig vision. Ulrika kom in i Miljöpartiet via biståndsfrågorna, och jag kom in i biståndet via mitt engagemang för miljön och hållbarhet. Två saker som hänger ihop, och perspektiven gifts ihop i Agenda 2030, säger Isabella Lövin.

Ni verkar vara bra på att ta er fram och få makt – vad har ni får råd till andra som skulle vilja göra samma sak, vad krävs för att nå makten?

– Gå på magkänslan. Målet är inte att få makt. Målet är att förändra världen. Man har bara ett liv, om man gör det man kan riktig bra så kommer man ofta vidare, säger Isabella Lövin.

– Att göra det man brinner för. Vi har gjort det vi gillat, både jag och Isabella, och funderat över vad som varit riktigt viktigt, säger Ulrika Modéer.

Det varit ett tufft år för Miljöpartiet; sviktande opinionssiffror, skandaler i följd av #metoo, och kritik för att paritet valt att vara regeringsdugliga framför att driva hjärtefrågor – är ni för snälla flickor och böjer er för det stora stygga partiet?

– Absolut inte!, säger Isabella Lövin och berättar om allt de drivit igenom i regeringställning: en ny klimatlag, att biståndet är en procent av budgeten, flygskatt, och en överenskommelse kring de ensamkommande.

Ulrika Modéer håller inte heller med:

– Inte alls! När väljarna förstår vad vi gjort för Sverige, att vi har drivit den mest progressiva klimatpolitiken i EU, får de bedömma.

Så ni är inte lite för duktiga flickor då?

– Det är inget fel att vara duktig flicka om man får saker gjorda, säger Ulrika Modéer.

Bilden av Isabella Lövin, när hon skriver under Sveriges nya klimatlag, blev viral. Den sågs som en lyckad parodi på när Donald Trump skrev under ”gag-rule”, som villkorar bistånd till organisationer som arbetar för kvinnors rätt till abort. Hur kom ni på bilden?

– Det låg i luften kan man säga, det spreds bilder och en idé kom upp i teamet, säger Isabella Lövin.

Men vem kom på den?

– En klurig person i vårt team, säger Ulrika Modéer.

Vilka blir de stora biståndsfrågorna 2018? Blir global utveckling en valfråga?

_ Jag tror det blir migration och då är det min uppgift att förklara hur biståndet är helt nödvändigt för att nå en fredlig värld så att ingen människa ska behöva fly, det perspektivet vill jag få in, säger Isabella Lövin.

Ylva Bergman