Theresa Kachindamoto har gjort sig känd som "The Terminator" av barnäktenskap i Malawi – och världen, och för sitt arbete att utmana kulturella normer.

Theresa Kachindamoto har gjort sig känd som "The Terminator" av barnäktenskap i Malawi – och världen, och för sitt arbete att utmana kulturella normer.

"The terminator"– hövdingen som stoppat över 2000 barnäktenskap

Hon arbetar med "hemliga mammor och pappor", avskedar de som inte gör som hon säger – och kämpar mot "hyena-kulturen". Hövdingen Theresa Kachindamoto i Malawi styr över nära en miljon människor – och vet vad hon vill.

Publicerad:

2549 barnäktenskap.

Så många barnäktenskap har annullerats sedan Theresa Kachindamoto tillträdde som hövding år 2003 i distriktet Dedza i södra Malawi.

Där växte Theresa Kachindamoto upp som yngsta barnet med elva syskon.

– Min pappa sa tidigt att jag måste ha en utbildning, berättar hon på en sprakig telefonlinje från hennes kontor.

Stoppat barnäktenskap sedan 2003

Hon hamnade till slut i universitetsstaden Zomba, fick ett jobb som sekreterare och gifte sig. När hennes bror dog tog distriktets kungliga valberedning ett ganska oväntat beslut – de kallade hem en kvinna för att bli hövding.

– När jag återvände till mina hemtrakter chockade det mig att det fortfarande var så vanligt att barn giftes bort. Jag minns en av mina första dagar som chef där jag såg en tonårstjej sitta med en ledsen bebis. Jag frågade henne varför hon inte tog barnet till sin mamma, hon svarade “det är mitt barn”.

Tjejen var 12 år och hette Cecilia och barnets 13-åriga pappa spelade fotboll en bit bort, berättar Theresa Kachindamoto.

– Det blev det första barnäktenskapet jag annullerade.

Läs mer: Så drabbas flickor runt om i världen

Sedan dess har hennes arbete för att få barn, framförallt flickor, att gå färdigt skolan fortsatt. Men det har inte varit någon dans på rosor. I början var det många byledare i hennes distrikt som inte lyssnade – dem avskedade hon.

– När de sedan bad om förlåtelse och lovade att annullera barnäktenskapen kollade jag med den lokala skolans rektor för att höra så att barnen verkligen var tillbaka i skolan, säger hon och tillägger att det då inte fanns några kvinnor bland de drygt 500 byledarna – idag finns det 55.

Bättre för framtida generationer

Eftersom Malawi är ett av världens fattigaste länder är just fattigdom en anledning till att barnäktenskap är fortsatt vanligt, många ledare och föräldrar tjänar på ett arrangerat äktenskap. Om en flicka gifts bort blir det helt enkelt en mindre mun att mätta.

– Det tar tid att ändra folks vanor och attityd. Men jag försöker på olika sätt visa att utbildning är en bättre väg att gå. Jag gör det jag gör för att framtida generationer ska få det bättre.

Läs mer: Här är länderna där den extrema fattigdomen ökar

Hon tar också hjälp av föräldrargrupper, som hon kallar för “hemliga mammor och pappor” som håller koll på att byledarna gör sitt jobb och som knackar dörr ifall de märker att barn hoppar av skolan.

Förutom barnäktenskapen nämner Theresa Kachindamoto den så kallade “hyena-kulturen” – en slags initiationsrit där män hyrs in för att lära flickor ha sex.

– Det är viktigt att skilja på bra kultur och dålig och att vara medveten om att kultur inte är något statiskt. Min pappa stoppade mig från att gå till den ritualen när jag var liten och jag har gjort allt för att förbjuda den sedan jag blev chef.

Utbildade flickor = utbildade nationer

2015 blev barnäktenskap olagligt i Malawi och 2017 skrevs det in i konstitutionen, något Theresa Kachindamoto kämpat hårt för och som ogiltigförklarades i hennes distrikt redan två år tidigare.

– Det är bra men jag kämpar fortfarande för att det ska bli 21 så att de som vill studera vid universitetet ska kunna göra det utan att hindras av giftermål.

16 år har gått sedan Theresa Kachindamoto blev hövding. I dag har hon blivit ett välkänt namn i kampen för förändring, hon besöker ofta andra områden, byar och länder. Eller så kommer andra ledare på studiebesök.

– Om alla ledare i Afrika enas kring att stoppa barnäktenskap så kommer vi få ett bättre Afrika. Fler utbildade flickor innebär fler utbildade nationer, säger hon.

Förutom att annullera äktenskap arbetar Theresa Kachindamoto mycket med just flickors utbildning. Hon har många idéer och planer och vill bygga studentboende och starka yrkesskolor där flickor kan få praktiska kunskaper och starta företag.

Louise Gårdemyr

Mer läsning