Go to main navigation

Kultur 2009-2014

 • den 14 oktober 2014
  Dokumentären "Jas och de hemliga affärerna" avslöjar hur det gick med de motköp som Saab lovade Sydafrika vid Jas-affären 1999. Många av de investeringar, som skulle skapa arbetstillfällen och välfärd, blev aldrig av. Av de motköp som faktiskt har genomförts var vissa direkt skadliga för landet.
 • den 30 september 2014
  Dokumentären The Green Prince handlar om hur sonen till en av Hamas grundare beslutar sig för att bli spion för Israel. Mosab Hassan Yousef arbetade under tio år i hemlighet för Israels säkerhetstjänst under kodnamnet "The green prince".
 • den 20 maj 2014
  De stora fyndigheter av oljesand, som finns i den kanadensiska provinsen Alberta, bedömdes för bara några årtionden sedan inte vara värda att exploatera. Men med dagens höga oljepriser strömmar oljebolagen till Kanada. Ett av dem är Norska Statoil som också granskas i filmen ”Den goda grannen”.
 • den 11 mars 2014
  I veckan mottog Lupita Nyong’o en Oscar för bästa kvinnliga biroll i den hyllade filmen "12 years a slave". I hennes hemland Kenya hoppas nu landets film- och nöjesindustri att framgången ska ge ringar på vattnet.
 • den 7 mars 2014
  Stort grattis till fotografen Sanna Sjöswärd som vann Årets bild! Priset gäller hennes bildreportage "Iran bakom slöjan" som publicerades i OmVärlden nummer 1 2014. Priset delades ut på Årets bild-evenemanget i Sundsvall. Totalt tävlade 30 fotografer om utmärkelsen.
 • den 25 februari 2014
  Den 4-9 mars är det dags för Tempo dokumentärfilmfestival. Tempo firar sitt 15-årsjubileum genom att hylla dokumentären i alla dess former. Temat för årets festival är Utopia. Var finns dagens visioner, drömmar och utopier? På vilket sätt är de väsentliga för att utveckla ett samhälle? Massor av film, radio, musik, utställningar, seminarier, samtal och...
 • den 18 december 2013
  Även den stora deckarvågen håller på att bli global. De gör det möjligt att få en initierad inblick i politik, villkor och vardagsliv i en rad länder. I OmVärlden nr. 4:2013 sommartipsade vi om deckare skrivna av utomeuropeiska författare. Inför julen förmedlar vi ytterligare tips, den här gången från våra läsare.
 • den 6 december 2013
  Nelson Mandela är död. Son till en ”hövding”, en av Sydafrikas första svarta advokater, grundare av ANC:s väpnade gren, världens mest berömda politiske fånge och sedermera president.
 • den 6 december 2013
  Genom åren har det givits ut en hel rad böcker av och om Nelson Mandela. Hans egna memoarer, biografier, reportageböcker och akademiska titlar. Läs någon eller några av dem. Lär dig mer om en av 1900-talets mest hyllade politiska ledare. Läs om resan från Robben Island till presidentposten.
 • den 21 augusti 2013
  Under Afrikas avkolonisering var den panafrikanska idén ett ständigt återkommande tema. Men när yran efter befrielsen lade sig tappade den mark. Nu har en ny generation tagit upp idén, bland dem Neo Muyanga, en ung intellektuell musiker från Sydafrika.
 • den 5 augusti 2013
  Att se en underdog ta hem spelet är en av de skönaste filmkickarna – när den svagaste, fattigaste, mest mobbade och förfördelade vinner. Denna dramaturgi lånar sig speciellt bra till sportfilmer. Det var alltså en lätt match för OmVärlden att plocka ihop en lista med underbara sportfilmer från hela världen.
 • den 26 juni 2013
  Erika Wasserman är filmproducent och ligger bland annat bakom Guldbaggebelönade filmen Avalon som också vann kritikerpriset i Toronto, och Man tänker sitt som hade premiär i Berlin.
 • den 11 juni 2013
  Även den stora deckarvågen håller på att bli global. Nu kan du hitta deckare skrivna av inhemska författare från nästan vilket land som helst du är intresserad av – en del på svenska, mycket mer på engelska. Genom deckarboomen är det möjligt att få en initierad inblick i politiken, villkoren och vardagslivet i en rad länder. OmVärlden ger lästips inför...
 • den 24 april 2013
  Dokumentärfilmen Frihet bakom galler utspelar sig i ett fängelse i Afghanistan. I fängelset sitter 40 kvinnor, och ungefär lika många barn, inlåsta. På premiären på biografen Zita i Stockholm deltog inte bara regissörerna Nima Sarvestani och Maryam Ebrahimi – ytterligare en persons närvaro kom som en överraskning för publiken.
 • den 13 mars 2013
  De fick utstå tortyr, misshandel och våldtäkt. I dokumentärfilmen My Stolen Revolution skildrar regissören Nahid Persson Sarvestani iranska kvinnors liv i fängelset efter revolutionen 1979.
 • den 5 februari 2013
  Årets inställda Ökenfestival i Mali skulle under februari ersättas av en fredskaravan som skulle gå från södra Mali, vidare till grannländerna och avslutas i Burkina Faso. Även karavanen har nu ställts in, av säkerhetsskäl. Men arrangörerna hoppas att ”Ökenfestivalen i exil” ska kunna hållas på andra ställen i världen under 2013 - bland annat i Skandinavien.
 • den 5 mars 2012
  Hiplife är en hybrid mellan den traditionella musikstilen highlife och nya elektroniska beats. Nu tar den Ghanas musik till lyssnare långt utanför landets gränser. OmVärlden har träffat Efya, en av Ghanas största popstjärnor.
 • den 1 maj 2010
  I flera länder i Mellanöstern är hårdrocken bannlyst och moralpolis jagar unga fans. Men repressionen hindrar inte musiken från att frodas under jord.
 • den 12 oktober 2009
  Big Brother Revolution är här. Årets hetaste dokusåpa sägs vara större och mer afrikansk än någonsin. Moraldebatten kan börja.
 • den 12 oktober 2009
  Med videokassetter och rasande produktionstempo har ­Nollywood i Nigeria gått om Hollywood i antal producerade filmer. Nu satsar regissörerna från Lagos på att erövra världen. Samtidigt hotas branschen av pirater.
 • den 12 oktober 2009
  Sedan 2007 har piratkopiering satt kuggar i hjulen för Nolly-woods febrila filmproduktion. I samband med dvd-skivans entré för ett par år sedan har den utvecklats till något som vissa fruktar kan ta död på hela Nollywood.
 • den 12 oktober 2009
  Med sina 151 miljoner invånare är Nigeria det folkrikaste landet i Afrika. Nigeria har stora oljetillgångar och var en gång ett av Afrikas rikaste länder, mätt i bruttonationalprodukt (BNP) per invånare.
 • den 12 oktober 2009
  Living in Bondage. Filmen som blev själva starten av Nollywood, då den som första nigerianska film släpptes direkt på vhs. Issakaba. Många Nollywoodfilmer delas upp i flera vcd:er för att ge större försäljning. Isakaba är den enda som delats upp i så många som fyra delar. Det är däremot inte det, utan Isakabas ovanliga berättelse som har gjort filmen känd....