"Västvärlden bör sluta stödja Tanzanias regering", säger advokaten Fatma Karume som är en av få som öppet vågar kritisera regimen i Tanzania.

"Västvärlden bör sluta stödja Tanzanias regering", säger advokaten Fatma Karume som är en av få som öppet vågar kritisera regimen i Tanzania.

”Västvärlden bör sluta stödja Tanzanias regering”

Homosexuella i Tanzania jagas, oppositionspolitiker skjuts, kidnappas och häktas. Journalister försvinner och media tystas. OmVärlden mötte advokaten Fatma Karume som är en av de få som öppet vågar kritisera Magufuli-regimen.

Publicerad:

Sedan President John Magufuli tog över presidentämbetet för tre år sedan har det skett en allvarlig försämring i respekten för mänskliga rättigheter och demokratin i Tanzania.

– Västvärlden bör sluta ge bistånd till Tanzanias regering. Givarna bör istället sätta sig ner och se det här tåget krascha. För det kommer det att göra. Den politik som vår nuvarande president driver är inte hållbar, inleder Fatma Karume intervjun med OmVärlden.

Fatma Karuma är sedan i våras ordförande för Tanzanias advokatsamfund och en av få som öppet vågar kritisera regimens agerande.

Hon har precis kommit hem från en resa till Europa och har med sig flera väskor med presenter till medarbetare. Hon är mjuk och vänlig, det skrattas och stämningen känns väldigt god trots att det gått knappt ett år sedan advokatbyråns kontor utsattes för ett bombattentat.

Under tiden som kontoret renoveras arbetar advokatbyrån högt upp i en spektakulär skyskrapa med en fantastisk utsikt över Dar es Salaam. Öster ut glimrar Indiska Oceanen blått.

Hon pekar ut olika områden nedanför skyskrapan för att illustrera de orättvisor Tanzania brottas med. På ena sidan ligger ett kluster av hundratals skjul med plåttak. Mellan husen går smala lervägar som svämmar över år efter år. Där bor de fattiga. Ett stenkast bort ligger ett medelklassområde med tvåplanshus omringade av murar. Och ännu ett par stenkast bort bor de rika i palatsliknande bostäder med gröna gräsmattor och simbassänger bakom ännu högre murar och beväpnade vakter.

Tanzania är Sveriges största biståndsland

Med 1,1 miljard kronor i bilateralt stöd är Tanzania det land som Sverige gav mest bistånd förra året. Sverige stödjer bland annat tanzaniska myndigheter för utbildningsinsatser, kontantstöd till de allra fattigaste, och till energimyndigheten för att förse el till landsbygden och områden som annars inte skulle kunna nås av elektrifieringen.

– Vi är mycket oroade över den negativa utvecklingen i Tanzania, kommenterar biståndsminister Isabella Lövin, händelseutvecklingen i ett mejl till OmVärlden. Att också de civila och politiska rättigheterna såsom yttrandefrihet, mötes- och föreningsfrihet är under press är en mycket allvarlig situation, fortsätter hon.

Förutom det bilaterala stödet hamnar svenska biståndspengar hos Tanzanias regering via olika program som Världsbanken, EU och FN driver. Även om Tanzanias biståndsberoende kraftigt minskat så bidrar givarsamfundet fortfarande med en betydande del av statens resurser.

Tanzania har till skillnad från i stort sett alla grannländerna (utom Zambia) inte upplevt allvarliga etniska konflikter. En del hävdar att Tanzania är ett exempel på ett fredligt land och att stabiliteten är ett resultat av regeringspartiets politik. Att det är mycket bättre i Tanzania än många grannländer hörs ibland som argument till försvar för biståndet eller för att mildra eventuell kritik mot regeringen.

Men Fatma Karume håller inte med om argumenten:

– Regeringspartiet har sålt en berättelse om att Tanzania är ett fredligt land. Det är en bra berättelse. En som givarna har köpt eftersom de behövde en framgångssaga i Afrika där så många människor förtryckts och dödats av förtryckarregimer.

Kejserligt presidentskap

Hon hävdar att Tanzania alltid har varit en repressiv stat. En stat som styrs av regeringspartiet CCM som i sin tur styrs av den sittande presidenten. En stat där institutioner är sköra och svaga.

Regeringspartiet CCM, som bytte namn från TANU 1977, har styrt Tanzania sen självständigheten. Fem män har avlöst varandra som president; Julius Nyerere (1962-1985), Ali Hassan Mwinyi (1985-1995), Benjamin Mkapa (1995-2005), Jakaya Kikwete (2005-2015) och, sedan 2015, John Magufuli.

– Vi har ett kejserlig presidentskap. Och det är vår konstitution som gör detta möjligt. Julius Nyerere sa, efter att han lämnat presidentämbetet, att om Tanzania någonsin får en diktator till president kommer vår konstitution att hjälpa honom att styra landet som han vill.

Fatma Karume sitter i tillfälliga lokaler högt upp i en skyskrapa eftersom advokatbyråns kontor utsattes för ett bombattentat för ett drygt år sen.

När president John Magufuli tog över makten för tre år sedan hyllades han inledningsvis för sin kamp mot korruption och för att vara en ”doer” – han fick saker gjorda.

Men när grundläggande rättigheter urholkades och oppositionella förföljdes växte kritiken både i och utanför landet.

Våld mot politiker, journalister och homosexuella

Oppositionspolitiker har dödats, skjutits, häktats och kidnappats. Oberoende media, som växte sig stark under de tre föregående presidenterna, har mötts av hårdare restriktioner och infört en självcensur som har gått så långt att journalister ifrågasätter värdet med att fortsätta ge ut tidningar. Journalisten Azory Gwanda, som bevakade polisen och militärens av civila i Kibiti, har varit försvunnen i snart ett år.

Homosexuella förföljs och hotas. Nyligen förklarade Dar es Salaam att det skulle skapas ett poliskommando för att jaga homosexuella och allmänheten uppmanades att anmäla alla som skulle kunna misstänkas vara homosexuella. Efter en social mediastorm och hot mot den viktiga turistindustrin gick Tanzanias utrikesministerium ut och förklarade att det inte var regeringens politik.

Förra året beslöt Magufuli att unga flickor som blir gravida ska tvingas avsluta skolgången.

Inte ens utländska diplomater går fria. Ett flertal har utvisats och EU kallade nyligen hem ambassadören för konsultationer. Eller så utvisades han? Uppgifterna går isär.

Dessutom klagar företagare över att de jagas av myndigheter som kräver att de ska betala enorma skattepålagor eller skadestånd. Utländska bolag har sett sin verksamhet lamslagen på grund av hårda restriktioner och nyckfulla krav.

– Presidenten kanske är bra på att bygga vägar, men det spelar ingen roll om vi har perfekta vägar om alla varor som transporteras på de här vägarna stoppas av poliser och kontrollanter hela tiden. Det kejserliga presidentskapet minskar utrymmet för varor och människor, vilket i sin tur hindrar vår tillväxt. Presidenten bör istället bygga starka institutioner och minska sin egen makt.

"Du får inte göra mig till någon slags hjälte"

Fatma Karume är född och uppväxt i regeringspartiets maktsfär. Hon är dotter till den förre presidenten av Zanzibar Amani Karume, och barnbarn till Abeid Karume som ledde Zanzibar in i unionen Tanzania år 1964. När hon var åtta år gav hennes farfar henne ett medlemskort i CCM.

I dag är hon rädd för vad de styrande kan göra. Inte för sin egen del utan för sina barn.

– Du får lova att inte göra mig till någon slags hjälte, för det är jag inte, säger Fatma Karume om och om igen under intervjun som görs på hennes tillfälliga kontor i Dar es Salaam. Tillfälligt, eftersom advokatbyråns kontor utsattes för ett bombattentat för ett drygt år sen.

Den som är en hjälte i Tanzania, enligt Fatma Karume, är oppositionspolitikern Tundu Lissu. Tundu återhämtar sig ett drygt år efter det att han utsattes för ett attentat inne i parlamentsledamöternas bostadsområde.

Okända män öppnade eld med automatvapen mot passagerarsidan där Tundu Lissu satt. 17 av de 38 skott som avlossades träffade Tundu. Ingen har häktats för dådet.

"En makalös människa"

Fatma besökte Tundu Lissu första gången efter attentatet på ett sjukhus i Nairobi. Han led då av smärta. Hans njurar fungerade inte och få trodde att han skulle kunna återhämta sig. För ett par dagar sen publicerades bilder på en leende Tundu Lissu utan kryckor.

Oppositionspolitikern Tindu Lissu utan kryckor på sjukhuset i Belgien.

– Det värsta med alla dessa hemska händelser vi har sett i Tanzania är att vi upptäcker att det finns människor i Tanzania som är så onda ända in i märgen att de kan planera och genomföra så fruktansvärda attentat.

När Tundu Lissu sköts var han ordförande för advokatsamfundet (Tanzania Law Society) och i april valdes Fatma Karume för att ta över ordförandeskapet.

– Tundu är en makalös människa. Han är full av hopp om framtiden trots det de gjorde mot honom. Han ser sig själv som en kämpe för demokrati i Tanzania, säger Fatma och visar en film hon tagit när hon nyligen besökte honom på ett sjukhus i Belgien.

Hon ser en koppling mellan attentatet mot Tundu Lissu och bombningen av hennes kontor som skedde inom loppet av elva dagar. Fatma var advokat för det bolag som stämt Tanzania för kontraktsbrott. När bolaget vann i skiljedomstolen men Tanzania ändå inte betalade, begärde företaget att Kanada skulle stoppa leveransen av ett passagerarflygplan som Tanzanias beställt för det statliga flygbolaget – ett av Magufuli länge emotsett prestigeprojekt. Fatma representerade sen Tundu Lissu när han häktats.

"Utbildning är viktigt att fortsätta stödja"

Vi återkommer till biståndet till Tanzania och frågan om det inte blir värre för de fattigaste i Tanzania om biståndet dras bort.

– Utbildning är jätteviktigt och det bör givarna fortsätta stödja. Det kan jag själv se för det enda som skiljer mig från de flesta andra i Tanzania är att jag har fått en väldigt bra utbildning.

Men med kontantstöd är hon mer tveksam till fortsatt stöd.

– Bara om människor svälter bör givare agera, säger hon.

Till OmVärlden säger Isabella Lövin ”att biståndet anpassas kontinuerligt utifrån utvecklingen i landet och är inte villkorslöst”.

Men det har inte skett någon förändring av utbetalningarna till Tanzania på grund av den försämrade demokratiska situationen i landet eller på grund av bristen på respekt för mänskliga rättigheter.

Petter Bolme

Mer läsning