Go to main navigation
big-brother-4134505_1920.jpg

Förhandsdebatten har som vanligt handlat om sex och moral.

Foto: Pixabay

Tv

Storebror ser Afrika

Big Brother Revolution är här. Årets hetaste dokusåpa sägs vara större och mer afrikansk än någonsin. Moraldebatten kan börja.

Reklamrösten mullrar från tv-apparater över hela kontinenten: "Är du redo för revolutionen? Den största underhållningsshowen i Afrika kommer att vara larger than life." Årets omgång av Big Brother Africa har just börjat – och den här gången är spektaklet verkligen större än någonsin, med en prissumma som dubblats till 200 000 dollar.

I Europa tycks tittarna ha tröttnat på guppande täcken filmade med övervakningskameror, men söder om Medelhavet är det globala mediekonceptet – som hittills plockats upp av 70 länder – fortfarande hett. Trettio miljoner tittare följde dokusåpan i fjol.

Deltagare från 14 länder
Den fjärde säsongen sänds via satellit, men också av många nationella kanaler, och intrigerna går att följa via Facebook, Twitter och mobilen. Unga män och kvinnor från 14 länder har stängts in i ett toppdesignat hus i Johannesburg för att övervakas av 40 kameror. Nya deltagar-nationer för i år är Etiopien och Moçambique.

Förhandsdebatten handlar som vanligt om sex och moral. År 2003 förbjöds programmet i Malawi, och religiösa grupper i Zambia lyckades åtminstone under en period få bort omoralen från tv-nätet. Efter protester från fans upphävde dock en domstol sändningsförbudet.

"Shower hour" ersätts av gemensamt sovrum
Produktionsbolaget har meddelat att man tagit bort det populära nakna inslaget "shower hour", för att göra showen "mer afrikansk". Frågan är hur moralens väktare kommer att uppskatta en annan av årets nyheter: ett gemensamt sovrum för manliga och kvinnliga deltagare. Final den 6 december.

Rasmus Malm