Rose Kaggwa har sett på nära håll hur vatten och sanitetsfrågor påverkar kvinnors liv i Uganda.

Rose Kaggwa har sett på nära håll hur vatten och sanitetsfrågor påverkar kvinnors liv i Uganda.

”Många flickor i Uganda ägnar hela dagarna åt att bära vatten”

När doktor Rose Kaggwa växte upp hade hon tillgång till rent vatten. Men det är få förunnat i Uganda. Brist på vatten drabbar flickor och kvinnor allra hårdast. – Det är så sorgligt med flickor som blir utan utbildning på grund av vattenbrist, säger hon.

– Jag har mött så många flickor som fått sluta skolan då de fått sin menstruation. Tillgång till rent vatten och sanitet handlar om värdighet, framför allt för kvinnor och flickor.

Doktor Rose Kaggwa låter mycket upprörd när hon beskriver hur brist på vatten och sanitet sätter käppar i hjulen för unga kvinnor.

Hon själv växte upp i Ugandas huvudstad Kampala. Familjen hade eget rinnande vatten hemma och hon gick i en flickskola där allt var välordnat. Hon anser sig ha haft tur, men har sett på nära håll hur vatten och sanitetsfrågor påverkar kvinnors liv.

Tvingas sluta skolan

Eftersom skolorna saknar toaletter och vatten kan flickorna inte tvätta sig. Många använder sanitetsbindor av tyg som sköljs och återanvänds, det blir ohygieniskt och omöjligt utan vatten. Ofta är det familjerna som anser att flickorna måste sluta efter som det är tabu att inte kunna sköta sin hygien.

– Det är så sorgligt med flickor som blir utan utbildning på grund av vattenbrist, säger hon med en djup suck.

Rose Kaggwa har arbetat med vattenfrågor i tjugofem år och har nu en chefsroll på Ugandas nationella vatten och avloppsbolag. Hon tycker det är tydligt att vatten förändrar kvinnors liv på flera vis.

– När kvinnor får tillgång till rent, rinnande vatten kan de skaffa ett arbete, kanske starta en liten verksamhet och tjäna egna pengar. All den tid de lagt på att hämta vatten kan de lägga på annat. Många flickor i Uganda ägnar hela dagarna åt att bära vatten, ett annat skäl till att de kan bli utan utbildning, säger hon.

"Vatten är en tung kvinnorfråga"

Rose Kaggwa berättar hon att kvinnliga nätverk i Afrika är på frammarsch och att det finns en stor entusiasm kring det, vilket gör henne hoppfull. Själv är hon informell ledare för den relativt nybildade organisationen Women in Water. Gruppen höll sitt andra möte i Malis huvudstad Bamako i februari i år i samband med African Water Associations kongress där. Ämnet som avhandlades var kvinnors roll i kampen mot klimatförändringarna.

– Fler kvinnor behövs i vattensektorn just för att vatten är en tung kvinnofråga, anser Rose Kaggwa. Visst finns det kvinnor redan nu, men de har ofta låga positioner på arbetsplatserna. Vi behöver kvinnor i styrelserummen, de ska vara med och fatta de stora besluten som rör vatten.

Ett konkret steg hon tagit är att bli mentor åt flera unga kvinnor i branschen. I arbetet vill hon speciellt bygga upp deras ledarskapskompetens och ge dem självförtroende nog att söka sig till chefspositioner. Det är viktigt att verka på flera plan, förklarar Rose Kaggwa, och börja från grunden genom att nå flickor innan de gör sina yrkesval.

– Vi är ofta i skolor och föreläser om vattenfrågor och försöker då inspirera flickor att söka sig till oss. Vi vill få dem att tänka bredare, alla behöver ju inte bli ingenjörer för att jobba med vatten, vi behöver andra kompetenser också som revisorer, marknadsförare och jurister, säger hon.

Johanna Henriksson