Go to main navigation
Manny och Almou Ansar

Manny och Almou Ansar har arrangerat ökenfestivalen i Mali sedan 2001.

Foto: Åse Bengtsson Helin

Mali

Ökenfestivalen ställs in - igen

Årets inställda Ökenfestival i Mali skulle under februari ersättas av en fredskaravan som skulle gå från södra Mali, vidare till grannländerna och avslutas i Burkina Faso. Även karavanen har nu ställts in, av säkerhetsskäl. Men arrangörerna hoppas att ”Ökenfestivalen i exil” ska kunna hållas på andra ställen i världen under 2013 - bland annat i Skandinavien.

Trots att franska och maliska soldater har drivit bort islamistrebellerna från allt större områden i Mali har festivalarrangörerna beslutat att ställa in karavanen. Riskerna blir för stora när man samlar stora folksamlingar, förklarar Clara Dery, Ökenfestivalens representant i Sverige.

Men läget är osäkert, det kommer ny information hela tiden och det är omöjligt att se mer än några dagar framåt i tiden, fortsätter hon.

På Ökenfestivalens hemsida står det att arrangörerna hoppas att en festival någonstans i Sahel ska kunna äga rum i höst.

I slutet av januari besökte Manny Ansar och Almou Ansar, Ökenfestivalens arrangörer, Sverige. OmVärlden träffade de sammanbitna och dämpade kusinerna, som ångrade att de åkt utomlands bara några veckor efter att Frankrike skickat sina trupper till Mali.

– Det går inte att föreställa sig hur det känns när bomberna faller över ens hemland. Vi är tacksamma för Frankrikes insatser, men som fredsaktivister är vi inte glada, förklarade Manny Ansar, som är huvudansvarig för Ökenfestivalen.

–Vi förstod inte hur oroliga vi skulle vara för våra släktingar och vänner, fortsatte han.

Då hoppades de fortfarande att karavanen till grannländerna skulle kunna äga rum. Men även om de planerna nu grusats hoppas de att ”Festival au Désert in Exile” ska besöka andra länder – till exempel i Mellanöstern och Sydafrika – och kanske också Skandinavien i november 2013.

– Vi har blivit en fredskaravan. Många maliska musiker har blivit mycket aktiva och engagerade mot kriget. Festivalen är därför viktigare än någonsin, sade Almou Ansar som är kommunikations- och marknadsansvarig för festivalen.

Festivalen grundades 2001 av Manny Ansar. I början hölls den en dagsresa ut i öknen vid byn Essakane. Första året kom 500 personer, men ryktet spred sig snabbt och tre år senare var besökarna 5 000. Innan oroligheterna började deltog minst 10 000.

– Musik i öknen är normalt för oss tuareger – men för våra vänner från Frankrike var det otroligt exotiskt och de spred ryktet om festivalen över världen, förklarade de.

De fick medel från Musikverket för att komma till Stockholm för att diskutera om "Ökenfestivalen i exil" ska kunna få till en nordisk turné i slutet av året. De mötte representanter från Stockholm jazz festival, Roskilde festivalen, World Music Festival i Oslo och Froede musikfestival i Norge.

– Då kommer det att bli en inomhusfestival, konstaterade de med ett fast grepp runt de varma tekopparna. Jackorna och mössorna de tog av när de klev in åkte snart på igen. Kylan och mörkret suger musten ur en, menade de.

Under senare år har situationen i norra Mali blivit allt mer ohållbar, med oroligheter och kidnappningar. Av säkerhetsskäl flyttade Ökenfestivalen 2010 närmare Timbuktu.

Under första halvan av 2012 tog tuareggerillan MNLA kontroll över den norra delen av Mali. Upproret startades av tuaregrebeller som återvände från Gaddafis Libyen, med militär träning och tunga vapen. Men snart tog islamistrebeller över och en koalition av islamistiska grupper lyckades till slut ta kontroll över mer än halva Mali. De införde sharialagar med hårda straff, som stympningar, för dem som inte böjde sig för lagarna. Bland annat förbjöds musik: ”Vi vill inte ha satans musik”, slog islamisterna fast i en kommuniké.

– Det är ironiskt att tuaregupproret skulle sluta med att tuaregernas musik förbjöds. Musiken är en del av vårt liv – den är livsviktig för oss. Alkohol och cigaretter kan vi förstå – vi är ju också muslimer. Men musik! kommenterade Manny Ansar.

Den franskledda internationella interventionen i landet, som inledde sina aktioner efter en förfrågan från Malis interimspresident Dioncounda Traoré, har lyckats driva undan rebellerna från flera av landets viktigaste städer i norr. Bland annat har franska styrkor intagit Timbuktu – efter tio månader under de militanta islamisterrebellernas styre.

Islamisterna vandaliserade och stängde radiostationer. I stället för musik fylldes programtiden med koranläsningar och propagandameddelanden.

– Musiken är en måltavla för islamisterna. Om de ser någon med hörlurar sliter de av dem och förstör dem. De tar minneskorten till mobiltelefonerna så att man inte kan lyssna på musik. De slår folk, sade Manny Ansar och lade till:

– Men det går inte att stoppa musik – speciellt inte i Mali.

Trots att islamisterna nu pressats tillbaka, rapporterar nyhetsbyrån IPS att rädslan lever kvar bland lokalbefolkningen – dessutom är många rädda även för regeringssoldaterna.

Organisationen Human Rights Watch har anklagat Malis armé för att ha avrättat minst 13 misstänkta anhängare till islamisterna.

Anki Wood