Fastighetsmiljardären Roger Akelius vill öppna gränserna för världens flyktingar och låta näringslivet ersätta statligt bistånd. 

Fastighetsmiljardären Roger Akelius vill öppna gränserna för världens flyktingar och låta näringslivet ersätta statligt bistånd. 

Miljardären Roger Akelius känner flyktingskam

Få andra svenskar ger lika mycket pengar till biståndsorganisationer som fastighetsmiljardären Roger Akelius, 75 år. Samtidigt är han kritisk till det statliga biståndet och vill lägga ner Sida.

Publicerad:

I flera år i rad har Akelius Foundation matchat svenska biståndsorganisationers julinsamlingar. Senast blev det 300 miljoner kronor till Läkare utan gränser, Sverige för UNHCR, Unicef och SOS Barnbyar.

Varför gör du detta?

– Min dubbling, Akelius-effekten, ökar givarnas vilja med femtio procent och ger mer pengar till de viktiga insatser som organisationerna gör runt om i världen. Jag har varit iflyktingläger och träffat fina människor som lider. Jag har egna barn och barnbarn. Efter varje gåva skäms jag att för att jag inte gör mer för dem som skadas.

Hur har du valt de organisationer som du skänker till?

– Det kan vara svårt, men jag gör en grundlig granskning. Jag är van att analysera bokslut. De organisationer som passerar nålsögat kan jag rekommendera.

Läkare utan gränser ska använda en stor del av pengarna till arbete med flyktingar på grekiska ön Lesbos. Hur ser du på EU:s flyktingpolitik?

– Jag lider av flyktingskam. EU kan, men vill inte. Istället betalar man miljardbelopp till rättsvidriga Turkiet för att fängsla vanliga fina människor.

I Sverige råder i princip politisk konsensus kring att vi inte kan ta emot fler flyktingar. Vad tycker du om det?

– Det är en skrämmande och obildad utveckling som vädjar till folks egoism. Fackföreningarna inbillar och skrämmer sina medlemmar med att flyktingar tar medlemmarnas arbeten. Sanningen är att Sverige inte har någon möjlighet att ge alla pensioner och vård om tio år, om inte ett par miljoner fler personer flyttar hit. Mitt råd är till politikerna är att sänka skatten till tio procent inklusive arbetsgivaravgifter för inkomster på upp till 15 000 kr per månad, ge alla immigranter ett gult kontokort, som inkluderar personnummer och arbetstillstånd, ta bort tiotusen regler bland annat inom byggnadsverksamhet, låt folk bo vid stränder, förutom i Bohuslän där skärgården är unik och begränsad.

Enligt FN lever minst 1,6 miljarder människor i världen utan tak över huvudet eller i kåkstäder. Hur ska man enligt dig ge dem bostäder?

– Forskning visar att fullständig frihandel och fri rörlighet skulle öka hela världens BNP med fyra procentenheter. Sätts fler människor i arbete och fler får utbildning kommer det i längden leda till att fler lämnar fattigdomen och kan hitta bättre bostäder.

År 2010 sa du att man kunde lägga ner Sida, anser du fortfarande det?

– Kostnaden för Sida motsvarar ungefär en skattesänkning på 10 000 kr per år och hushåll. Som företagare ryser jag av myndighetens dåliga effektivitet. Den påminner om Kooperativa Förbundets gamla Domusaffärer där grundtanken var att ta bort profiten. Idag finns ingen av de butikerna kvar, utom Konsum [Coop] på Östermalm som är en utmärkt affär.

Är näringslivet bättre än myndigheter på att fördela medel till utvecklingsprojekt?

– Ja, absolut, se på skräckexemplet Kina som kombinerar bistånd med politik för egen vinning. Sverige är inte mycket bättre.

Finns det inte en risk för att näringslivet vill vinna affärsmässiga fördelar i de länder där de bistår?

– Det kallas chans, inte risk. IKEA och Akelius hjälper betydligt fler människor på ett bättre sätt än via donationer. Företag ger värdighet åt kunder, anställda och leverantörer. Effekten är betydligt större än med kringresande bistånds-teatersällskap.

Hur ser du på att det i Sverige inte är möjligt för företag att göra avdrag på gåvor till ideella organisationer?

– Bra. Det finns redan tio gånger för många skatteregler och byråkrati än vad som behövs.

Men man kan donera ett bolags aktieutdelning. Är det så du finansierar dina bidrag?

– En löjlig regel som kostar pengar. Rensa istället upp bland antalet myndigheter. Politiker ska prioritera och se till så att det till exempel finns snabb akutvård och inte bekosta en myndighet i Göteborg som bedriver socialdemokratisk politik i genusdebatten.

Var kommer dina donerade pengar från?

– Jag har arbetat nittio procent av alla kvällar och helgdagar de senaste femtio åren med att hjälpa mina kunder. Dessutom har jag haft tur att pricka in politiska galenskaper som korttänkta skatteregler, räntesänkning och hyresreglering.

Enligt tidningen Expressen äger du bolag på Cypern med ett sammanlagt eget kapital på drygt 55 miljarder kronor. Stämmer det att bolagen kontrolleras av stiftelser på Bahamas?

– Expressen skrev en missvisande hatartikel om gömda konton på Bahamas. Jag har skapat bolag i åtta länder med ett totalt värde av 80 miljarder och jag har donerat 99 procent av allt jag skapat till olika stiftelser. När kommunisten Olof Palme härjade som värst på 1980-talet med sina konfiskerande löntagarfonder, flyttade jag till Cypern och startade två bolag med vardera trettio anställda. Sverige har en omöjlig jurisdiktion för stiftelser. På Bahamas är det mycket bättre.

Är det pengar som beskattats någonstans?

– Självklart. Du tror väl inte att USA, Tyskland, Frankrike, Kanada och Sverige har dåliga skattelagar för ägare av hyreshus? Jag betalar full skatt överallt.

Bahamas finns med på biståndsorganisationen Oxfams lista över skatteparadis. Cypern pekades förra året ut av EU-parlamentet som ett land med ”inslag av skatteparadis” och som underlättar ”aggressiv skatteplanering”.

Många biståndsorganisationer är kritiska till skatteplanering och skatteflykt, hur ställer du dig till det?

– Självklart ska alla personer få planera. Skatten får inte komma som en överraskning. Det finns inga hemliga avdrag. Att anklaga mig för skatteflykt är som att anklaga författaren Camilla Läckberg för mord. Vi har bägge skrivit böcker i respektive ämne.

Hur bidrar Akelius till att uppfylla de 17 globala målen för hållbar utveckling?

– Akelius har flera etiska riktlinjer, som till exempel avtal för att hindra barnarbete och trakasserier på grund av kön och etnicitet. Den franska ekonomen Thomas Piketty har fel då han förespråkar att klyftor kan utjämnas genom att ta pengar från miljardärer som Kamprad för att överföra till “folket”, det vill säga bilda ineffektiva kommuniststater. Utveckling handlar om att öka välstånd. Du kan inte bli miljardär utan att skapa tusen arbetstillfällen. De personer som skapar miljarder tar inte från fattiga. Tvärtom ger de arbetstillfällen och billigare möbler, eller billig musik via Spotify, billiga samtal med Skype och fina lägenheter som kunderna vill ha via Akelius. Världen behöver betydligt fler miljardärer. De är de som minskar fattigdom.

Roger Akelius har svarat på frågorna per mejl från sin bostad i Cypern där han bor sedan två år.

Mer läsning