Tundu Lissu, tongivande oppositionspolitiker i Tanzania, överlevde efter att ha blivit skjuten av 16 skott.

Tundu Lissu, tongivande oppositionspolitiker i Tanzania, överlevde efter att ha blivit skjuten av 16 skott.

Tundu Lissu: Tanzania har blivit ett skräckland

Tundu Lissu sköts med 16 skott, men vägrar ge upp kampen för demokrati i Tanzania. I en exklusiv intervju med OmVärlden säger den tongivande oppostionspolitkern att länder måste sätta press på Tanzania. – Jag kommer gärna till Sverige och berättar om vilket skräckland Tanzania blivit, säger han från rehabilteringvård i Belgien.

Det är mitt på dagen en torsdag i september när Tundu Lissu hoppar in i bilen som väntar på honom utanför parlamentet i Dodoma. Han ska bara hem en stund för att äta lunch och därefter återvända till parlamentet där ledamöterna diskuterar ett avtal mellan Tanzania och Malawi. Resan mellan parlamentet och bostaden tar knappt 15 minuter. Under bilfärden märker både Tundu och chauffören att en bil följer efter dem. Det är inget ovanligt. Under en längre tid har han förföljts av vad han antar vara polisen, eller kanske säkerhetstjänsten.

När de kör in genom infarten lägger de märke till att det inte finns några vakter. Det är märkligt eftersom området alltid är bevakat av väpnade vakter. Chauffören parkerar bilen framför Tundus hus. I backspegeln ser Tundu att bilen som följt efter dem försöker parkera invid honom, vid passagerarsidan, men där står redan en annan bil. Han skymtar ett par män stiga ut ur bilen och närma sig honom snett bakifrån.

Sen kommer skotten. 30 skott pepprar passagerarsidans dörr. Och allt blir mörkt.

– Sju dagar senare vaknar jag upp från koman och befinner mig då i ett mycket konstigt rum i Nairobi. Alla typer av rör gick in och ut ur min kropp. Maskiner hummade tyst i bakgrunden. Jag kommer ihåg att jag såg några av mina kollegor, min äldsta bror och hans son och min fru. Jag såg dem som om de befann sig på ett stort avstånd. Allt var suddigt som om vi befann oss i en dimma. Och de viskade till mig.

Tundu Lissu kunde inte röra sig och hade bandage överallt.
– Sen kom den obeskrivliga smärtan, berättar Tundu Lissu.

Tundu Lissu får rehabiliteringsvård i Belgien. 16 månader och 20 operationer efter han blev skjuten kan han gå själv med kryckor.

Sex åtal väntar

Nu är han i Belgien där han genomgår rehabilitering från attentatet där hans kropp slets sönder av 16 kulor. Benen ovanför knäna och hela magpartiet krossades av kraften från kulorna. Att han överlevde beror på att chauffören knuffade ner honom på bilgolvet och tack vare intensivvård i Tanzania och Kenya.

16 månader och 20 operationer senare kan han gå själv med kryckor. Och i höst, på dagen två år efter mordförsöket, planerar han att återvända för att ta upp kampen mot President Magufuli, en man Tundu Lissu ser som en diktator och den person han anser bär det yttersta ansvaret för mordförsöket på honom.

– Två timmar innan jag sköts höll Maguli ett tal, ett tal som sändes på TV, där han sa att de som förråder vårt land, under den ekonomiska krigföringen vi befinner oss i, inte förtjänar att leva. Två timmar senare sköts jag. Jag vet vilka som sköt mig, säger han allvarligt.

– Innan jag sköts hade jag häktats åtta gånger för att jag hade kritiserat Magufulis politik. Och när jag kommer tillbaka väntar sex olika åtal mot mig. Allt för att jag har uttalat mig om saker som presidenten inte gillar.

Utredningen står still

President Magufuli har inte själv har kommenterat mordutredningen eller Tundu Lissus misstankar om vem som ligger bakom attentatet. Samma dag som attentatet kom kallade han attacken ”tragisk och beordrade myndigheter att gripa de ansvariga”.

I en diskussion i parlamentet sa premiärministern att skjutningen av Tundu Lissu inte var det enda attentatet mot politiker, även politiker kopplade till regeringspartiet har attackerats. Han tillade att det förekommer väldigt få attentat i Tanzania och att landet i stort sett är säkert.

Polisen i Tanzania har i en kommentar sagt att de inte har kunnat höra Tundu Lissus chaufför som vittne och att utredningen därför inte kunnat gå vidare. Chauffören har följt med Tundu Lissu och vistas i samma stad i Belgien som oppositionspolitikern.

Men presidenten för väl en viktig kamp mot korruptionen?

– Redan i februari 2016 sa jag att han påminde om två tidigare tanzaniska politiker. Båda dessa hade en sak gemensamt – deras fullständiga förakt för lagen och rättsstatens principer. Och jag sa att denna antikorruptionskampanj bara är en rökridå för hans diktatoriska principer.

– Nu, mer än tre år sen hans kampanj inleddes, har hundratals affärsmän arresterats. Många har fått sina tillgångar konfiskerade utan rättslig prövning. De har sett sina affärsverksamheter nedstängda utan att en enda av dem har dömts för att ha begått en korrupt handling. Inte ett enda rättsfall har gått till avslut under de tre åren. Så jag frågar vad för slags antikorruptionsridddare är han!

Aktiv i politiken sedan studietiden

Så långt han kan minnas har Tundu varit aktiv i oppositionen mot regeringspartiet CCM, som den nuvarande presidenten John Magufuli tillhör, som styrt landet oavbrutet sen självständigheten 1961. När landet tillät flerpartival, 1995, ställde Tundu upp för det största oppositionspartiet Chadema, trots att han inte ens var klar med sina juridikstudier.

Tundu är idag Tanzanias mest tongivande oppositionspolitiker. Han är van att bli arresterad och förföljd av den tanzaniska staten. Julafton 2002 häktades Tundu Lissu för första gången. Han kom hem från en resa till USA där han hade berättat hur fattiga gruvarbetare dödats när de vägrade lämna ett område dåvarande regering upplåtit till ett kanadensiskt gruvbolag. Både den dåvarande regeringen, gruvbolaget och Världsbanken förnekar bestämt alla anklagelser.

Sedan dess har han häktats så många gånger att han har tappat räkningen.

Man skulle kunna tro att han har blivit hård och kall efter allt han fått utstå. Men Tundu Lissu är en varm och glad människa som gärna skrattar. När han hör att jag har svårt att skriva för att jag har brutit handleden visar han stor sympati och säger att han förstår hur det känns att ha brutna ben. Själv har han brutit så många ben i kroppen att jämförelsen med en liten handledsskada känns ovidkommande.

Oppositionspolitikern Tundu Lissu tillsammans med sin fru Alicia på en gata i Beligen, där han är för att få rehabiliteringsvård.

Oppositionen tystnar

Tundu Lissus sargade kropp skulle kunna vara en berättelse över oppositionen i Tanzania – sargad och nästan död. Dagen innan Omvärlden pratar med honom har ordföranden för hans parti Chadema, tillsammans med en annan parlamentskollega, släppts fria efter att ha suttit häktade 106 dagar.

Många oppositionspolitiker, bland dem Edward Lowassa som ställde upp mot Magufuli i valet 2015, har lämnat oppositionen och gått med i regeringspartiet. Andra har försvunnit eller häktats och en del har dödats.

– Nej det ser inte hoppfullt ut för oss i oppositionen. Man skulle kunna tro att vi vore döda och helt borträknade. Men vi är inte borta, döda eller bortglömda. Det tanzaniska folket är väldigt arga på Magufuli och hans parti CCM. Om politiska aktiviteter tillåts igen så kommer vi att komma tillbaka inom en mycket kort tid, säger han.

Det främsta missnöjet hos vanliga människor med Magufulis politik är den ekonomiska politiken. En politik som Tundu Lissu beskriver som en kommandoekonomi (ekonomi som dikteras av staten) och som påminner om den ekonomiska politik som Tanzania förde på 1980-talet. Då genomgick Tanzania en lång ekonomisk kris som påverkade alla i landet.

Hur ska oppositionen nå fram till människor, när ni inte får ha möten med varandra?

– Vi måste göra motstånd fullt medvetna om konsekvenserna. Om det innebär att vi alla fängslas så får det vara så. Det finns ingen annan väg. Vi kommer inte att få våra rättigheter genom att bara be om dem. Vi kommer inte heller att få dem genom våra domstolar. Vi måste helt enkelt gå ut på gatorna och mobilisera folket, berättar han.

Han säger också att de ledande oppositionspartierna kommer att bilda en koalition till presidentvalet 2020. Ett val där han själv tänkt ställa upp som presidentkandidat.

– Vår vision är väldigt enkel. Återvänd till lagen. Återvänd till demokrati. Återvänd till rättsstaten och respekten för mänskliga rättigheter. Och återvänd till en ekonomisk politik som fungerar, och inte ha en som är dikterad och kontrollerad av statens nycker. Tanzania är fortfarande dominerad av en landsbygdsekonomi, förklarar Tundu Lissu.

Menar du att folk ska vara beredda att riskera fängelse – kanske sina liv?

– Varje gång vi kallar offentliga möten är vi smärtsamt medvetna om att vi kan bli attackerade och att människor kan bli dödade. Vi är ett ansvarsfullt politiskt parti som värdesätter människoliv. Vi vill inte att någon ska förlora sitt liv.

– Därför, för att undvika den oundvikliga konfrontationen, ber vi våra internationella vänner att ingripa och stödja demokratin, de mänskliga rättigheterna och rättsstatens principer. Använd er av ekonomiska, politiska och diplomatiska påtryckningsmetoder för att påverka Tanzanias regering. Tala om för regimen att fortsatt förtryck av den politiska oppositionen och det civila samhället kommer att bli dyrt, säger Tundu Lissu.

Behöver hjälp från omvärlden

Om presidenten och det styrande partiet CCM trots detta inte återinför demokratiska rättigheter vill de att givarna drar in biståndet och hotar med sanktioner.

– Det svenska folket förtjänar inte att stödja den regering vi har i Tanzania. Ni har lagt en stor del av era resurser på att stödja Tanzania. Ni förtjänar inte det här. Så jag skulle gärna komma till Sverige för att prata med svenska folket och svenska parlamentariker och svensk regeringen om den skräck, och det skräckland Tanzania har blivit.

Lyssnar president Magufuli på givarna?

– Det är inte alls svårt att få honom att lyssna. Han är beroende av era pengar, säger han och skrattar.

– Magufuli saknar nämligen pengar samtidigt som han slösar resurser på sina idiotiska projekt. Det enda sättet för att få honom att lyssna är att givarna talar med ett språk. ”Herr President återinför demokratin eller så får ni inga pengar!”

USA drog in stöd våren 2016, värt hundratals miljoner dollar, efter det att President Magufuli tvingat fram ett omval på Zanzibar, en ögrupp som är en del av Tanzania.

Läs mer om valet i Zanzibar

Danmarks biståndsminister sa att de skulle minska biståndet hösten 2018. Samtidigt meddelade EU att de ska se över relationen med Tanzania. Samtliga EU-länder och Norge ställde sig bakom uttalandet och kallade upp Tanzanias ambassadörer för att markera sitt ogillande över den negativa utvecklingen i landet.

– Varje krona som går till skola, sjukvård, elsektorn eller annat gör att regeringen kan använda sina medel för att köpa vapen för att beväpna och betala en säkerhetsapparat som används för att förtrycka vårt folk.

Kinas insteg i Tanzania är en aspekt som är av stor betydelse för Tanzania och deras växande inflytande är något som länder i Europa och Nordamerika ser som ett hinder för att vara mer raka i dialogen med regeringsföreträdare i Tanzania.

Men Tundu Lissu menar att Kina inte kommer att ge några pengar till Tanzania. De kommer inte stödja utbildning, hälsa, vattenprojekt, elektrifiering eller betala för socialbidrag. Något som européer och nordamerikaner gör. Allt som Tanzania får av Kina kommer att kosta Tanzania dyrt.

– Beijing ger inga gratisluncher. Nej, de vill ha ett skålpund av ditt eget kött för allt de bidrar med.

Vad vill du att Sverige ska göra?

– Stöd det tanzaniska folket som ni gjorde under apartheidregimen i Sydafrika. Då menar jag inte att ni ska stödja ett politiskt parti. Men ni ska inte låta Tanzanias regering förstöra demokratin som vi har kämpat för.

Petter Bolme