Go to main navigation
Frihet bakom galler

Foto: Frihet bakom galler

Kultur

Film: Frihet bakom galler

Dokumentärfilmen Frihet bakom galler utspelar sig i ett fängelse i Afghanistan. I fängelset sitter 40 kvinnor, och ungefär lika många barn, inlåsta. På premiären på biografen Zita i Stockholm deltog inte bara regissörerna Nima Sarvestani och Maryam Ebrahimi – ytterligare en persons närvaro kom som en överraskning för publiken.

Frihet bakom galler handlar bland andra om Sara, som flyr med Javid, mannen hon älskar och vill gifta sig med. Men de avslöjas och hon blir inlåst på kvinnornas sida av fängelset och han på männens. De håller kontakten genom att skicka brev med barnen i fängelset, eftersom de kan springa mellan de två avdelningarna.

När Sara får reda på att de ska bli frigivna, skickar hon ett brev där hon frågar om Javid vill gifta sig med henne. Hon får aldrig något svar. När de möts utanför fängelset hoppar han snabbt in i en bil och lämnar henne ensam kvar. Där slutar deras historia.

Hur gick det sedan för Sara?, frågar någon i publiken.

– Javids familj ville inte att han skulle gifta sig med en kvinna som suttit i fängelse, och därför lämnade han henne. Hon fördes till en kvinnojour, där de ville att hon skulle gifta sig med en annan man, för att hon skulle få bästa möjliga skydd, berättar Nima Sarvestani.

Men Sara ville inte gifta sig med någon hon inte älskar. Senare hamnade hon hos sin farbror, som hotade henne till livet och misshandlade henne. Hon lyckades ta kontakt med fängelset och fick till slut hjälp genom en annan kvinnojour. Senare träffade hon en man som hon förälskade sig i, och de gifte sig. Men hoten mot Sara fortsatte, och rädslan att hennes mans familj skulle få reda på att hon har suttit i fängelse fanns alltid där – och risken att bli mördade.

– Men i dag är Sara med oss här i publiken, säger Nima Sarvestani utan förvarning.

Publiken applåderar högt och länge medan Sara går upp på scenen. Hon tackar blygt för att så många kommit för att se filmen. Sara och hennes nya man söker nu asyl i Sverige, och hoppas på att få stanna för att kunna leva ett liv utan ständig rädsla att bli avslöjade.

Frihet bakom galler utspelar sig bland 40 kvinnor i ett fängelse i Afghanistan. Vägg i vägg ligger ett fängelse med 500 manliga fångar. Kvinnorna har begått ”moraliska brott” och en del avtjänar långa fängelsestraff på över 15 år. De har flytt misshandlande män, påtvingade äktenskap och förtryck.

En del har inga anhöriga kvar och lever mycket fattigt. Tidvis är stämningen i fängelset lättsam och glad. Kvinnorna skrattar tillsammans och deras barn leker med varandra. Fängelsevakterna och fängelsechefen respekterar kvinnorna, och uppmanar kvinnornas män som kommer på besök att behandla dem med respekt under besökstiden – även om det inte alltid gör något större intryck på männen.

När en kvinna får besök ropar fängelsevakterna: ”Sätt på dig din burka, din man är här”. De sätter på sig sin burka och går ut till besöksplatsen.

Ofta kommer mannen på besök för att hota och misshandla sin fru. Fängelset skyddar kvinnorna från den misshandeln och de hot som utanför murarna är vardag för kvinnorna. Utanför den låsta porten väntar förtrycket, och många av kvinnorna fruktar dagen då de ska bli frisläppta.

Camilla Göth