Go to main navigation
Erika Wasserman

Foto: Johannes Helje

Kulturtips från Erika Wasserman

Erika Wasserman är filmproducent och ligger bland annat bakom Guldbaggebelönade filmen Avalon som också vann kritikerpriset i Toronto, och Man tänker sitt som hade premiär i Berlin.

Edson Chagas

På årets konstbiennal i Venedig gick Guldlejonet för bästa nationella paviljong till Angola. Fotografen Edson Chagas och kuratorerna fick priset för Encyclopedic City. En reflektion av ”platsers komplexitet och oförsonlighet”, enligt juryn. Fokus var huvudstaden Luanda, “den sortens stad som präglas av avsaknaden av grundläggande infrastruktur och hög befolkningstäthet”.

beyondentropy.com 

Bombino

Förra årets konsert med Bombino på Södra teatern var fantastisk så jag tror hans spelning på Stockholms Kulturfestival kan bli rolig. Han och hans band är från Niger och nya albumet har producerats av Dan Auerbach från The Black Keys. Stockholm Kulturfestival 14–18 augusti 2013. Bombino spelar på GAT-scenen den 13 augusti.

www.griot.de/bombino.html

Angolas 60-tal

På senaste tiden har jag har lyssnat mycket på afrikanskt 60- och 70-tal, bland annat från Angola – the Greatest Songs of the 60’s and 70’s och Super Mama Jombo. En låt jag gillar mycket är Santocas – Minha Sobrinha.

Incendies

Kanadensiska Incendies, eller Nawals hemlighet, är en Oscarsnominerad film från 2010. Den gjorde ett väldigt starkt intryck på mig när jag såg den – så den tipsar jag om. Det är ett drama som rör en kvinna som är flykting från ett oidentifierat land i Mellanöstern, vars barn försöker ta reda på hennes historia.

www.incendies-thefilm.com

The Act of Killing

En annan film jag vill tipsa om är The Act of Killing, en dansk dokumentär om de indonesiska dödsskvadronledarna, som i filmen gör egna reenactments i valfria filmiska genrer, av mord de begått. En bisarr och oerhört besvärande påminnelse om sår som finns kvar att läka i landet.

theactofkilling.com

Gloria

Också Gloria från Chile är en fantastisk film som hade premiär i Berlin nu i år. Filmen handlar om femtioåriga Gloria som har börjat dejta. Filmen visas på bio senare i år i Sverige.

Stocktown

Vill också tipsa om organisationen och hemsidan Stocktown, som är ”A curated magasine for culture in motion”. Alltid intressanta kulturfenomen och videor.

www.stocktown.com