Go to main navigation
Den gode naboen

Foto: Astrid Schau-Larsen/Den gode naboen

Göteborgs indiefilmfestival

Norska Statoils verksamhet i Kanada granskas i ny film

De stora fyndigheter av oljesand, som finns i den kanadensiska provinsen Alberta, bedömdes för bara några årtionden sedan inte vara värda att exploatera. Men med dagens höga oljepriser strömmar oljebolagen till Kanada. Ett av dem är Norska Statoil som också granskas i filmen ”Den goda grannen”.

Den unga norskan Julie Strand Opperdal, som studerade i Montreal och skrev om Statoil, ställde frågan vad utvinningen av oljesand innebär för de boende området. Men hon kunde inte finna någon information. Hon bestämde sig för att själv åka dit, byggde om en dieselbil så att den kunde drivas med använd frityrolja från restauranger och gatukök längs vägen och gav sig av.

 I dokumentärfilmen "Den goda grannen" får vi följa med på en 4500 km lång pommesfrites-osande roadtrip från Montreal till oljesandsfälten i Alberta. Filmens titel är ett direkt citat från Statoils kommunikationschef i Kanada som, ständigt mån om att vårda bolagets etiska miljöimage, framhåller att man till 67 procent ägs av norska staten och därför är "ett bolag med samvete" som vill vara den goda grannen till områdets ursprungliga befolkning.

Men besvikelsen hos dem som trodde på Statoils tal om gemensamma värden, som inte bara ingick avtal utan till och med hjälpte bolaget att hitta bra platser för att utvinna oljesanden, är smärtsamt påtaglig. "Those values are dead and gone now".

Reservaten där ursprungsbefolkningen sedan generationer levt på jakt och fiske och vad naturen ger är nu omgärdade av oljesandsfält och pipelines. Grundvatten förgiftas, vattendrag förstörs, människor blir sjuka och Kanada överlåter åt de stora oljebolagen att sluta avtal med lokalbefolkning och att själva utvärdera miljökonsekvenser av sin verksamhet. Trots massiv internationell kritik mot miljöförstöringen och mot klimatkonsekvenserna av de stora koldioxidutsläpp utvinningen medför, tror ingen att oljesandsprojektet går att stoppa.

Världen törstar efter olja. Utan frågan befolkningen tvingas ställa sig är hur de ska kunna samverka med bolagen för att något minska skadeverkningarna. "Om femtio år bor människor fortfarande här. Men oljan är slut."

Och man ser risken för att exploateringen av oljesand nu åstadkommer en senkommen framgång för den assimileringspolitik som förr var en kolonial strategi i Kanada och gick ut på att bryta ner ursprungsbefolkningens kultur. Julie lyckas inte hitta någon skillnad mellan Statoils och de andra oljebolagens agerande i Alberta. Men känner själv, som norsk medborgare, ett samvete för vad Statoils verksamhet i andra länder förorsakar.

 "Den goda grannen" ställer oss på ett stimulerande sätt inför viktiga frågor, om betingelser för vårt välstånd, om vem som i slutändan får betala priset och om vårt eget ansvar för en utveckling som alla vet inte är hållbar. Filmen som är gjord av Astrid Schau-Larsen har internationell premiär 25 maj på Göteborgs indiefilmfestival.

Se hela programmet på www.gbgindiefilmfest.se

Susanne Törneman