Go to main navigation
Deckare

Foto: Johan Resele

Listan

Missa inte världens deckare

Även den stora deckarvågen håller på att bli global. Nu kan du hitta deckare skrivna av inhemska författare från nästan vilket land som helst du är intresserad av – en del på svenska, mycket mer på engelska. Genom deckarboomen är det möjligt att få en initierad inblick i politiken, villkoren och vardagslivet i en rad länder. OmVärlden ger lästips inför sommaren.

Kina

Qiu Xiaolongs serie om kriminalkommissarie Chen Cao har gjort segertåg över världen. Hans kriminalromaner utspelar sig i dagens Kina och beskriver bland annat korruptionen i det styrande kommunistpartiet. Mest känd är En röd hjältinnas död.

Blandningen av kommunism, kapitalism och korruption beskrivs också i Diane Wei Liangs serie om Mei Wang, som driver en detektivbyrå i Beijing. Wei Liang själv föddes i ett arbetsläger.

Lisa See, kinesamerikan, ger en djupt gripande och upprörande bild av livet på den fattiga kinesiska landsbygden i The Interior.

 Södra Afrika

Mma Ramotswe behöver ingen närmare presentation. Alexander McCall Smith har via Damernas detektivbyrå presenterat vardagslivet i Botswana för hela världen. Men det finns mycket mer att hämta i Södra Afrika.

Unity Dow, även hon från Botswana, ger i sina böcker, till exempel The Screaming of the innocent, en annan bild av landet än Damernas detektivbyrå. Dow är Botswanas första kvinnliga domare i Högsta domstolen. Innan dess var hon advokat och aktivist och mycket engagerad i kvinnors rättigheter.

Deon Meyer från Sydafrika slog igenom med sina böcker om ex-polisen Zatopek van Heerden. Han beskriver ett Sydafrika märkt av sin historia av våld och apartheid.

Spännande och hårdkokt är också Malla Nunns A Beautiful Place to Die som utspelar sig i 50-talets Sydafrika.

I Mia Coutos böcker från Moçambique är kolonialismen och befrielsekrigets skuggor roten till brotten. Hans böcker har kallats afro-deckare och en stark dos magi gör läsningen förunderlig. I Under frangipaniträdet till exempel bär poliskommissarien en död snickares ande inom sig.

 Mexiko

Boken Osaliga döda är skriven av Paco Ignacio Taibo II tillsammans med – helt osannolikt – Zapatistledaren subcomandante Marcos. Osannolikt tyckte troligen Tiabo att det var när han fick ett brev från Marcos där han föreslog att de skulle skriva en deckare tillsammans. Författarna har skrivit vartannat kapitel av boken, som utspelar sig dels i Chiapas djungler, dels i Mexico City.

 Indien

Vikram Chandras 900 sidor långa Sacred Games gjorde en enorm succé både i Indien och internationellt 2008. Sedan dess har ett antal nya deckarförfattare dykt upp – många av dem sägs vara inspirerade av Indienbaserade engelsmannen Tarquin Halls Vish Puri-serie. Några spännande titlar är Mumbai Noir (en uppföljare till Delhi Noir) där femton Mumbaiförfattare i varsin novell beskriver olika kriminella aspekter av sin hemstad. Pusseldeckaren Murder in Amaravati av Sharath Komarraju utspelar sig på landsbygden i Telangana och The Man Who Tried to Remember av Makarand Sathe äger rum i tre små grannbyar i Maharashtra, som märkligt nog heter Sverige, Norge och Danmark.

 Ryssland

Flera av den ryske författaren B. Akunins populära deckare finns översatta till svenska, till exempel Akilles död och Särskilda uppdrag. Pseudonymenspeglar hans klurighet, förutom att hänvisa till anarkisten så anspelar han på det japanska ordet för skurkaktig karaktär. Boris Akunin börjar dock bli alltmer känd för sin politiska aktivism. Han har organiserat demonstrationer mot Putin och har hårt kritiserat domarna mot Pussy Riot-medlemmarna.

Anki Wood