Go to main navigation
Persiska dödsmetallbandet Knight of Fire, flydde från Iran till Sverige 2002.

Persiska dödsmetallbandet Knight of Fire flydde från Iran till Sverige 2002.

Foto: Pieter ten Hoopen

hård Rock

Hård censur för muslimsk metal

I flera länder i Mellanöstern är hårdrocken bannlyst och moralpolis jagar unga fans. Men repressionen hindrar inte musiken från att frodas under jord.

I flera muslimska länder attraherar hårdrocken alternativa medelklassungdomar. Musiken censureras av regimer, tonåringar trakasseras av polis och fans anklagas för att sprida satanism, offra djur, bränna Koranen och underminera islam. En egyptisk tidning spred nyligen en fantasifull rapport om "tatuerade djävulsdyrkande ungdomar som anordnar orgier, flår katter och skriver sina namn med råttblod på väggarna".

En ny rapport från Freemuse, en Köpenhamnsbaserad organisation som verkar för musikalisk yttrandefrihet, beskriver hur genren vuxit sig stark i Mellanöstern under 2000-talet. I Marocko var scenen som mest vital i början av decenniet.

År 2003 arresterades och dömdes 14 musiker och fans för att de betraktades som "satanister som rekryterade andra ungdomar till en internationell djävulsdyrkarsekt" och för att "rubba islams grundvalar".

Repressionen kunde inte hindra musiken från att växa i popularitet och nå en masspublik.

I rapporten "Headbanging against repressive regimes" presenteras fall från sex länder som i olika grad censurerar "den långhåriga musiken". I Iran, Malaysia och Egypten är regimens grepp fortfarande hårt, medan det lättat något i Kina, Marocko och Indonesien. Subkulturen beskrivs som en tillflyktsort för unga som vänder sig bort från ett förstelnat politiskt system. Reda Zine, en av förgrundsgestalterna på den marockanska scenen, förklarar:

– Vi spelar hårdrock, eftersom våra liv är hårda.

 

Rasmus Malm