Thelma Aldana fick, tillsammans med chefen för sanningskommissionen CICIG Ivan Velásquez, 2018 års Right Livelihood Award. Nu är hon en av Guatemalas presidentkandidater. 

Thelma Aldana fick, tillsammans med chefen för sanningskommissionen CICIG Ivan Velásquez, 2018 års Right Livelihood Award. Nu är hon en av Guatemalas presidentkandidater. 

Kan Thelma Aldana rädda Guatemala?

Som orädd riksåklagare bidrog hon till att fälla tre före detta presidenter. Nu kandiderar Thelma Aldana själv till posten som Guatemalas president, men hotas samtidigt av fängelse. Kommer hon att lyckas?

Publicerad:

När delegaterna strömmar ut ur konferenslokalen går det inte att ta fel på glädjen. Energin är positiv, folk skrattar och är glada, det känns inte alls som om de denna dag inlett något som sannolikt blir en mycket smutsig, och säkert också våldsam, valrörelse.

Det nybildade partier Semilla (frö) har samlats på ett hotell i Guatemala City för att formellt utse sin kandidat till presidentposten. Hennes namn är Thelma Aldana, den tidigare riksåklagaren som i nära samarbete med FN-kommissionen CICIG grävt i Guatemalas smutsiga förflutna.

Nu är hon en av drygt femton presidentkandidater, en av två som förväntas gå vidare till andra valomgången. Men först måste hennes kandidatur godkännas av valkommissionen – och inflytelserika personer gör nu allt för att försöka stoppa henne från att godkännas.

Vad tänker hon? Vilka möjligheter ser hon? Är hon rädd för sitt eget liv? Det här är några av de frågor jag vill ställa när vi några timmar senare träffas i en ödslig hotellmatsal: Thelma Aldana kommer själv, utan livvakter och vi slår oss ned över en kopp kaffe.

Världen blir totalt sätt på många sätt bättre, men varför utvecklas inte Guatemala?

– Vi har ett system som exkluderar det stora flertalet, skapat för ett litet fåtal som har alla privilegier, medan majoriteten lever i fattigdom, utan möjligheter att förbättra sina liv. Vår viktigaste exportvara är de människor som söker sig till USA i hopp om ett bättre liv. 3,8 miljoner människor i Guatemala har i detta ögonblick inte tillräckligt att äta. En miljon barn som är undernärda, en miljon som går förlorade. Detta är vad extrem fattigdom innebär. Och det är en skam för vårt land att det ska behöva vara så!

Vad är det som driver dig i ditt arbete?

– Jag började som ung jurist på ett litet advokatkontor i staden Quetzaltenango. Där levde jag nära fattigdomen, och det våld som kvinnor ständigt utsattes för. Slagna kvinnor kom till vårt kontor för att få stöd, men domstolarna brydde sig inte: ”Återvänd hem”, var det vanligaste svaret de fick.

Även om Thelma Aldan såg rättsystemets brister gav hon inte upp tron på juridiken. Att bygga upp och stärka oberoende institutioner har stått i fokus under hela hennes yrkesverksamma liv. Som riksåklagare hade Thelma Aldana en enastående möjlighet att påverka samhället. Och den tog hon. Tre ex-presidenter har hon fällt. En fjärde, den nuvarande presidenten Jimmy Morales, är under utredning.

– Ja, man kan nog säga att de fiender jag skaffat mig är stora och mäktiga, konstaterar Thelma Aldana lakoniskt.

– Men, fortsätter hon, samtidigt tänker jag att i slutändan är det ändå människorna här som bestämmer – om de vill att vi ska fortsätta som nu, eller om de vill ha en förändring. Och jag är redo för att bidra till en förändring.

Det politiska livet i Guatemala är kraftigt fragmentariserat. Mer än femton olika presidentkandidater ställer upp och Guatemalas fattiga har aldrig lyckats ena sig som en rörelse.

– Vi saknar politiska partier med en tydlig bas och med en vision om vad de vill åstadkomma. Tvärtom så har allt handlat om opportunism, den gamla politiska klassen som skapat dagens system av korruption och straffrihet. Därför är det dags att skapa ett nytt politiskt system med partier från vänster till höger, som vill bidra till att bygga upp ett system som tjänar folket.

Hur ska man förklara den pågående konflikten mellan Sverige och Guatemala som lett till att Sverige kallat hem sin ambassadör?

– Den har ingen vettig förklaring, jag kan inte förstå hur regeringen medvetet kan skapa en så dålig relation med Sverige. Det enda Sverige gjort har ju varit att hjälpa oss.

Nära samarbete med CICIG

Under sin tid som riksåklagare samarbetade Thelma Aldana nära chefen för CICIG, colombianen Ivan Velásquez. 2018 mottog de båda Right Livelihood-priset med motiveringen: ”...for their innovative work in exposing abuse of power and prosecuting corruption, thus rebuilding people’s trust in public institutions.”

– Vårt samarbete var extraordinärt. CICIG är den viktigaste mekanism som landet haft för att stärka rättvisan och minska straffriheten. Ingenstans i världen finns det – skulle jag säga – något liknande. Därför var priset väldigt viktigt. Det kom också i en period i mitt liv då jag behövde det som mest, då attackerna mot mig var mycket omfattande.

Ju närmare CICIG:s utredningar kom den sittande presidenten, desto mer gjorde de styrande för att stoppa verksamheten. I september 2018 stoppades Ivan Velásquez från att återvända till Guatemala och i samma veva beslutade regeringen att upphäva CICIGs mandat, ett beslut som dock stoppades av konstitutionsdomstolen i januari 2019.

Så vad kommer att hända nu? Kommer de som vill stoppa Thelma Aldanas kandidatur att lyckas?

– Hoten mot mig är många, Jag ska mördas, det lämnas in stämningar i domstolar och man försöker förstöra mitt rykte. Idag fick jag frågan om min säkerhet och jag svarade att presidenten och de styrande är skyldiga att skydda mig, precis som de ska skydda alla andra i Guatemala.

Thelma Aldana godkänd som presidentkandidat – och hotad av fängelse

Dramatiken tätnar i Guatemala. I nästan samma stund som Thelma Aldana formellt godkänns som presidentkandidat kommer beskedet att en domare på lägre nivå utfärdat en arresteringsorder mot henne.

Att arresteringsordern bara är ytterligare ett försök att stoppa den före detta riksåklagarna från att kunna ställa upp i presidentvalet, där hon just nu är favorit, är bara alltför tydligt. Samtidigt ökar trakasserierna mot den demokratiska oppositionen.

– De korruptas pakt börjar bli rädda nu, konstaterar Thelma Aldana själv i en intervju med CNN.

Det faktum att hon nu godkänts som kandidat till valet som äger rum i juni gör samtidigt att hon fått immunitet. Arresteringsordern – från en domare nära knuten till presidentmakten – kom helt enkelt något försent.

Och det här är bara början på valrörelsen i Guatemala.

David Isaksson

Texten har uppdaterats (20/3)

Mer läsning